Tomorrows Production Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Cześć, Moje pytanie kieruję do posiadaczy Edge 130 czy również zaobserwowali podobne zjawiska. Problem dotyczy głównie zbyt późnych wskazań nawigacji Turn-By-Turn. Problem zobrazowany na filmiku innego użytkownika (filmik na końcu posta). Najlepiej widać na przykładzie z 0:50 - skręt w prawo oraz 1:45 - ostry skręt w lewo. Oczywiście za późne wskazówki mógłbym wytłumaczyć samym umiejscowieniem takich wskazówek na śladzie wgranym do licznika (próbowane na śladach z Komoot i planowanym bezpośrednio w aplikacji Garmin). Ale oprócz wskazówek widzę, że dotyczy to też np. wskazań % nachylenia terenu. Wskazania nachylenia terenu zostają pokazywane z opóźnieniem ok. 10 m do tyłu. Najczęściej widać to na szczytach podjazdów gdzie w jednym momencie jest podjazd ponad 10%, a nagle zaczyna się płaski teren i już na nim pokazuje mi jeszcze duży % z podjazdu. Zauważyłem, że auto pauza też działa z lekkim opóźnieniem przy zatrzymaniu i po ruszeniu. Czy ktoś miał podobne problemy i czy one dotyczą komunikacji z mapami czy wadą licznika? Może użytkownicy innych liczników z nawigacją T-B-T mają podobne obserwacje i to jest normalne.
Strek Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Szaj wspominał o przekłamaniach nawigacji w jednym ze swoich filmów. Co do opóźnienia pozycji na wyświetlaczu z rzeczywistą pozycją w terenie też zauważyłem czasem takie wskazania na moim navi.
radekzaj Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Podepnę się pod temat, bo mam pytanie jak działają segmenty od Garmina (nie od Stravy)? Tzn. czy to normalne, że licznik nie pokazuje mi segmentu podczas jazdy na zdefiniowanej trasie (kursie)? Mam tu na myśli, że nie przełącza się na poniższy ekran:Według manuala jest to możliwe tylko wtedy, gdy uruchomimy zwykły start aktywności, a nie start po wybranym kursie? Trochę bez sensu, tym bardziej, że po skończonym kursie zapisują się również przejechane segmenty.https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge130/EN-US/GUID-2F54278F-321E-4EF6-BEE5-8589434601A7.htmlOczywiście segmenty miałem wysłane na urządzenie.
Karol_Bogusz Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Podepnę się pod temat, bo mam pytanie jak działają segmenty od Garmina (nie od Stravy)? Tzn. czy to normalne, że licznik nie pokazuje mi segmentu podczas jazdy na zdefiniowanej trasie (kursie)? Mam tu na myśli, że nie przełącza się na poniższy ekran:Według manuala jest to możliwe tylko wtedy, gdy uruchomimy zwykły start aktywności, a nie start po wybranym kursie? Trochę bez sensu, tym bardziej, że po skończonym kursie zapisują się również przejechane segmenty.https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge130/EN-US/GUID-2F54278F-321E-4EF6-BEE5-8589434601A7.htmlOczywiście segmenty miałem wysłane na urządzenie.A masz iPhone czy android?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
radekzaj Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 A masz iPhone czy android?Android. Czy to ma jakieś znaczenie skoro podczas jazdy telefon nie jest używany, bo przecież licznik ma GPSa?
radekzaj Opublikowano 15 Grudnia 2020 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Podejrzewam, że coś mi się namieszało, bo wcześniej miałem ustawione segmenty Strava i wgrane kilka kursów, potem przestawiłem na segmenty Garmin, ale kursów nie usuwałem z licznika, a wg instrukcji gdy wysyłamy kursy na licznik to segmenty należące do kursu są zapisywane automatycznie.Także usunąłem swoje kursy z licznika, upewniłem się, że korzystam z segmentów Garmina i wysłałem swoje zdefiniowane kursy do licznika jeszcze raz. Sprawdzę w weekend czy zadziałają mi teraz segmenty w trakcie jazdy.
radekzaj Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Dziś wgrałem sobie kilka segmentów z Garmin Connect i uruchomiłem zwykłą aktywność (nie kurs) i wszystko działa tak jak powinno. Następnym razem uruchomię kurs i sprawdzę.
Rekomendowane odpowiedzi