aherok Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Cześć! Skusiłem się na gravelopodobny rower. Z racji kiepskiej dostępności sprawdzałem wszystko, co było pod ręką (aż 6 modeli w moim rozmiarze w całej okolicy...). Urzekł mnie Trek Domane AL 3 DISC, bo wygląda bardzo zgrabnie i jest pod ręką (tzn. był. bo już się sprzedał w czasie moich rozmyślań). Wiem też, że Domane to nie do końca gravel, jednak chyba mi wystarczy - opona 35-38c wejdzie, a planuję głównie podróże miastowe, więc to będzie pewnie wystarczające. Do rzeczy: Mam wrażenie, że źle dobieram rower i liczę na pomoc z oceną sytuacji. Mam 175cm wzrostu, przekrok 80cm. Długość ręki (mierzona wg. sugestii Meridy od kości ramiennej do nadgarstka): 60cm. Ostatnim razem na szosie jeździłem kilkanaście lat temu - była to zapewne jakaś L-ka, bo darowanemu rowerowi w rozmiar się nie zagląda Na stronie Treka mamy kalkulator rozmiaru: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/size-finder/, który to wskazał, że dla powyższych wymiarów odpowiednim rozmiarem będzie dla mnie 56cm. Sprawdziłem zatem Treka Domane AL 2 w rozmiarze 56cm: wydawał mi się o wiele za duży - czułem się mocno rozciągnięty, co było bardzo niewygodne. Nie było pod ręką Domane w rozmiarze 54cm, ale był Checkpoint (chyba ALR 4) - zmierzyłem go trochę na łapu-capu, bo bez pedałów, aby przynajmniej sprawdzić, czy rozmiar 54 jest odpowiedni - na tym modelu/rozmiarze czułem się wyciągnięty tak samo niewygodnie, jak na Domane 56cm. Pozostało mi sprawdzić Treka Domane AL 3 52cm i to moim zdaniem okazało się strzałem w dziesiątkę - pozycja mega wygodna, jazda sprawia radość i w ogóle. I w tym miejscu mam do Was, lepszych specjalistów, pytanie: czy to możliwe, aby rozmiarówka Treka przekłamywała aż o 2 rozmiary? Czy czegoś jednak nie biorę pod uwagę i powinienem pójść co najmniej w rozmiar 54cm? Pojeździłem tym modelem z 5-10 minut, więc nie jestem w stanie ocenić wygody na dłuższą metę, ale no... na prawdę wszystko było w porządku w rozmiarze 52cm, poza haczeniem stopy o koło przy mocnym skręcie. Gdyby rozmiar był za mały, to jak powinienem to odczuwać? Rozumiem, że wtedy zmniejszy się odległość od siodełka do kierownicy, a jednocześnie siodełko będę musiał podnieść wyżej, co zmusi do mniejszego wyhylenia (bo rura krótsza), ale jednak bardziej pochylonej pozycji, bo siodełko wyżej od kierownicy? Czy to haczenie stopą o koło jest istotne w tej ocenie? Tłumaczono mi to, że "tak się zdarza, każdy stawia nogę inaczej na platformach". Czy ktoś może o podobnych wymiarach posiada Domane'a i podpowie, jakim rozmiarem jeździ? Waham się teraz nad wyborem, bo z racji braku dostępnych modeli na miejscu, zamówiłbym gdzieś online, jednak nie jestem pewny, czy nie powinienem koniecznie jeszcze raz przymierzyć się do rozmiaru 54cm. Swoją drogą, siedziałem niedawno też na Cube Nuroad Race 53cm i pozycja była wyraźnie bardziej sportowa - całkiem OK dla mnie, ale różnica spora. (raczej nic nie wnosi, ale kto wie).
KamilP88 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Checkpoint jest rowerem parę mm dłuższym od Domane, więc mogłeś mieć odczucia, że jesteś wyciągnięty. Mam rozmiar 53 innego producenta, przy 173 cm wzrostu i również 80 cm przekroku. Wg. tabelki Treka twój rozmiar to 54 (przekrok). Najlepiej byłoby się gdzieś przymierzyć i wziąć ten, który jest dla ciebie wygodniejszy. Sprzęt kupiony przez internet bez problemu możesz zwrócić, jeżeli rozmiar nie będzie pasował. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka 1
aherok Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2020 Gdyby ktoś był zainteresowany: chyba wszystko OK z rozmiarówką, bo w Merida Silex wskazuje, że jestem dokładnie pomiędzy S i M. Na obu czuję się wygodnie, choć inaczej.
derdos7 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 W dniu 22.11.2020 o 23:24, aherok napisał: Cześć! Skusiłem się na gravelopodobny rower. Z racji kiepskiej dostępności sprawdzałem wszystko, co było pod ręką (aż 6 modeli w moim rozmiarze w całej okolicy...). Urzekł mnie Trek Domane AL 3 DISC, bo wygląda bardzo zgrabnie i jest pod ręką (tzn. był. bo już się sprzedał w czasie moich rozmyślań). Wiem też, że Domane to nie do końca gravel, jednak chyba mi wystarczy - opona 35-38c wejdzie, a planuję głównie podróże miastowe, więc to będzie pewnie wystarczające. Do rzeczy: Mam wrażenie, że źle dobieram rower i liczę na pomoc z oceną sytuacji. Mam 175cm wzrostu, przekrok 80cm. Długość ręki (mierzona wg. sugestii Meridy od kości ramiennej do nadgarstka): 60cm. Ostatnim razem na szosie jeździłem kilkanaście lat temu - była to zapewne jakaś L-ka, bo darowanemu rowerowi w rozmiar się nie zagląda Na stronie Treka mamy kalkulator rozmiaru: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/size-finder/, który to wskazał, że dla powyższych wymiarów odpowiednim rozmiarem będzie dla mnie 56cm. Sprawdziłem zatem Treka Domane AL 2 w rozmiarze 56cm: wydawał mi się o wiele za duży - czułem się mocno rozciągnięty, co było bardzo niewygodne. Nie było pod ręką Domane w rozmiarze 54cm, ale był Checkpoint (chyba ALR 4) - zmierzyłem go trochę na łapu-capu, bo bez pedałów, aby przynajmniej sprawdzić, czy rozmiar 54 jest odpowiedni - na tym modelu/rozmiarze czułem się wyciągnięty tak samo niewygodnie, jak na Domane 56cm. Pozostało mi sprawdzić Treka Domane AL 3 52cm i to moim zdaniem okazało się strzałem w dziesiątkę - pozycja mega wygodna, jazda sprawia radość i w ogóle. I w tym miejscu mam do Was, lepszych specjalistów, pytanie: czy to możliwe, aby rozmiarówka Treka przekłamywała aż o 2 rozmiary? Czy czegoś jednak nie biorę pod uwagę i powinienem pójść co najmniej w rozmiar 54cm? Pojeździłem tym modelem z 5-10 minut, więc nie jestem w stanie ocenić wygody na dłuższą metę, ale no... na prawdę wszystko było w porządku w rozmiarze 52cm, poza haczeniem stopy o koło przy mocnym skręcie. Gdyby rozmiar był za mały, to jak powinienem to odczuwać? Rozumiem, że wtedy zmniejszy się odległość od siodełka do kierownicy, a jednocześnie siodełko będę musiał podnieść wyżej, co zmusi do mniejszego wyhylenia (bo rura krótsza), ale jednak bardziej pochylonej pozycji, bo siodełko wyżej od kierownicy? Czy to haczenie stopą o koło jest istotne w tej ocenie? Tłumaczono mi to, że "tak się zdarza, każdy stawia nogę inaczej na platformach". Czy ktoś może o podobnych wymiarach posiada Domane'a i podpowie, jakim rozmiarem jeździ? Waham się teraz nad wyborem, bo z racji braku dostępnych modeli na miejscu, zamówiłbym gdzieś online, jednak nie jestem pewny, czy nie powinienem koniecznie jeszcze raz przymierzyć się do rozmiaru 54cm. Swoją drogą, siedziałem niedawno też na Cube Nuroad Race 53cm i pozycja była wyraźnie bardziej sportowa - całkiem OK dla mnie, ale różnica spora. (raczej nic nie wnosi, ale kto wie). Hej, ja mam 176 cm i wg. rozmiarówki Treka jest to pomiedzy 54 a 56. MIerzylem dzisiaj Domane 2 54 i 56 (rama jest ta sama co Domane 3) i zdecydowanie bardziej pasował mi 54. Jesli chaczysz stopą przy ostrym skrecie to 52 może byc za mały - wymusi bardziej sportowa, ale mniej komfortowa pozycje.
Paweł Marcin Opublikowano 3 Maja 2024 Opublikowano 3 Maja 2024 Nie miałem okazji dosiąść Checkpointa, ale mi tabela (wzrost 189, przekrok niecałe 91) pokazuje rozmiar 61. Porównałem kilka innych marek wg tabel na moje wymiary, w których producenci podają dla mnie rozmiary 58-59 i wszystkie co do jednego są sporo od Treka mniejsze. 61 to największy rozmiar Checkpointa i wydaje mi się to jednak podejrzane.
Rekomendowane odpowiedzi