Nial Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Czołem, Przepraszam za przydługi post ale chcę pokazać że dobrze się przygotowałem do tematu i długo próbowałem ogarnąć problem sam, zanim proszę Was o pomoc. A już nie wiem co mam robić. Sprzedawcy w sklepach niestety po prostu próbują sprzedać to co akurat mają na sprzedaż i mówią że to nie jest problem i nie wiem czy ich słuchać. Zakładałem wątek z moimi pytaniami co do geometrii w działach o geometrii ale teraz jak już wiem więcej, mam ogólniejsze pytanie jak inne osoby z takim problemem sobie radzą. No ale jeśli admini uważają że nie ten dział, to przepraszam i proszę o przeniesienie. Taki problem. Potrzebuję roweru na długie trasy, być może ultramaratony, więc uparłem się na koła 29". Bo tak i już No i fajnie, tylko mam 168 cm wzrostu i przekrok 75,5-76 cm co powoduje, że na wszystkich rowerach/ramach które próbowałem, albo zostaje mi z 1 cm w przekroku (standover height) albo wręcz siedzę na ramie. Okazuje się że mam krótkie nogi jak na mój wzrost. Czy są tu osoby z podobnym problemem? Jak sobie radzicie, jeśli macie ramy z prawie żadnym zapasem w przekroku? Mam sobie odpuścić ten problem i się tym nie przejmować, czy to jest bezpieczne? No bo zdarza się że jak mam koło do góry pod ostrą górkę i nie daję rady jednak wjechać, zsiadam "na ramę" no i przy braku zapasu to będzie problem. Nie zawsze udaje się przechylić w awaryjnej sytuacji na bok, nie zawsze w terenie jest akurat miejsce z boku żeby sięgnąć nogą bo np. jest jakiś dołek. Wiadomo że można się odzwyczaić złego nawyku zsiadania na ramę, ale zanim się odzwyczaję nie chcę sobie krzywdy zrobić. Niestety większość producentów mierzy przekrok niewłaściwie, bo w tym samym miejscu niezależnie od wielkości ramy, a na małych ramach stoi się w innym miejscu długości górnej rury niż na dużych. Przez co nie ma sensu się kierować tabelkami z gemoetrią od producenta, np. Merida BIG.NINE dla ramy M podaje przekrok 72 cm, a mi w praktyce zostaje może z 1 cm miejsca. Historia: Wiem już że najwygodniej mi, kiedy rower ma efektywną długość górnej rury ok. 590 mm, stack ok. 620-630 mm. Najwygodniejszy jaki do tej pory próbowałem to BIG.NINE w rozmiarze M o takich właśnie długościach, było mi "idealnie" od razu (ale nie te z "Lite" w nazwie, one mają bardziej "wyścigową" geometrię - ale nie mam gdzie przymierzyć) Większość ram S będzie na mnie za mała/za krótka, z tego co widzę w tabelkach. Przymierzałem m.in: Trek X-Caliber M (bo S to już 27,5") - czuję się za bardzo wyciągnięty do przodu, może i by szło się zbliżyć innym mostkiem ale i tak mam tylko z 1 cm luzu w przekroku. A szkoda bo prowadzi się świetnie Romet, Unibike, Decathlon - siedzę na ramie Scott Aspect - S, M siedzę totalnie na ramie, XS będzie za krótki Scott Scale M - siedzę na ramie i za duży, a S zostaje mi tylko z 1,5 cm luzu. Efektywna długość górnej rury w S to niby 575 a reach 598 ale jakoś czułem się za bardzo wyciagnięty. Merida BIG.NINE 200/300 M, ale wersje na bardziej komfortowej ramie "TFS" a nie "Lite" - rewelacja, idealnie gdyby nie zaledwie 1-1,5 cm luzu. Cube (chyba AIM) - siedziałem na ramie, ale jest tyle modeli że jeszcze muszę przejrzeć Oglądam inne i tak: GT Avalanche - rura biegnie bardzo nisko, ale w S to i tak ponad 74 cm w przekroku więc mało miejsca zostaje Fuji Tahoe - jedyny gdzie jest szansa bo standover to zaledwie 70 cm, ale nie można tego nigdzie przymierzyć Jak sobie z tym poradzić? Oprócz rezygnacji z koła 29".
zenobek Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Mniejsza rama i: dłuższy mostek i/lub sztyca z większym offsetem. Z czegoś niekiedy trzeba zrezygnować. Jeśli nie znajdziesz innego wyjścia: to będziesz musiał: a) nie jeżdzić wcale na nowym rowerze (bo go nie będziesz miał), b) znaleźć rower 27,5 i jeżdzić bez ograniczeń! Życie to sztuka poświęcenia czegoś mało istotnego na rzecz większej wartości.
Mr. M Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 zawsze możesz kupić buty z wysokim bieżnikiem
Accent_Szaj Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 50 minut temu, Nial napisał: to będzie problem Zawsze możesz kupić to A tak na poważnie może warto zainwestować w profesjonalny Bike Fitting / Sizing
alsew Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Zawsze możesz kupić to może warto zainwestować w profesjonalny Bike Fitting / Sizing jeśli takie ramy jak Trek XCALIBER i GT Avalanche mają za wysoki przekrok w najmniejszych rozmiarach pod 29er to żaden BikeFitting tego nie zmieni 🙂 Teraz, alsew napisał: jeśli takie ramy jak Trek XCALIBER i GT Avalanche mają za wysoki przekrok w najmniejszych rozmiarach pod 29er to żaden BikeFitting juz nic nie zmieni 🙂 29er nie dla każdego, a 27,5 nawet fajniejsze tylko wymiera 😞
liftlodz Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Mam podobny problem, 181 cm wzrostu a przekrok 74 cm.Rozwiązanie jest proste, kupujesz "damską" ramę.PS wiem że mój rower to nie górskie MTB, ale chyba da radę znaleźć rower tego typu z obniżoną górną rurą.
ahaja Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 @Accent_Szaj ... ale ta maseczka tylko na nos jest ... ;-) Trza by poszukać 15'' 29era i dać dłuższy mostek. Ski w większości przypadków to 17'' - tak w ogóle to nie ma się co kierować literkami tylko calami i cm. Ramy damskie są krótsze.
alsew Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Godzinę temu, ahaja napisał: Trza by poszukać 15'' 29era i dać dłuższy mostek. Fajnie to musi wyglądać 🙂
Fimala Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Niestety z twoim wzrostem 29er to poroniony pomysł. Ewentualnie bierzesz ten który teoretycznie jest za krótki i kombinujesz z dłuższym mostkiem.
Accent_Szaj Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 3 godziny temu, ahaja napisał: ale ta maseczka tylko na nos jest Haha,maseczka dla naszych W dniu 23.11.2020 o 08:10, alsew napisał: Avalanche mają za wysoki przekrok w najmniejszych rozmiarach pod 29er to żaden BikeFitting tego nie zmieni Jak by Cię pomierzyli,to powinni znaleźć Ci odpowiedni model roweru
Nial Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 23.11.2020 o 08:10, alsew napisał: jeśli takie ramy jak Trek XCALIBER i GT Avalanche mają za wysoki przekrok w najmniejszych rozmiarach pod 29er to żaden BikeFitting tego nie zmieni 🙂 W najmniejszych rozmiarach nie. Ale X-Caliber w S to 27,5", a GT Avalanche w S może być za krótki. Jak inne Ski które przymierzałem. Przekrok ok ale długość za mała. W dniu 24.11.2020 o 14:14, liftlodz napisał: Mam podobny problem, 181 cm wzrostu a przekrok 74 cm. Rozwiązanie jest proste, kupujesz "damską" ramę. PS wiem że mój rower to nie górskie MTB, ale chyba da radę znaleźć rower tego typu z obniżoną górną rurą. No właśnie nie bardzo Damskie MTB mają tak bardzo inną geometrię że jak wsiadam to się garbię, są na inną budowę ciała. W dniu 24.11.2020 o 15:46, Fimala napisał: Niestety z twoim wzrostem 29er to poroniony pomysł. Ewentualnie bierzesz ten który teoretycznie jest za krótki i kombinujesz z dłuższym mostkiem. Widziałem niższych zawodników i zawodniczki 155 cm na 29 " Moi drodzy moi mili, dziękuję za pomoc i uwagi. Postanowiłem podejść do sprawy na poważnie i zanim zrobię sobie jakąś krzywdę w wieku 36 lat wyrywając się na kilkusetkilometrowe trasy po latach zastoju w siedzącej pracy, czując się jakbym wciąż miał dawną kondycję i rozciągliwość, najpierw udam się do specjalisty. Wybrałem bike sizing w Velolab w Gdańsku, niech profesjonalista i fizjoterapeuta mi powie, jakiego roweru szukać. I wtedy będę wiedział z których rowerów w ogóle wybierać - czy ramy S 15" są dla mnie za krótkie czy nie. W ten sposób będę wiedział czy z dostepnych ram z wystarczającycm przekrokiem dam radę dobrać coś co nie będzie za krótkie (damki, albo 15") albo za długie (BIG.NINE Lite, Fuji Tahoe, GT Zaskar...) Damek absolutnie nie wykluczam, kolor zawsze można przemalować proszkowo ;), niech się tylko dowiem czy to jest odpowiednia długość roweru dla mnie. Decyzja dość odważna bo i plany mam poważne. Tymczasem przymierzyłem Fuji Tahoe M i to jest najniższa nie za mała rama jaką próbowałem, mam miejsca na dwa palce więc ujdzie. Tyle że wydaje mi się że jest troszkę za długi i za niski, ale tak mam ze wszystkimi nowoczesnymi geometriami - cudów nie ma, albo długi i niski, albo bardziej komfortowy i wyprostowany ale górna rura wyżej. Ale i tak będę chciał bardziej giętą kierownicę więc może, może. Przekonałem się że w 29" się inaczej nie da. Niestety S już nie ma i nie będzie tego modelu. Przymierzałem inne modele damki, czuję że są za krótkie i wcale też niżej rama nie jest, bliżej kierownicy wysokość jest taka sama no bo musi być. Także zaktualizuję wątek jak się dowiem od specjalisty, czego ja tak naprawdę potrzebuję - oprócz ćwiczeń i rozciągania - żebym w miarę wygodnie mógł się przygotować do pokonywania większych odległości. Edytowane 27 Listopada 2020 przez Nial
liftlodz Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 Też wróciłem do roweru po latach, na początku pandemii gdy zamknięto mi basen i kory do squasha przytyłem w 2 miesiące 8 kg. Przeglądając na kanapie internet postanowiłem że kupię rower ... no i kupiłem. Damkę. W tym sezonie przejechałem ok 5000km. Do pracy też jeżdżę rowerem i mam zamiar jeździć cała zime. 1
Nial Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Opublikowano 28 Listopada 2020 17 godzin temu, liftlodz napisał: Też wróciłem do roweru po latach, na początku pandemii gdy zamknięto mi basen i kory do squasha przytyłem w 2 miesiące 8 kg. Przeglądając na kanapie internet postanowiłem że kupię rower ... no i kupiłem. Damkę. W tym sezonie przejechałem ok 5000km. Do pracy też jeżdżę rowerem i mam zamiar jeździć cała zime. Brawo!
alsew Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 27.11.2020 o 15:12, Nial napisał: Widziałem niższych zawodników i zawodniczki 155 cm na 29 " To znaczy że mieli bardziej proporcjonalną budowę niż Ty. I nic więcej. W dniu 27.11.2020 o 15:12, Nial napisał: Tymczasem przymierzyłem Fuji Tahoe M i to jest najniższa nie za mała rama jaką próbowałem, mam miejsca na dwa palce więc ujdzie. Tyle że wydaje mi się że jest troszkę za długi i za niski, ale tak mam ze wszystkimi nowoczesnymi geometriami - cudów nie ma, albo długi i niski, albo bardziej komfortowy i wyprostowany ale górna rura wyżej. Ale i tak będę chciał bardziej giętą kierownicę więc może, może. Przekonałem się że w 29" się inaczej nie da. A jaki był długi mostek w tym rowerze? Mostek był na plus czy na minus zamontowany? Jaki kąt mostka? Z mojej strony mogę powiedzieć tyle że mam 175cm wzrostu i nogę 82cm w rowerze xc najlepiej czuje się przy ramie o długości ok 605 mm i mostku 70mm. Czyli coś w guście tego Fuji. Tyle że wolę koło 27,5. Edytowane 30 Listopada 2020 przez alsew
brzoosa Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Przy wyborze ramy, oprócz długości rury podsiodłowej, zwróć uwagę na wartość obniżenia środka supportu. W Twoim przypadku im niższy BB drop tym oczywiście lepiej, są marki gdzie ten wynosi -60 i więcej. Nie wiem jaki masz budżet, ale choćby ta kona https://konaworld.com/honzo.cfm Zaskary od GT mają świetne geo. Nawet decathlon ma niezłe cyferki, jest nieco krótszy, ale możesz sprawdzić. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez brzoosa
alsew Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 17 minut temu, brzoosa napisał: Zaskary od GT mają świetne geo. Potwierdzam. Obecnie śmigam na ramie GT Avalanche z 2019r (taka sama geo jak Zaskar) i jest ogień. Rower na kołach 27,5 daje mega fun. Ta rama na 2020r wygląda jeszcze ciekawiej. Wadę Avalanche ma tylko jedną... waga. Ciekawe ile Zaskar waży, pewnie jest lepiej.
brzoosa Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Karbonowy Zaskar waży 12 kg, więc lekko nie jest(przynajmniej fabrycznie) ;). Muszę Cię kolego poprawić, bo geometrię mają nieco inną, modele 2020 już mocno inną. Wykresów z rocznika 2019 nie należy brać pod uwagę, bo GT podał po prostu błędne dane, faktycznie cyfry są takie jak w roczniku 2018
alsew Opublikowano 15 Grudnia 2020 Opublikowano 15 Grudnia 2020 7 godzin temu, brzoosa napisał: Muszę Cię kolego poprawić, bo geometrię mają nieco inną, modele 2020 już mocno inną. To że rama na 2020 jest zupełnie inna to ja wiem i nawet napisałem że "wygląda jeszcze ciekawiej" niż te poprzednie.
zenobek Opublikowano 15 Grudnia 2020 Opublikowano 15 Grudnia 2020 W dniu 28.11.2020 o 11:39, Nial napisał: W dniu 27.11.2020 o 17:54, liftlodz napisał: W tym sezonie przejechałem ok 5000km. Do pracy też jeżdżę rowerem i mam zamiar jeździć cała zime. Brawo! W dniu 27.11.2020 o 17:54, liftlodz napisał: przytyłem w 2 miesiące 8 kg Brawo. Tak swoją drogą jak trzeba jeść, żeby zanotować taki przyrost wagi???
liftlodz Opublikowano 15 Grudnia 2020 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Nic szczególnego nie musisz jeść, jesz normalnie tylko odcinasz się od ruchu a więc nie zużywasz kalorii które ci wchodzą w brzuch, a w moim wieku ( 55 lat ) dzieje się to błyskawicznie.
Rekomendowane odpowiedzi