Mr. M Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Jako, że to mój pierwszy sezon w SPD jeżdzę na razie w grubych skarpetkach (jakieś trekkingowe), ale ze względu na coraz niższe temperatury coraz bardziej potrzebuję docieplenia. Znalazłem na wyprzedaży Zimowe ochranicze na buty EKOI ICE PROOF, ale na stronie znalazłem napis: "Model szosowy (niedostosowany do jazdy rowerem górskim).". Ktoś wie o co chodzi? Bo używam właśnie butów MTB i nie wiem czy po prostu producent uznał, że nie będzie się dało ich nałożyć do butów z bieżnikiem, czy napisali tak, ze jakiegoś innego powodu (np. mogłyby się zniszczyć, gdy ktoś zejdzie z roweru i zacznie w nich iść po szlaku). Dziwi mnie to tym bardziej, że mają podobny model EKOI COLD EXTREM 2 i przy nich już jest tylko uwaga: "Odpowiednie dla butów szosowych lub MTB". Z tym, że wolę te pierwsze bo mają jakiś rzep/ściągacz od góry.
elmapeto Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ochraniacze na buty mtb muszą mieć wycięcia na protektor od spodu , bo inaczej po jednym spacerze będą podarte.
Mr. M Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Opublikowano 30 Listopada 2020 dzięki wielkie za odpowiedź, po prostu nie byłem pewien co producent ma na myśli, bo podeszwy tych ocieplaczy wyglądają podobnie. Dla porównania wg opisu - niedostosowane (ekoi ice proof) oraz dostosowane (ekoi cold extrem2) Zadzwoniłem na polską infolinię i powiedzieli mi, że będą dobre i że na pewno pasują do MTB. Wysłałem maila z pytaniem do producenta w którym napisałem, że na ich stronie w sekcji "opinie klientów" część kupujących stwierdziło, że pasują do butów MTB. Producent odpisał mi: "Hi no they are not adapted. Some person do not mind but they will be used too rapidly they are for road shoes....Sorry". Sam nie wiem co myśleć.
Maraska Opublikowano 3 Grudnia 2021 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Miałem dokładnie ten sam dylemat. Postanowiłem zatem kupić do przymiarki oba modele, oraz jeszcze Ekoi Elastic Neopren 2. Modele Cold Extreme i Ice Proof faktycznie się różnią. Na buty szosowe pasują oba modele, jednak na buty MTB już nie. Model Cold Extreme patrząc od strony podeszwy jest szerszy (wcięcie), dzięki czemu podeszwę pokrywa tylko czubek ochraniacza (tam jest wzmocniony specjalnie materiał). W modelu Ice Proof materiał pokrywa podeszwę na czubku oraz w przedniej części buta po bokach - a tam nie ma wzmocnionego materiału. Robiąc krok w bucie MTB będziemy naciskać na podłoże właśnie tą częścią i ochraniacz bardzo szybko się zniszczy od spodu (nie ma tego problemu w szosach, bo blok jest na tyle wysunięty, że idąc w takich butach kontakt z podłożem jest tylko na bloku). Model Elastic Neopren 2 jest pod tym względem podobny do Cold Extreme, czyli nadaje się do obu rodzajów butów. Tak to wygląda na zdjęciach:
fat&furious Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 W dniu 3.12.2021 o 22:24, Maraska napisał: Miałem dokładnie ten sam dylemat. Postanowiłem zatem kupić do przymiarki oba modele, oraz jeszcze Ekoi Elastic Neopren 2. Modele Cold Extreme i Ice Proof faktycznie się różnią. Na buty szosowe pasują oba modele, jednak na buty MTB już nie. Model Cold Extreme patrząc od strony podeszwy jest szerszy (wcięcie), dzięki czemu podeszwę pokrywa tylko czubek ochraniacza (tam jest wzmocniony specjalnie materiał). W modelu Ice Proof materiał pokrywa podeszwę na czubku oraz w przedniej części buta po bokach - a tam nie ma wzmocnionego materiału. Robiąc krok w bucie MTB będziemy naciskać na podłoże właśnie tą częścią i ochraniacz bardzo szybko się zniszczy od spodu (nie ma tego problemu w szosach, bo blok jest na tyle wysunięty, że idąc w takich butach kontakt z podłożem jest tylko na bloku). Model Elastic Neopren 2 jest pod tym względem podobny do Cold Extreme, czyli nadaje się do obu rodzajów butów. Korzystasz z tych do MTB? Nie ma w nich problemu z rzepem na łydce zamiast suwaka? Bo zainteresowałem się nimi, ale obawiam się, że przy mojej grubej łydce będą się rozpinały podczas jazdy.
Rekomendowane odpowiedzi