Skocz do zawartości

Fuji Jari 2.5 2020 - Jarek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Szukałem czegoś do śmigania po okolicznych lasach i wybrałem Fuji Jari 2.5, czyli w skrócie (troche niefortunnie) Jarek.
Rower mam od wiosny, więc mogę już conieco o nim powiedzieć. Na leśne i polne drogi jest super, ale muszą to być w miarę równe drogi.
Jeśli ścieżka jest kamienista, z korzeniami albo mocno wyboista to już nie jest idealny teren na grawela, tak żeby każdy miał świadomość.

Zmiana w stosunku do oryginalnej konfiguracji to opony - Panaracer rozleciał mi się na urlopie pewnie na jakimś szkle, więc na szybko musiałem brać co było pod ręką i wpadły Kendy 38mm - wygodne, pancerne ale dość ciężkie i wolne. 
Słabym elementem jest korba i zębatki jak z plasteliny, ale jak się nie ścigasz i szkoda ci wydawać kasy to można z tym żyć. Generalnie rower nie jest demonem prędkości, no ale jak myślisz o zawodach to nie kupujesz stalowej ramy i korby na kwadrat. Ja tam stal lubię, ma coś w sobie. Do rekreacyjnej jazdy jest świetny. Rozmiar 56 na 186cm.

IMG_20201031_140831.jpg IMG_20201108_135759.jpg

Edytowane przez artie
  • Lubię to! 3
Opublikowano
W dniu 22.11.2020 o 20:58, artie napisał:

czyli w skrócie (troche niefortunnie) Jarek.

Niefortunnie. No bez jaj :).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

4 zmiany:

- Napęd 2x zmienił się w 1x z zębatką Sora 34t. Z lekkiej górki było 42 i jeszcze był zapas, dla mnie nie potrzeba nic więcej. W terenie też ok. 

- Łańcuch PC830 - łańcuch jak łańcuch, ale na 5tej, najbardziej zjechanej zębatce  kasety HG31 (badziew) przeskakuje, więc czekam na nową.

- Siodło WTB Volt - póki co wydaje się OK, wygodne, zobaczymy jak na dłuższych trasach.

- Opony Panaracer Gravelking SK - lżejsze o 350g od Kendy, szybkie, ale spodziewałem się mniejszych oporów toczenia.

IMG_20210121_122537.jpg
Opublikowano

Dziś 30km na nowej kasecie HG41 11-34, wszystko ok, nic nie przeskakuje. Na 7 koronce jadę 35/h po płaskim. Stromy podjazd z wiatrem w pysk na luzie podjechany.
Mam napęd 1x w każdym rowerze i nie wyobrażam sobie inaczej.
Można się nakręcać na nowego GRXa ale nie dajmy się zwariować, budżetowe 1x8 wystarczy na amatorskie, rekreacyjne kręcenie jakie uprawia 90% ludków.

IMG_20210123_155031.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Część, mam ten sam rower i chciałbym właśnie tak samo przerobić napęd na 1x. Zanim cokolwiek będę rozkręcał chciałbym się zapytać jak to zrobiłeś? Wystarczy po prostu zdjąć korbę i zębatki? Szczerze powiedziawszy wystarczy mi tylko jedna ta oryginalna, na drugą praktycznie w ogóle nie wrzucam. Z tego co widzę będzie to dziwnie wyglądać jeśli zdejmę samą większą zębatkę. Wymieniałeś też korbę, a jeśli tak to jak dopasować nową? Oryginalnie prezentuje się to tak: 

IMG_20220913_120014.jpg IMG_20220913_120019.jpg
Opublikowano

Tak, zdjąłem korbę i odkręciłem zębatki, nie ma tam żadnej filozofii.. Korbę mam oryginalną, wszystko śmiga do tej pory, polecam :)

Opublikowano

Okej, dzięki za odpowiedź, a czy mógłbyś pokazać zdjęcie z bliższa samej korby jak to teraz wygląda? Z tego co widzę masz chyba 5 ramion, a ja 4, nie wiem czemu