sebarys Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) Cześć wszystkim! Jako, że ostatnimi czasy pogoda zachęca bardziej do pozostania w domach wziąłem na warsztat do odnowienia i upgrade stary rower Peugeot PH10L (http://www.cykelhobby.com/peugeotph10.html). Udało mi się już zmienić korbę na zintegrowaną hollowtech 2, oraz zamienić tylną przerzutkę na Shimano 105 (RD-5600). Regulacja H/L poszła gładko, natrafiłem jednak na pewien problem: rower ma stare manetki przerzutek montowane na ramie ( z oryginalnej przerzutki Simplex ) - ciężko jest wrzucić lżejszy bieg, oraz często podczas zrzucenia w górę (w stronie mniejszych zębatek) np. z 2 na 3 po chwili przerzutka zrzuca się aż do ostatniego biegu (10) jakby samoistnie - widzę tylko jak manetka na ramie wraca sama do neutralnej pozycji gdzie nie wywiera naciągu (pozycja w której wrzucony jest bieg 10 - najmniejsza zębatka). Ktoś z bardziej doświadczonych ode mnie osób wie może co może być przyczyną/jak można ten problem zniwelować? Edytowane 22 Listopada 2020 przez sebarys
bombka Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Nie zestroisz tych manetek z tą przerzutką, ta manetka nie ma żadnej blokady na zasadzie kliknięcia, sprężyna nowej przerzutki jest na tyle mocna że ściąga manetkę w dół. Według mnie, jeśli chcesz żeby to działało, musisz kupić klamkomanetki, pytanie tylko czy to ma sens.
sebarys Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 Dzięki @bombka! Mam już kupione klamkomanetki tylko szukam jeszcze kierownicy szosowej, bo na razie mam prostą - myślałem, że jest opcja żeby na razie pojeździć w takim setupie, ale zgodnie z tym co piszesz może to być problematyczne.
Rekomendowane odpowiedzi