Skocz do zawartości

Przednia przerzutka deore do 2x8

kakarot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w swoim mtb posiadam napęd 2x8 22-36T z kasetą 12-32T, oryginalnie miałem tylną przerzutkę Acera, ale założłem starszą Deore XT RD M771 i po regulacji ładnie to śmiga i chciałbym założyć z przodu też coś z grupy Deore. Wyczytalem, że u kogoś dobrze przypasowała fd m615, tyle że ma węższy wózek i przy skrajnych przełozeniach może troszkę obcierać. Poszperałem i według mnie powinny mi podejść FD-M610 / FD-M611  / FD-M616, dodam, że mocowanie musi być na obejmę do ramy. Będę wdzieczny za kazdą pomoc i radę:)

Mój rower to Giant Talon 3 2020

Opublikowano (edytowane)

Fd-m610 i 611 to przerzutki do systemu 3x i niekoniecznie działa to poprawnie z 2x. Może się to objawiać spawaniem łańcucha i leniwą pracą ze względu ma kształt łyżki/"wózka" dostosowany do duzej tarczy 40-42T i różnicę tarcza średnia-duża 10T. Lepszym rozwiązaniem będzie m615/616. Szorowanie łańcucha można wyeliminować stosując łańcuch 10S.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)

Racja, dzięki za sugestie.  Czy łańcuch 10rz nie będzie 'gryzł' się z kasetą 8rzędową? 

W przyszłości mam zamiar zmienić cały napęd na Deore M6000.

Edytowane przez kakarot
Opublikowano

Nurtuje mnie nadal ten problem, bo cieżko dostepna jest w.w przerzutka, szukam oczywiscie używanej w dobrym stanie. Jesli mógłby ktoś bardziej ogarniety odpoweidzeić mi, czy model DEORE FD-M591 obsłużyłby też te korbę  kasetą 8rz?