Skocz do zawartości

Montaż roweru na ścianie

Salon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niestety nie znalazłem odpowiedniego działu, wiec piszę tutaj.

Nosze się z zamiarem kupienia drugiego roweru - FULLa w carbonie i z racji ograniczonego miejsca chce go podwiesić na ścianie tam gdzie aktualnie mam trenażer. Opcje są dwie:

1. Prosty stojak pionowy

2. Opcja do której bardziej się skłaniam - dwa kątowniki na scianie pod koła i sznurek/łańcuch trochę wyżej, zakończony jakimś miękkim hakiem aby złapać rower za ramę.

I w zależności od opcji pojawiły mi się pewne dwa pytanie w zależności od użytego rozwiązania:

Ad 1. Czy długotrwałe przetrzymywanie roweru w pozycji pionowej nie będzie oddziaływać negatywnie na jakieś części osprzętu ? Obawę przede wszystkim mam o amortyzatory które będą w pozycji która nie jest dla nich naturalną pozycją do pracy i czy nie wypłynie to negatywnie na działanie takiego amortyzatora (przede wszystkim przedniego) ?

Ad 2. Z racji że chce kupić carbon (chociaż pytanie chyba nawet bardziej kwalfikuje pod aluminium) pytanie moje brzmi czy rower który będzie umieszczony na kątownikach (podparty na kołach) oraz złapany za hak w jakimś punkcie ramy przez dłuższy czas, czy w jakiś sposób się nie odkształci/uszkodzi ? Jednak przez jakiś czas (powiedzmy cała zime/3 miesiące) rower będzie podparty z boku (rower będzie ustawiony pod kątem) z naciskiem na tylko jeden punkt - może siły to nie będą duże ale jednak.

Opublikowano

Ad 2. jak boisz się o nacisk na ramę, to zrób sobie hak, który złapie ci rower za pedał, coś jak: 

big_wieszak-na-rower-mocowanie-za-peda_-

• Lubię to! 1
Opublikowano

1. Nic złego się nie stanie. Od dawna przechowuje tak rowery i nie ma ztym problemu 

2. W przypadku takiego sposobu przechowywania raczej skłaniałbym się do uchwytu na pedał (taki jak zaproponował mój przedmówca).