Skocz do zawartości

Problem po wymianie korby, pomocy!

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , wymieniłem korbę z korby na kwadrat Shimano FC-M371  48-36-26T   na Deore FC-M610  42-32-24T , wszystko przebiegło ok. przy wymianie nie było problemów. Obniżyłem przednią przerzutkę i wyregulowałem do nowych mniejszych tarcz.został założony nowy łańcuch Shimano do kaset 9 rzędowych, oczywiście łańcuch skrócony do długości 112 oczek obliczonych według wzoru. Z tyłu 9 rzędowa Sram PG 920, 11-34 T . Teraz konkret ,wszystko jest ok. ale ustawiam 42 z przodu lecę tył od 11 do 34 i zawsze na piątej zębatce od dołu łańcuch przeskakuję po zębach o jedno oczko i tak co jakiś obrót korby ( oczywiście podczas jazdy bez obciążenia nic się nie dzieje ) i czy to będzie z przodu 32 tarcza czy też 24 ,tylna zębatka zawsze ta sama robi taki przeskok o jedno oczko. Może ktoś się spotkał już z takim problemem.proszę o pomoc !!!!  chociaż jakieś pomysły albo domysły ..

Opublikowano

miałem taki problem ja jednej koronce kasety i przyczyną była zjechana kaseta przez nie wymieniony łańcuch na czas ( moje niedopatrzenie) , nowy łańcuch skakał po kasecie

Opublikowano
7 minut temu, samuel_87 napisał:

przyczyną była zjechana kaseta

właśnie zaczęło się to po wymianie korby i łańcucha  ( czyli dzisiaj) kaseta nowa nie ma za dużo przejechane około 1500 km , rower kupiony w tamtym roku w sierpniu. z korbą starą było wszystko ok. nic się nie działo.

Opublikowano

Nowa korba ma ciut szersze zęby, stara była zjechana, to teraz łańcuch skacze po kasecie, moim zdaniem warto zmienić łańcuch i kasetę.

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Szajba99 napisał:

moim zdaniem warto zmienić łańcuch i kasetę.

przeczytaj dokładnie post - łańcuch jest nowy

7 minut temu, Jerzy napisał:

kaseta nowa nie ma za dużo przejechane około 1500 km

moja miała podobny przebieg - niestety kaseta nie przyjmuje nowego łańcucha i czeka Cie wymiana ( na starym łańcuchu pewnie bedzie działać jak należy) moim zdaniem korba nie ma tu nic do rzeczy ,

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Szajba99 napisał:

zmienić łańcuch

wymieniony :) 

34 minuty temu, Jerzy napisał:

został założony nowy łańcuch Shimano do kaset 9 rzędowych

wpisałem na górze , kaseta jak nowa zero zjechanych zębów , jest jakaś inna przyczyna może. 

6 minut temu, samuel_87 napisał:

na starym łańcuchu pewnie bedzie działać jak należy

jutro zmienię na stary i sprawdzę , a nie może być łańcuch źle założony ( jest coś takiego jak wewnętrzna i zewnętrzna strona )

kupiłem ten 

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-deore-xt-cn-hg93-9-rz-shimano,41086.html?gclid=Cj0KCQjw78vLBRCZARIsACr4cxyr-GzrswicGpqGITkvMg3KtYuufHBJjhkSioyAQg_EgXpkyqMZCCcaAqmyEALw_wcB

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja po 1500 km na kasecie co prawda taniej (CS-HG20-7) kaseta była do wywalenia, razem z łańcuchem

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 minuty temu, Jerzy napisał:

a nie może być łańcuch źle założony ( jest coś takiego jak wewnętrzna i zewnętrzna strona )

ale shimano łańcuch kierunkowy wprowadziło dopiero w 10 rzędowych łańcuchach , moja kaseta też ładnie wyglądała ,ale po 1500 km nowego łańcucha nie przyjęła , jak porównałem z nową kasetą wtedy zauważyłem dopiero że najczęściej używane koronki mają troszkę węższe ząbki,( starte) .

Opublikowano

ona może i ładnie wygląda, ale z nowym łańcuchem rozmawiać nie chce - to dosyć popularny objaw zużycia

• Pomógł 1
Opublikowano

Ok.dzięki wszystkim . jutro sprawdzę , wymienię łańcuch na stary i zobaczę jak się będzie zachowywać, jeśli macie rację czeka mnie kolejny koszt :(  

Opublikowano (edytowane)

Czy problemem nie bedzie tu też korba z systemu 10-cio rzedowego zastosowana w 9-cio rzędowym?

Edytowane przez rovelo
Opublikowano
36 minut temu, rovelo napisał:

Czy problemem nie bedzie tu też korba z systemu 10-cio rzedowego zastosowana w 9-cio rzędowym?

a co do ma do rzeczy???? U mnie działa z 8 rzędowym łańcuchem.

Opublikowano
22 godziny temu, samuel_87 napisał:

przyczyną była zjechana kaseta przez nie wymieniony łańcuch na czas

I wszystko jasne kaseta zajechana widać to na fotce ,mieliście koledzy rację. Założyłem stary łańcuch i wszystko hula. Ale żeby po przejechaniu tylu kilometrów kaseta była do wymiany :(   miałem wcześniej Krossa Hexagona V3 parę ładnych lat i zrobiłem ( wtedy jeszcze wolnobieg) z 6 tyś. na jednym. Inne czasy teraz ,chyba producenci robią słabsze części żeby wymieniać.

Dzięki wszystkim za włączenie się do tematu i pomocy. 20170723_172342.thumb.jpg.9df59ce0e04ebe015c88fa7a027dc268.jpg

TEMAT ZAMKNIĘTY  !!!!!

Opublikowano

Ja tylko słowem wyjaśnienia - popatrz jakie są szerokie rowy w środkowych i wysokich biegach a jaki jest w biegu najniższym - kaseta ewidentnie do zmiany, :) szkoda że nie zacząłeś od publikacji tego zdjęcia :) Sam Daniel Szajbajk o tym wspominał w jednym ze swoich filmów, ale dobrze, że pytasz, bo mamy lepsze światło na jakość obecnego sprzętu :) 

Opublikowano
43 minuty temu, jaszczomp napisał:

szkoda że nie zacząłeś od publikacji tego zdjęcia

Ja po prostu nie zwróciłem uwagi z tego powodu że ze starym łańcuchem kaseta działała i działa teraz ( w tym tygodniu wymiana) jestem w szoku że w tak krótkim czasie się zużyła,nie wiem w co teraz się pakować czy Sram-a czy może Shimano.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-alivio-cs-hg400-9rz-11-34z-shimano,377938.html#75887939

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-pg-950-9rz-11-34z-sram,44706.html#75520329

co myślisz , czy droższe będzie mocniejsze. jeśli masz doświadczenie to może coś doradź...

Opublikowano
16 minut temu, Jerzy napisał:

jestem w szoku że w tak krótkim czasie się zużyła,

ciekawe czy przypadkiem winowajcą tego nie był słabej jakości łańcuch jak u mnie ( jakbyś miał przymiar to byś wiedział)

Opublikowano
25 minut temu, samuel_87 napisał:

jakbyś miał przymiar to byś wiedział)

mam ,łańcuch jest ok. ale i tak dam nowy z nową kasetą.

Opublikowano

Z ciekawości jaki to jest łańcuch? U mnie fabrycznie był hg 53 i wyciągnął się po 800 km, więc był jak z gumy

Opublikowano

Właśnie dość drogi... Ale może po prostu nie warty swojej ceny? Nie wiem, nie miałem doczynienia z łańcuchem fsa. Tanie shimano też beznadziejne. Obecnie kmc i jestem zadowolony 1300 km i minimalne zużycie. Gdzie w shimano hg 53 przymiar wpadł po 800 km

Opublikowano
6 minut temu, hanus napisał:

nie miałem doczynienia z łańcuchem fsa

no ja też, patrzę tylko na cenę ale co drogie nie zawsze dobre.chociaż sam łańcuch się nie naciągną ,przymiar nie wpadł..

Opublikowano (edytowane)

Pamiętam swój pierwszy ... i jedyny HG53 - dwa sezony i do kosza. Polecam HG93 - droższy, wybredniejszy, ale jakościowo - przepaść.
Do tego na pewno przyda ci się przymiar do łańcucha - to są koszty zerowe. 

ps. a może ty depczesz jak koń (to się chwali) i sprzęt po prostu jest za słaby i trzeba przejść na coś mocniejszego (kaseta + łańcuch)? Znam człowieka, który zrywa łańcuchy, wyrywa bębenki ... :)

Edytowane przez jaszczomp
Opublikowano
Dnia 24.07.2017 o 11:13, Jerzy napisał:

chociaż sam łańcuch się nie naciągną ,przymiar nie wpadł..

przymiar jest...

5 minut temu, jaszczomp napisał:

a może ty depczesz jak koń (to się chwali) i sprzęt po prostu jest za słaby i trzeba przejść na coś mo

no właśnie ja nie z tych , sam się dziwię jeszcze nigdy nie udało mi się aż w tak krótkim czasie zajechać kasety a łańcuch został nie naciągnięty nawet 0,75 nie wpadł.Myślę że to niska półka Srama , przechodzę na Shimano chyba takie coś https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/zestawy-kaseta-lancuch/p,kaseta-deore-xt-cs-m770-lancuch-cn-hg93-9-rz-shimano,40620.html  zobaczę jeszcze.temat już zamknięty ,dzięki,