Garbello Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Założony nowy napęd deore 12s w rowerze. Ma dosłownie 2 dni a już coś ociera no kur**cy dostanę. Przy pierwszej krótkiej jeździe nic nie słyszałem ale przy drugiej dłuższej po lesie i wałach nad rzeką pojawiły się jakieś dźwięki jakby coś obcierało. Po dłuższych namysłach stwierdziłem że to może być po prostu łańcuch który ociera o wózek przerzutki na poziomie dolnego kółeczka ale nie jestem pewien czy to możliwe. Dodam że wszystko jest idealnie wyregulowane a te "otarcia" słychać co 1 lub 2 obroty korbą chociaż nie zawsze, ale tak czy siak przez więszość czasu. Jeżeli był tu taki temat to podajcie zwyczajnie i odpowiedzcie jak ludzie a nie od razu wyskakujecie z pyskiem że było 1000 takich. Dziena byq
Franz Mauer Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Możesz wrzucić jakiś filmik?
Garbello Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 2 minuty temu, Franz Mauer napisał: Możesz wrzucić jakiś filmik? To się dzieje tylko wtedy kiedy jadę. Jak nagram filmik w domu nic nie będzie słychać. Ale powiem tylko ze to są krótkie otarcia podobne do takich jakby łańcuch ocierał o przednią przerzutkę.
Garbello Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 Teraz, Franz Mauer napisał: Był ściągany łańcuch? Nowiutki napęd założony 2 dni temu. Nic w nim nie robiłem, nawet zostawiłem oryginalny smar na łańcuchu. Jedyne co "udoskonaliłem" to spiolem kabel trytką do ramy przed tylnym kołem. Nie ma raczej żadnego wpływu. Czy może być też tak że napęd się zwyczajnie dociera?
Franz Mauer Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Moim zdaniem docieranie nie ma tu znaczenia. Jeśli hałas dochodzi z tylnej przerzutki to coś musi być nie tak. Może łańcuch jest za długi i wpadając w drgania ociera o wewnętrzną część wózka? Trudno dywagować jak nie widać... Zrób zdjęcie tylnego koła z napędem. Zobaczymy jak to wygląda. Wrzuć na najwyższy bieg-zrób zdjęcie. I na najniższy - zrób zdjęcie.
Garbello Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 1 minutę temu, Franz Mauer napisał: Moim zdaniem docieranie nie ma tu znaczenia. Jeśli hałas dochodzi z tylnej przerzutki to coś musi być nie tak. Może łańcuch jest za długi i wpadając w drgania ociera o wewnętrzną część wózka? Trudno dywagować jak nie widać... a jeżeli to nie dochodzi z tylnej przerzutki to mógłby być to problem związany z wkładem supportu? chociaż wszystko nowe nie topione w wodzie ani błocie 🤷♂️
Franz Mauer Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Gdyby to był suport to raczej hałasowałby cały czas, albo przy każdym mocniejszym depnieciu. Sądzę, że wiedziałbyś, że to suport.
Garbello Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 A ta taka folia co idzie za kasetę przy montażu? 6 minut temu, Franz Mauer napisał: Gdyby to był suport to raczej hałasowałby cały czas, albo przy każdym mocniejszym depnieciu.
Franz Mauer Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Folia? Nigdy nie widziałem. Jedynie czasem wkłada się plastikową ochronę.
mareq Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Ocieranie masz na wszystkich przełożeniach czy tylko na np. zewnętrznych?
Garbello Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Opublikowano 19 Listopada 2020 Teraz, mareq napisał: Ocieranie masz na wszystkich przełożeniach czy tylko na np. zewnętrznych? Wydaje mi się że na wszystkich
Gość Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) Wymieniałeś suport? Jeżeli tak to czy wsadziłeś dobrze podkładki by mieć odpowiednią linie łańcucha ? Sądzę że łańcuch się łamie dlatego masz dźwięk że obciera , lub idzie krzywo i obciera o przerzutkę przednią Edytowane 19 Listopada 2020 przez Gość
Garbello Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Opublikowano 19 Listopada 2020 1 minutę temu, piter614 napisał: Wymieniałeś suport? Jeżeli tak to czy wsadziłeś dobrze podkładki by mieć odpowiednią linie łańcucha ? Sądzę że łańcuch się łamie dlatego masz dźwięk że obciera , lub idzie krzywo i obciera o przerzutkę przednią wszystko wymieniał serwis
Yan Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Jak ociera to będziesz miał jakieś ślady na przerzutce. Zobacz czy nie masz gdzieś wyraźnie zdrapanego lakieru. Ocieranie na każdym biegu raczej jest niemożliwe tym bardziej że jest wszystko dobrze wyregulowane. Jeżeli problemem jest linia łańcucha to będzie to zauważalne na skrajnych biegach w środku kasety nie ma to znaczenia. Niedawno wymieniałem napęd Shimano i też z początku miałem wrażenie że jest coś źle. Koniec końców za bardzo skupiałem się na pracy napędu i doszukiwałem się dziury w całym. Miałem okazje jeździć na kasetach Sunrace i Shimano SLX 11rz. Mam wrażenie że kaset od niebieskich pracuje głośniej a raczej inaczej.
Garbello Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Opublikowano 19 Listopada 2020 1 minutę temu, Yan napisał: Jak ociera to będziesz miał jakieś ślady na przerzutce. Zobacz czy nie masz gdzieś wyraźnie zdrapanego lakieru. Ocieranie na każdym biegu raczej jest niemożliwe tym bardziej że jest wszystko dobrze wyregulowane. Jeżeli problemem jest linia łańcucha to będzie to zauważalne na skrajnych biegach w środku kasety nie ma to znaczenia. Niedawno wymieniałem napęd Shimano i też z początku miałem wrażenie że jest coś źle. Koniec końców za bardzo skupiałem się na pracy napędu i doszukiwałem się dziury w całym. Miałem okazje jeździć na kasetach Sunrace i Shimano SLX 11rz. Mam wrażenie że kaset od niebieskich pracuje głośniej a raczej inaczej. jest delikatny ślad na lakierze od wewnętrznej strony wózka, jakby od łańcucha
Yan Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Delikatny ślad może być od samego przerzucania. Musi być dość mocno wytarte. Jeżeli załóżmy zrobiłeś na nim 100km i cały ten czas ocierałeś to uwierz mi i na łańcuchu i na przerzutce będziesz miał wyraźne ślady wytarcia. Zresztą możesz to sprawdzić nawet na stojaku zmień na skrajny bieg i pomerdaj łańcuchem czy może to w ogóle ocierać o wózek.
Garbello Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Opublikowano 19 Listopada 2020 7 minut temu, Yan napisał: Delikatny ślad może być od samego przerzucania. Musi być dość mocno wytarte. Jeżeli załóżmy zrobiłeś na nim 100km i cały ten czas ocierałeś to uwierz mi i na łańcuchu i na przerzutce będziesz miał wyraźne ślady wytarcia. Zresztą możesz to sprawdzić nawet na stojaku zmień na skrajny bieg i pomerdaj łańcuchem czy może to w ogóle ocierać o wózek. na skrajnym biegu łańcuch niczego nie dotyka i jest na tyle napięty (nie jest za długi) że nawet przy delikatnych wybojach nie ma prawa dotykać wózka. a czy może być to też problem tarczy albo ustawienia klocków? bo coś mi w niej śmierdzi
zenobek Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Nagraj film z pracy przerzutki.......
Yan Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Na pewno Twój wyjątkowy i unikalny przypadek nie był omawiany na naszym zacnym forum więc konieczne jest abyś dodał film.
Garbello Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Opublikowano 19 Listopada 2020 8 minut temu, zenobek napisał: Nagraj film z pracy przerzutki....... Mógłbym ale rower musiałby być odwrócony, a poza tym mało co słychać z tego "ocierania" jak nie jadę. Chcę dodać że te odgłosy było słychać nawet kiedy jechałem bo pardzo równym asfalcie. Nie jest to możliwe w takim przypadku żeby odgłosy docierały z przerzutki. Może to być zwyczajnie tarcza albo klocki żywiczne bo z doświadczenia (niewielkiego ale jednak) wiem że lubią łapać piach no chyba że to też przypadłość innych klocków. Sprawdzam, nasłuchuje, ruszam itd i nie widzę żadnych miejsc ani powodów dla których ten odgłos mógłby wydobywać się z napędu albo tylnej przerzutki. Linia łańcucha jak na moje oko jest idealna. Jedyne co jeszcze przyuważyłem to to, że gdy kręcę korba do tyłu (nie podczas jazdy) to łańcuch lubi sobie klikać. Tak czy siak nie sądzę żeby to był ten problem.
zenobek Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Garbello napisał: Mógłbym To nagraj. Edytowane 19 Listopada 2020 przez zenobek
Garbello Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Opublikowano 19 Listopada 2020 1 minutę temu, zenobek napisał: To nagraj. no nagram ale nie wiem czy coś się z tego wywnioskuje
raven Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 5 godzin temu, Garbello napisał: wszystko wymieniał serwis wróć do serwisu?
Gość Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Przerzutkę przednią masz na obejmę? Jeżeli tak to może jest źle ustawiona, czyli nie jest dobrze ustawionaMoże być krzywo
Rekomendowane odpowiedzi