Skocz do zawartości

Pulsometr Garmin Dual vs Polar H9 vs Wahoo Tickr vs zużycie baterii

lopez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Posiadam bardzo budżetowy pulsometr na klatkę - CooSpo, działał bez problemów przez pierwsze kilka miesięcy, ale przez kilka ostatnich zużywał baterię (nawet "premium") w tempie niewyobrażalnym - mniej więcej 1 bateria na 2-3 godziny treningu.

Odłączamy urządzenie od paska, wycierałem aby nic tam się przez przypadek nie włączyło ale ciągle to samo.

Rozważam 3 pulsometry z tytułu, funkcjonalnie wszystkie robią to samo, więc chciałbym się dowiedzieć jak wygląda wytrzymałość baterii w każdym z nich.

Producenci podają różnie, rok, 300h, 400h, 500h, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że to jest jak ze spalaniem w samochodzie.

Jakie są Wasze opinie i doświadczenia?

Opublikowano

Z tych najpewniejszy jest Polar. Garminy 2 reklamowałem aż się w końcu pozbyłem. Na baterie nie patrz, bo to jest 5 zł co kilka miesięcy, a wymiana zajmuje 3 minuty.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
1 minutę temu, Łukasz_P napisał:

Na baterie nie patrz, bo to jest 5 zł co kilka miesięcy, a wymiana zajmuje 3 minuty.

Koszt baterii akurat pomijam, chodzi mi bardziej to czy mogę na nim polegać, bo nic nie denerwuje bardziej niż potrzeba wymiany baterii minutę przed treningiem, bo padła po 2h użytkowania ;)

Widzę też, że Garmin ma klapkę przykręconą na 4 śrubki :/

Opublikowano

Ja mam wahoo tickr od lutego 2018, I nie jestem pewien czy w ogóle wymieniałem w nim baterie, a jeśli już to maksymalnie raz. Jeżdżę po 5-7tys km rocznie. 

Opublikowano

To w kwestii, o której piszesz czy się wyładuje po 400 czy 500 h nie robi żadnej różnicy. Poza tym czujniki odpowiednio wcześniej wysyłają info do odbiornika (zegarek, licznik), że jest słaba bateria.

Garmina szczerze odradzam. Na Tickr też ludzie narzekają. Polar H7 i H10 były top, więc i H9 pewnie też jest.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

@Łukasz_P Wiesz coś więcej na temat problemów z Tickr. 

Ja ze swojej strony dodam że Tickr działa dość dobrze, na baterii długo bo przynajmniej rok spokojnie wytrzyma. Złe strony wahoo to czasem świruje, rzadko to się zdarza ale pokazuje jakbym odpoczywał. Mam wrażenie że wpływa na to wiatr jak mocno ciśnie z przodu to wtedy zaniża odczyt. Raz miałem przypadek jakby komunikował się raz na 1min ale to po jakiejś większej aktualizacji. Ogólnie mogę na nim polegać a te przekłamania są tak rzadkie że można z tym żyć.

Opublikowano

Ogólnie rzecz biorąc Tickr i Polary lubią się z komputerami Garmina np. 530 i trenażerami interaktywnymi np. Elite?

Opublikowano

@Yan nie drążyłem specjalnie tematu, pobieżnie czytałem opinie jak szukałem czegoś nowego za Garmin Dual. Finalnie skończyłem z czujnikiem z Decathlonu, bo od ręki wymieniają sztuka za sztukę ;). Przy trzecim na razie jest ok. 

@lopez, działać będą z Garminem jak każdy inny, więc bez problemu. 

Opublikowano

HRM Dual Garmina działa od wiosny i podejrzewam ,że pociągnie jeszcze do początku przyszłego roku.Działa perfekcyjnie i żadnych problemów z nim nie mam. Mam jeszcze duala IGP Sporta . Ten działał  około jedynaście miesięcy do czasu wymiany baterii. Tak samo jest bezbłędny i bezawaryjny i totalne zero problemów. W dodatku jest dla odmiany biały. Tak że polecam zarówno Garmina jak i IGP Sporta.

Opublikowano
W dniu 18.11.2020 o 13:58, lopez napisał:

Ogólnie rzecz biorąc Tickr i Polary lubią się z komputerami Garmina np. 530 i trenażerami interaktywnymi np. Elite?

Polar działa z Garminem bezproblemowo. Co do czasu pracy, to baterię w swoim starym Garminie HRM jak i nowym Polar H10 wymieniam nie częściej niż raz na rok (jakieś 250-300h)