Skocz do zawartości

kółka eagle GX 1x12 do przerzutki eagle NX 1x12

abra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy kółka od GX są kompatybilne do NX. Czy można po prostu kupić kółka od GX i bezpośrednio wymienić w przerzutce eagle NX? Czy jednak są jakieś inne średnice mocowania etc. W sprzedaży kółka do GX są dostępne jako same kółka lub z jedną blaszką ramienia trzymającego kółka w przerzutce. Chciałbym zrobić taki update ze względu na to, że kółka GX są na łożyskach maszynowych a w NX ślizgowe.

Opublikowano
8 godzin temu, abra napisał:

Czy kółka od GX są kompatybilne do NX.

Nie pytaj tylko kup. Znając życie, to kupujesz przez Internet. Jak nie podejdą,w co wątpię, to oddasz do 14 dni ;)

Opublikowano

Z rozpakowanym z blistra, a tak jest sprzedawane, może być ze zwrotem  problem. Zawsze warto zapytać może się ktoś się orientuje, robił taki manewr lub pracuje w serwisie. Zasięgam opinii, bo to ułatwia. Oczywiście może się okazać, że jednak przecieram szlaki, wtedy o wyniku z chęcią napiszę. 

Opublikowano

https://a.aliexpress.com/_B1KPq9
A może takie na łożyskach ceramicznych?

A odnośnie pytania to kółka GX powinny pasować do NX.
Wózek GX z zestawu z kółkami nie pasuje, bo górną śrubę wkłada się od drugiej strony niż w NX.

Opublikowano

Tak więc zakupiłem kółka na łożyskach maszynowych z modelu GX. Faktycznie pełna kompatybilność, wszystko pasuje.  Tak wyglądał luz na kółkach z łożyskami ślizgowymi, nie wiem czy od nowości czy zrobił się taki po przebiegu 2300km.

Nowe kółka od GX kosztowały mnie 2x 119zł bo do dwóch rowerów.

_DSC_3002.thumb.jpg.49dc82d8d67a3c9ee31bd02470d2940d.jpg

Luz "fabryczny" na tych kółkach GX też jest ale to jest 10% tego co w NX.

UWAGA! W zestawie są 4 podkładki/osłonki łożysk: 3 są identyczne a jedna jest inna - większy otwór i bardziej płaska. Różnica bardzo niewielka. Zorientowałem się, że te osłonki się różnią dopiero przy montażu do drugiego roweru. Musiałem wgrzebać się do dokumentacji serwisowej SRAM i wg zamieszczonego tam rysunku ta płaska osłonka jest zakładana na górne kółko od strony szprych. Odkręciłem z powrotem wcześniej zamontowane kółka  niestety było źle. Nie mam pojęcia dlaczego ta jedna osłona jest delikatnie inna, nie zauważyłem różnic w zmienianiu biegów. No ale lepiej poskręcać zgodnie z tym jak to wymyślił producent.  

_DSC_3005.thumb.jpg.65eeb4ea6b0a531deafad9f8395a7215.jpg

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak. Działanie bez problemów już przez 2 lata. Przerzutka NX z kółkami od GX chodzi jak złoto.