tomek040982 Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Koledzy i koleżanki potrzebuję pomocy w wyborze kamizelki odblaskowej . Pytanie może banalne , ale bezpieczeństwo dla mnie jest najważniejsze , do tego za 3 tygognia jadę na Słowację a tam obowiązek. W Polsce niby nie ma obowiązku , ale zdarza mi się jeździć w nocy po Warszawie. Jakoś nie ufam tym kamizelkom najtańszym . Możecie coś polecić ? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Nawet tania kamizelka odblaskowa będzie spełniać swoje zadanie. Tak naprawdę, to odblask daje naszyta taśma i póki ona się nie wytrze/zniszczy, to kamizelka będzie świecić w świetle reflektorów. Spróbuj poszukać w sklepie z odzieżą BHP - tam powinni mieć trwalsze rzeczy niż w marketach, ale świecić to będzie tak samo. Kamizelki różnić się też mogą samym materiałem bazowym, który będzie mniej lub bardziej przyjemny w dotyku oraz zapięciem. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Polecam szelki odblaskowe. Są elastyczne, zmieszczą nawet tors z plecakiem, płynna regulacja i zapięcie na klamrę fastex https://www.centrumrowerowe.pl/odziez-rowerowa/kamizelki/p,szelki-odblaskowe-moonlight-kellys,549214.html?skad=googlepla&gclid=Cj0KCQjw78vLBRCZARIsACr4cxxgf5kczzDoNv6O5HKyt8pjadiqJgZ9f2TYv2syaPGkAPNcl0aBA1AaArRvEALw_wcB 1 Odnośnik do komentarza
tomek040982 Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Sziva no właśnie chodzi mi o coś trwałego. Wiem że kupno takiej kamizelki to nie majątek ale mimo wszystko nie chcę wymieniać jej wiecznie. Puncu widziałem już te szelki , tylko się zastanawiam co na to policja na Słowacji w razie czego . Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Ale przecież do budowlanego idziesz i masz kamizelkę do 15 zł.. jeżdżę w takiej 2 lata i jakoś się nie wytarła, po co niepotrzebnie szukać sobie problemów? Jak jesteś bogaty proponuje spray gdzie sam siebie możesz odblaskować Odnośnik do komentarza
tomek040982 Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 O jakich problemach piszesz ? Nigdy wcześniej z kamizelkami nie miałem do czynienia bo z nich nie korzystałem. Nie chce kupić czegoś co po kilku użyciach pójdzie do kosza . Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 @Patryś Ci pisze, że nawet takiej taniej kamizelki nie zajedziesz w kilka użyć. Pójdź do sklepu, pomacaj i sam ocenisz czy jest szansa zajechania nawet najzwyklejszej kamizelki w dość krótkim czasie czy nie. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) Proszę 2 lata ją mam i wygląda prawie jak nowa to słabo ją widać ale jestem widoczny na drodze, tym bardziej w nocy, wiesz szkoda wydawać mi na odblaskową kamizelkę powyżej 20 zł , tak wiem to moje bezpieczeństwo ale żona by mnie ubiła jak psa jak by się dowiedziała że kamizelkę powyżej 100zł bym rozszarpał na glebie a już kilka takich było. PS. Daj znać jak było na Słowacji. Edytowane 23 Lipca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
tomek040982 Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Patryś mi nie chodzi żeby wydać 100 czy 1000 złotych. Kupię taką nawet za 5 zł jeżeli będzie swoje robiła i będzie trwała. Ja po prostu staram się szanować pieniądz . Dla jednego 5 złotych to nic , a dla innego to już wiele. Już nie raz dostałem po dupie za to że chcąc zaoszczędzić wybierałem najtańsze lub coś nie wiele droższe , a później się okazywało że nie spełnia moich oczekiwań . Jeżeli chodzi o tą Słowację to nic specjalnego , to tylko trasa dookoła Tatr, chociaż przyznam że boję się podjazdów. Swoje ważę i jeszcze podjazdy to moja bolączka. Jednak kto nie ryzykuje ten nic nie nie wygra. Odnośnik do komentarza
MRACH Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Wiem, że to nie w temacie, ale gwoli ścisłości ....Na Słowacji nie ma obowiązku jazdy w kamizelce odblaskowej. Jest natomiast obowiązek założenia takowej na drodze publicznej w przypadku gdy znajdujesz się w pobliżu pojazdu ale się nim nie poruszasz - np. pchasz rower poboczem drogi publicznej i na nim nie siedzisz ...Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
tomek040982 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 MRACH dzięki już doczytałem to . Tak czy siak lepiej się zaopatrzyć bo nigdy nie wiadomo co i kiedy Nas spotka. Odnośnik do komentarza
MRACH Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 MRACH dzięki już doczytałem to . Tak czy siak lepiej się zaopatrzyć bo nigdy nie wiadomo co i kiedy Nas spotka. Osobiście często jeżdżę po Słowacji, kamizelki nie posiadam (nie licząc tej w samochodzie) i wyrobiłem sobie nawyk "usuwania" się z dróg publicznych gdy mój tyłek nie ma kontaktu z siodełkiem. Ale w sytuacjach awaryjnych, gdy jest się pomiędzy miejscowościami w szczerym polu .... byłbym z "palcem w nocniku" - przyznaję Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Od Ciebie zależy jak bardzo chcesz być widoczny dla kierowców. Oświetlenie to jedno ale coś co zarysowuje sylwetke jest co najmnij wskazane. Odnośnik do komentarza
Royalmaczko Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Znalazłem coś takiego: https://www.rowertour.com/p/180048/xlc-je-r01-kamizelka-odblaskowa-rowerowa-unisex myślę, że jest to dobra opcja bo w przypadku samych szelek jest mniejsza powierzchnia odblaskowa a tutaj światło odbija się na całym torsie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi