Skocz do zawartości

Potrzebuję kamizelki odblaskowej .

tomek040982

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy i koleżanki potrzebuję pomocy w wyborze kamizelki odblaskowej . Pytanie może banalne , ale bezpieczeństwo dla mnie jest najważniejsze , do tego za 3 tygognia jadę na Słowację a tam obowiązek. W Polsce niby nie ma obowiązku , ale zdarza mi się jeździć w nocy po Warszawie. Jakoś nie ufam tym kamizelkom najtańszym . Możecie coś polecić ?

Nawet tania kamizelka odblaskowa będzie spełniać swoje zadanie. Tak naprawdę, to odblask daje naszyta taśma i póki ona się nie wytrze/zniszczy, to kamizelka będzie świecić w świetle reflektorów. Spróbuj poszukać w sklepie z odzieżą BHP - tam powinni mieć trwalsze rzeczy niż w marketach, ale świecić to będzie tak samo. Kamizelki różnić się też mogą samym materiałem bazowym, który będzie mniej lub bardziej przyjemny w dotyku oraz zapięciem.

Sziva  no właśnie chodzi mi o coś trwałego. Wiem że kupno takiej kamizelki to nie majątek ale mimo wszystko nie chcę wymieniać jej wiecznie. 

Puncu  widziałem już te szelki , tylko się zastanawiam co na to policja na Słowacji w razie czego . 

Ale przecież do budowlanego idziesz i masz kamizelkę do 15 zł.. jeżdżę w takiej 2 lata i jakoś się nie wytarła, po co niepotrzebnie szukać sobie problemów? Jak jesteś bogaty proponuje spray gdzie sam siebie możesz odblaskować :)

O jakich problemach piszesz ? Nigdy wcześniej z kamizelkami nie miałem do czynienia bo z nich nie korzystałem.  Nie chce kupić czegoś co po kilku użyciach pójdzie do kosza . 

Proszę 2 lata ją mam i wygląda prawie jak nowa

to słabo ją widać ale jestem widoczny na drodze, tym bardziej w nocy, wiesz szkoda wydawać mi na odblaskową kamizelkę powyżej 20 zł , tak wiem to moje bezpieczeństwo ale żona by mnie ubiła jak psa jak by się dowiedziała że kamizelkę powyżej 100zł bym rozszarpał na glebie a już kilka takich było.

PS. Daj znać jak było na Słowacji.

IMG_20170710_163205.jpg

Edytowane przez Gość

Patryś   mi nie chodzi żeby wydać 100 czy 1000 złotych. Kupię taką nawet za 5 zł jeżeli będzie swoje robiła i będzie trwała. Ja po prostu staram się szanować pieniądz . Dla jednego 5 złotych to nic , a dla innego to już wiele. Już nie raz dostałem po dupie za to że chcąc zaoszczędzić wybierałem najtańsze lub coś nie wiele droższe , a później się okazywało że  nie spełnia moich oczekiwań .  Jeżeli chodzi o tą Słowację to nic specjalnego , to tylko trasa dookoła Tatr, chociaż przyznam że boję się podjazdów. Swoje ważę i jeszcze podjazdy to moja bolączka. Jednak kto nie ryzykuje ten nic nie nie wygra. 

Wiem, że to nie w temacie, ale gwoli ścisłości ....
Na Słowacji nie ma obowiązku jazdy w kamizelce odblaskowej. Jest natomiast obowiązek założenia takowej na drodze publicznej w przypadku gdy znajdujesz się w pobliżu pojazdu ale się nim nie poruszasz - np. pchasz rower poboczem drogi publicznej i na nim nie siedzisz ...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

MRACH  dzięki już doczytałem to . Tak czy siak lepiej się zaopatrzyć bo nigdy nie wiadomo co i kiedy Nas spotka. 
Osobiście często jeżdżę po Słowacji, kamizelki nie posiadam (nie licząc tej w samochodzie) i wyrobiłem sobie nawyk "usuwania" się z dróg publicznych gdy mój tyłek nie ma kontaktu z siodełkiem.
Ale w sytuacjach awaryjnych, gdy jest się pomiędzy miejscowościami w szczerym polu .... byłbym z "palcem w nocniku" - przyznaję

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 2 lata później...
  • 1 rok później...