Kreki123 Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 (edytowane) DOBRY WIECZOR.Dzisiaj przystapilem do Szanownego Forum. Jakis czas temu kupilem trekkinga Radon na osprzecie xt. Glowny problem to, ze przy mocniejszym nacisku na pedala kiedy z przodu mam drugi bieg ( 3x10) to nastepuje przeskoczenie lancucha i spadek na 1 zebatke. Problem wystepuje niezaleznie od biegu na tylnej przerzutce. Probowalem reguliwac przod- z marnym skutkiem, aczkolwiek ekspertem nie jestem. Przychodzi mi na mysl ze drugi blat albo jest krzywy albo na swoj sposob zuzyty.. lancuch hgx wydaje mi sie w dobry stanie, kaseta tez. Mozecie doradzic w jaki sposob zdiagnozowac przyczyne problemu? W razie czego nagralem film przedstawiajacy stan przednich blatow, o ile mozna bedzie go tutaj wstawic Najpierw chcialbym ten opisany wyzej problem rozwiazac, natomiast tez zaanonsowac drugorzedny ale tez wazny bo zanim kupilem rower czytalem troche o osprzecie i wpadl mi w oko xt, ze dziala dobrze, szybko oczywiscie jak jest sprawny. Wedlug mnie biegi w moim jak na xt bo mam porownanie do crossa na altusie wcale nie wchodza jakos lepiej gdzie uwazam ze powinny byc szybsze, precyzyjniejsze itp a wg mnie sa "ospale" i niestabilne tzn niezawsze czysto wchodza,a na pewno nie w ten sam spisob na wszystkich biegach,slyszalne niekiedy brzdeki przy zmiabie, takie jakby naprezenia. Nie ma na wszystkich skokach lagodnego przejscia Bede z gory wdzieczny za wszelkie tematyczne porady Edytowane 16 Listopada 2020 przez Kreki123 Zdjecia
elmapeto Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Napęd jest zużyty. Skoro biegi wchodzą nieprecyzyjnie i łańcuch przeskakuje to wręcz na pewno. Wymień kasetę, łańcuch i skoro piszesz o przeskoku z przodu to również zębatki korby. Pamiętaj też o polskich znakach , gdy piszesz posta. Edytowane 17 Listopada 2020 przez elmapeto
Kreki123 Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Opublikowano 17 Listopada 2020 Dla potwierdzenia stanu zużycia napędu, wrzucę wkrótce zdjęcia kasety, łańcucha i zębatek Łańcuch mierzyłem przy zakupie i na 10 ogniwach nie wydawał się wyciągnięty, ale kupię jeszcze dzisiaj przymiar i się upewnię Łańcuch mierzyłem przy zakupie i na 10 ogniwach nie wydawał się wyciągnięty, ale kupię jeszcze dzisiaj przymiar i się upewnię Jak mogłem, tak zrobiłem. Jeżeli metoda i jakość wykonanych zdjęć pozwoli to proszę o ocenę napędu
Kreki123 Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Opublikowano 17 Listopada 2020 Jak interpretowac wg oka fachowca?
Accent_Szaj Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 9 godzin temu, Kreki123 napisał: proszę o ocenę napędu Jak takie cuda się dzieją to ewidentnie zużyta drugi blat. Po zdjęciach też tak wnioskuje. Od tego zacznij
Kreki123 Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Opublikowano 17 Listopada 2020 Dzięki. Dam znać po zmianie.
Kreki123 Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 Witam. Czekam na blaty. Przy wymianie, czy użyć smaru? Jeżeli tak to jakiego? Gdzie? I ile? Pytam bo wyczytuje wiele rożnych opinii w tym temacie. Pozdrawiam
Accent_Szaj Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 6 minut temu, Kreki123 napisał: czy użyć smaru Zawsze smaru do łożysk można dać,pomiędzy ramiona i blat,też troszkę na gwint
Kreki123 Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 31 minut temu, Accent_Szaj napisał: Zawsze smaru do łożysk można dać,pomiędzy ramiona i blat,też troszkę na gwint Korba hollowtech II, support nowy, zrobiony w serwisie. Czyli dokladnie gdzie posmarować? Gwint tutaj odpada, prawda? Jakiego użyć smaru? Smar po prostu do łożysk? Dobrze zrozumiałem? Czyli poza shimano np lt43 czy cx80? O jaki gwint chodzi? I czy na gwint śrub montażowych nakładać smar, ew. Jaki? Przepraszam, że tak dużo zadaje pytań, ale nie mam doświadczenia , a mimo wszystko chciałbym spróbować samemu to zrobić, i zrobić to poprawnie.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Godzinę temu, Kreki123 napisał: jaki gwint chodzi Ja daję na gwint śruby montażowej. Dodatkowo pod ramiona korby. Nadmiar który wyjdzie wycieram szmatką. Rodzaj,to ten zielony od Shimano. Możesz użyć każdy. Mi zależy aby wyeliminować możliwość strzałów z korby.
Kreki123 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Opublikowano 20 Listopada 2020 Witam. Blaty zmienione=brak problemu. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Accent_Szaj Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 2 godziny temu, Kreki123 napisał: zmienione=brak problemu. No to super 2 godziny temu, Kreki123 napisał: Dziękuję za pomoc Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu
Kreki123 Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Opublikowano 21 Listopada 2020 Odświeżę temat, a mianowicie podciągnę pod prawidłowe złożenie lewego ramienia korby, gdyż zdecydowałem wymienić plastikowe zabezpieczenie https://allegro.pl/oferta/podkladka-zabezpieczajaca-m770-m582-m580-y1fu98120-9423189030?utm_medium=app_share&utm_source=facebook, gdyż było pęknięte i lużny jest ren metalowy bolczyl Oraz https://allegro.pl/oferta/pierscien-uszczelka-shimano-hollowtech-y1f316000-7890286478?utm_medium=app_share&utm_source=facebook. Pytanie brzmi bo stary jest zużyty w ten sposób, że praktycznie nie ma kołnierza widocznego na zdjęciu, więc jak ułożyć ten pierścień w ramieniu czy tym wypustem do łożyska suportu czy w przeciwną stronę? Domyślam się, że kołnierz w stronę suportu w celu ochronnyn jeżeli odwrotnie to wyprowadźcie mnie z błędu. Z góry dzięki
Łukaszdnb Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgadza się panie kolego, wypukłą gumką do suportu,jak na focie Trochę lepsze zdjęcie
Kreki123 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2020 Tak też zrobiłem. Dzięki Kolego. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi