Skocz do zawartości

Czy jest sens zamieniać Shimano Clarris R2000 ?

danielito

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem, 

wczoraj wyrwało mi hak i poskręcało jak precelek tylną przerzutkę Shimano Claris R2000🐱🚀. Chciałbym zapytać czy jest jakieś sens przy okazji wymiany inwestować fundusze w w inny model przerzutki ? Z Clarisa powiem szczerze byłem zadowolony, działały sprawnie, ale jeśli może być lepiej to dlaczego nie. Dzięki za porady!

big (1).jpg big (2).jpg big (3).jpg
Opublikowano

Wyższe grupy to przede wszystkim więcej zębatek w kasecie, co przekłada się na możliwość założenia kasety o większej rozpiętości nie tracąc na precyzji zmiany biegów. Jeśli uważasz że tego potrzebujesz to możesz wskoczyć poziom wyżej. Jeśli nie to zostaw jak jest. Oczywiście Sora obsłuży 8s więc możesz sobie ją założyć i zrobić w ten sposób furtkę do upgrade'u. Głębszą zmiana oprócz wymiany przerzutki będzie jeszcze wymagać wymiany kasety i klamkimanetki. Ale czy jest ci to potrzebne musisz zdecydować sam.

Opublikowano

Nie ma sensu bo musiałbyś zmienić również klamki.

Opublikowano

Dziękuje za opinie, w takim razie zostawiam tak jak jest 👌

Opublikowano

Wolek, wymieniałeś cały napęd czy tylko samą tylną przerzutkę?  Czy odczuwasz jakąś pozytywną zmianę w stosunku do oryginalnie montowanych Clarisów ? Cena widzę podobna więc może jeszcze zastanowię. 

Opublikowano

Nie, tylko tył zmieniłem, kasety i manetki nie ruszałem. może mój claris już nie domagał, ale teraz precyzyjniej wskakują przełożenia.