Skocz do zawartości

Trek Procaliber 6 2020. Piasta Boost148 dziwny odgłos .

rtv_pilarczyk@go2.pl

Rekomendowane odpowiedzi

rtv_pilarczyk@go2.pl
Opublikowano

Witam. Mam rower Trek Procaliber 6 2020rok. Koła Bontragera Boost148 z osią przelotową 12 mm. Kaseta SRAM PG-1210 Eagle, 11-50, 12-rzędowa. I zauważyłem takie coś : jak postawię rower na stojaku i kręcę szybko napędem wszystko jest super , cicho, płynnie itd. Ale w momencie zatrzymania korby , kiedy koło kręci się dalej , a kaseta i bębenek stoi w miejscu słychać właśnie z okolic piasty, kasety, bębenka dość głośne jakby buczenie. I jeszcze ruszając kasetą góra dół odczuwam delikatny luz osiowy. Czy to jest normalne ? Rower ma przejechane o koło 400 km w bardzo delikatnym terenie. Może ktoś mam taki rower i powie mi czy u niego jest tak podobnie i czy się tym niepokoić. Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Opublikowano

Wiesz, bez zapisu problemu ciężko coś powiedzieć, być może to tylko działanie siły odśrodkowej i pewnych tarć, ja posiadam Treka Procaliber 8 2018, przerobionego na 1x12s w Xt, ale nie jestem w stanie Ci porównać bez zapoznania się z specyfiką Twojego problemu. Choć jestem prawie pewien, że jesteś przewrażliwiony, na stojaku można rozkręcić koło do wartości nieosiągalnych w normalnych warunkach!

rtv_pilarczyk@go2.pl
Opublikowano

Może faktycznie jestem przewrażliwiony, tym bardziej ,że to nowy zakup. A jak oceniasz te piasty  Boost148 ?

Opublikowano

Nowy rower mały przebieg,po pierwszym 500,800,km pół roku użytkowania powinno się oddać rower na serwis, podkręcają wszystko, sprawdzą