Skocz do zawartości

Wymiana kasety Sram NX na Shimano SLX

tomtheman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Przymierzam się do wymiany kasety. Obecnie mam cały napęd Sram NX 1x12 ale skoro już mam wymienić kasetę to dlaczego nie wymienić na taką z większym zakresem przełożeń? (11-50 vs. 10-51)

I tu rodzi się moje pytanie. Czy kaseta Shimano SLX będzie pastować na bębenek od Sram NX? Jeśli nie to czy wymagana jest tylko wymiana samego bębenka czy czegoś jeszcze?

No i jaki łańcuch (sram czy shimano) najlepiej dopasować do takiego miksu? (zębatka korby pozostaje od srama).

Pozdrawiam

Edytowane przez tomtheman
Opublikowano

Bębenek potrzebny będzie od shimano microspline. Łańcuch obojętnie jakiej firmy, byle nie był mocno wyciągnięty

Opublikowano

A czy przerzutka NX obsłuży mi większą zębatkę? Co prawda to jest tylko 1 dodatkowy ząb, więc i średnica zębatki niewiele się zwiększy ale lepiej zapytać niż potem zostać z ręką w nocniku 🙂

Opublikowano

Ja bym wymienił przerzutkę na coś innego na start, w Twoim wypadku na GX. Musisz podać jakie masz koło i piastę.

Opublikowano

Tylko jestem zadowolony z tej przerzutki NX. Wiadomo GX to jeden rząd wyżej. Teoretycznie bardziej precyzyjna i lżejsza. Tylko po co wymieniać coś co działa?

Koło mam DT Swiss x1900 z piastą też DT Swiss.

Opublikowano

Dla Twojego koła jest dostępny bębenek micro spline na który można założyć kasetę SLX 12s, czy twoja przerzutka ją ogarnie? Ja nie wiem, robiłem coś podobnego, bo używałem kasety NX z przerzutką Xt, ale to zupełnie inna sprawa.
Czy potrzebujesz 51T z jakiegoś szczególnego powodu? Bo skoro  już kombinujesz, to chyba lepiej byłoby wymienić wszystko na pełną grupę GX, gdzie dostaniesz na kasecie 10t i nadal 50t na górze, gdzie 50t vs 51t jest bez znaczenia, sam kręciłem na obu  pod górę i nie widzę różnicy, z przodu mam 32t. Ale widać różnicę na 11tvs 10t ;)

Opublikowano
2 godziny temu, tomtheman napisał:

A czy przerzutka NX obsłuży mi większą zębatkę? Co prawda to jest tylko 1 dodatkowy ząb, więc i średnica zębatki niewiele się zwiększy ale lepiej zapytać niż potem zostać z ręką w nocniku 🙂

Powinna. W ostateczności będziesz musiał wymienić śrubkę B (ta od regulacji odległości wózka) na dłuższą.

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Teraz muszę sobie przeanalizować co będzie najlepszym rozwiązaniem. Na szczęście teraz idzie zima to będę szosę katował na trenażerze a serwis mtb zostawię sobie na wiosnę 🙂