Krystiano Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Czołem! Mam już dość specowych kół, a przede wszystkim tylnej piasty. Ciągła wymiana łożysk doprowadza mnie do szału. Mam jednak problem z doborem odpowiedniej piasty. Posiadam speca epic ht z 2017 roku i tylna piasta to 12x142. Kwestia obręczy itd już ustalona. Wiem na pewno że nie chcę DT Swiss ze względu na koszty, więc nastawiam się wstępnie na Novatec NT-792SB. Problem w tym, że nie wiem czy będzie pasować (jeżdżę na napędzie shimano 11s). W necie bardzo mało opinii o niej, w przeciwieństwie do słynnego dt 350 ;) Budżet to okolice 300zł, styl jazdy typowe XC Mam też problem aby znaleźć informacje o modelach i rocznikach piast novatec, nie ukrywam że kupując wolę nowe rozwiązanie np. 2019/2020 niż ładować coś staaarego. Pomocy!
vdcmike Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 148 czy 142? Odnosnie nowych rozwiązań - sprawdzonych konstrukcji się nie zmienia. Przykładem są np. piasty dt.
Krystiano Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Opublikowano 15 Listopada 2020 142 DT to trochę nie moja półka cenowa + nie jestem aż tak zaawansowany aby potrzebować tak nowoczesnych rozwiązań. Piasty Novatec wydają się dla mnie odpowiednie, jednak mam trochę problem z poruszaniem się po ich produktach. Z DT nie ma problemu, jest czytelna strona producenta, wiadomo jaka piasta który rok produkcji, jakie rozwiązania itd. Wstępnie myślałem o DT 350 ale jednak wolę coś od Novateca w okolicy 250-300zł.
ahaja Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Mam N792 z kasetą szosową 11rz 11-32. Bez problemu wchodzi a mtb to bez zastanawiania się, bo jest podcięta. Masz zamiar sam składać czy zlecić? Ja zlecałem i poprosiłem o bębenek na 11rz. Zerknij w napędach na wątek o nietypowym 2x11. Wrzucałem tam również pomiary.
Krystiano Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Opublikowano 15 Listopada 2020 Sam kupuję obręcz + piastę + szprychy + nyple, ale daję do zaprzyjaźnionego serwisu na zaplot koła.
Rekomendowane odpowiedzi