Kwiecina Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Witam wszystkich więc mianowicie mam problem z odkręcenie suportu. Rower kupiony w uk starszy model (używany) ale stan dobry wszystko zostało w nim zmienione oprócz suport. odkręciłem lewa stronę suportu wyciągnąłem ośkę i teraz jest problem ktoś z prawej strony wkręcił na chama i do tego krzywo i zniszczył cała główkę ze nie da się żadnym kluczem złapać i odkręcić. Macie jakiś pomysł jak by to można było odkręcić? Drugie pytanie czy jak ktoś to wkręcił krzywo czy nie zepsuł gwintu? Jeśli chodzi o naprawę w UK to odpada koszt tego odkrecenia to od 45 do 80£ więc odpada. Co do odkręcenia to lewa strona odkręcona w lewą więc prawa powinna odkręcać się w prawa jeśli rower został wyprodukowany w UK powinno być bsa. Edytowane 14 Listopada 2020 przez Kwiecina
youmound Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 A jakby to szlifierką pociąć? Bo i tak chcesz wymienić...
Kwiecina Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Opublikowano 14 Listopada 2020 Też tak myślałem nawet znajomy by że szlifierka ale teraz jak wyciągnąć pozostałość z muffy bez uszkodzenia gwintu? Chyba że ktoś już zepsuł gwint jak to wkręcił zle
youmound Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Nie wymieniałem jeszcze suporta u siebie, jak się mylę to niech ktoś bardziej doświadczony mnie poprawi, ale po co to rozbierać na czynniki pierwsze. Nie łatwiej kupić cały suport ze wszystkimi nowymi częściami, co ma wejść w tą dziurę w ramie, i na nim zamontujemy korbę? To nie tak działa? A skoro tak to po co przejmować się starymi elementami. No nie wiem jak to w Anglii ale w Polsce przyzwyoity suport do 100 złotych się znajdzie..
Kwiecina Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Opublikowano 14 Listopada 2020 Żeby zamontować nowy suport np na tak zwany kwadrat jak ten trzeba go najpierw odkręcić z dwóch stron i wyciągnąć wszystko. Tak jak pisałem wczesniej lewa strona poszła i oska wyciągnięta z łożyskami(to nie jest wbudowany suport jak teraz robią tylko tak zwany metalowy pręt na którym jest z jednej i drugiej strony wianek z łożyskami?) zostaje tylko prawa strona do odkręcenia bez odkręcenia tego nie jesteś w stanie włożyć żadnego innego nowego suportu.
kaido2 Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) W tej sytuacji podjechał bym ostrożnie fleksą gniazdo( rowek) w miejscu objechanego gniazda na klucz, tak aby można było tam włożyć stary śrubokręt lub mały łom i potraktowałbym go młotkiem. Praktycznie nie ma nic do stracenia. Po wykręceniu starej miski i tak trzeba będzie mufę przegwintować, bo gwint będzie zbyt krótki. Edytowane 14 Listopada 2020 przez kaido2
Kwiecina Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Opublikowano 14 Listopada 2020 Kaido więc jeśli to wykręcę to i tak będę musiał to na gwintować jeśli będę chciał zamontować suport na kwadrat?
zenobek Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 https://forum.szajbajk.pl/topic/14688-identyfikacja-suportu-problem-z-odkręceniem/?do=findComment&comment=169040 1
Kwiecina Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Opublikowano 14 Listopada 2020 Ten sam pomysł dał mi mój kuzyn pręt przyspawany i jazda tylko jak ktoś pisał wcześniej ciezk mi tu z kimś kto ma spawarkę w pl miał bym i pełno tutaj ciężej a jak już to sobie kasę liczą za to że szkoda działać ale wygląda że nie będę miał wyjścia jeśli chce to odkręcić. Jeszcze. Jedno pytanie czy po wykreceniu tego gwint będzie zjechany i będzie trzeba gwintować na nowo?
Accent_Szaj Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 35 minut temu, zenobek napisał: https://forum.szajbajk.pl/topic/14688-identyfikacja-suportu-problem-z-odkręceniem/?do=findComment&comment=169040 Genialne! 30 minut temu, Kwiecina napisał: trzeba gwintować na nowo? Właśnie jak przyspawasz pręt, to raczej nie
kaido2 Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 W dniu 14.11.2020 o 23:10, Accent_Szaj napisał: Właśnie jak przyspawasz pręt, to raczej nie No niestety, ale tak. Już to przerabiałem w Esce Sport i w Favioricie. Sęk rozchodzi się w tym, że obecne suporty na kwadrat to kartridże na łożyskach maszynowych, miski są szersze, okalające całe łożysko maszynowe, powierzchnia gwintowana ma jakieś 1,5cm minimum. W starych zaś wianki opierają się misce wewnętrznej i profilowanej zewnętrznej wkręcanej, szerokość powierzchni gwintowanej wynosi niecały 1cm z tego pamiętam. Ostatecznie można się pokusić i znaleźć jakiś stary suport wiankowy z odzysku tylko podejrzewam, że w normalnych warunkach sporo to przekroczy rozwiązanie pod obecnie produkowane suporty.
Kwiecina Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Opublikowano 16 Listopada 2020 Dzięki za odpowiedź więc pozostaje mi nic innego jak zostać przy starym suporcie jednak udało mi się znalesc nowiutkie stare suporty z wiankami i nie są aż tak strasznie drogie odrazu kupiłem 3 tego samego wymiaru.
Rekomendowane odpowiedzi