Skocz do zawartości

DT Swiss 350 rozpadła się, pomocy

Łza Włóczynutka

Rekomendowane odpowiedzi

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Złapałem gumę, zdjąłem koło i w tym momencie piasta rozpadła się na kawałki.. 

Pomocy, co można z tym zrobić? 15 lat jeździłem na Shimano 0 problemów, a tu po 2000km taki zonk. 😪

IMG_20201114_121145.thumb.jpg.65cadce57c0445a63616ce5693be3ffb.jpg

Opublikowano

DT350 rozbiera się bez narzędzi i chyba właśnie ją rozebrałeś/aś

P.s: Dziewczyna czy Chłopak? Pytam, bo Łza, a w treści "złapałem"

Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

Co za różnica, teraz jest gender, LPG i takie tam. :P

Jak to złożyć? Odkręciłem kasetę, złożyłem te trybki i sprężyki - przerażająco proste to jest, ale nie widzę żadnego elementu który trzymał by bębenek na swoim miejscu.. Coś gdzieś trzeba jakoś przekręcić? Albo coś się starło na pył i tego czegoś już nie ma.. (?)

1605353468953.thumb.jpg.c972dac64360efd832b5990a62dad570.jpg

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano

Nic więcej nie przykręcasz składasz wszystko do kupy zakładasz koło zacisk i jedziesz 

Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

Oka, spróbuję ale... jakim cudem to się nie przemieszcza w czasie jazdy? To się nie rozczłonkuje? wiadomo, z osi nie pospadają te elementy, ale mogą się przesunąć, nic ich nie trzyma (?)

typo
Opublikowano

Dałem ten sam filmik w tapatalku, ale mi go wyrzuciło

Osią ściskasz całość, więc w ramie się nie rozpadnie.

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Dzięki, idę się babrać w smarze.

Gdybym wiedział, że to jest takie prymitywne to bym za to nie dał tyle ile dałem. ... 😆

Opublikowano

Kiedys teżprzy okazji zdjęcia kasety przez przypadek zdjąłem bębenek i się zdziwiłem. Przy okazji zrobiłem serwis :D

Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

Udało się. Qp wypasiony, nowoczesny rower mówili, będzie fajnie mówili. Ndziurawego koła: 5h. Całe szczęście, że dojechałem z dziurą do domu i mogłem w cieple wymieniać..

Opublikowano
1 godzinę temu, Łza Włóczynutka napisał:

Gdybym wiedział, że to jest takie prymitywne to bym za to nie dał tyle ile dałem. ... 😆

Nie przesadzaj. Rozbieralne rzeczy są fajne. Można samemu przeserwisować bez problemu. W 350 możesz sobie również samodzielnie ratchet zmienić 18/36/54, nasmarować. Fajna sprawa.

Opublikowano
12 minut temu, ktokolwiek napisał:

18/36/54

Hehe, w ChRL są już 60T 

Opublikowano

Jeszcze prostszy (mniej elementów) jest nowszy ratchet exp stosowany w najnowszych dt 180 i 240. I właśnie to w tych piastach jest najlepsze - są niezawodne i do bólu proste konstrukcyjnie.

Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.11.2020 o 14:34, ktokolwiek napisał:

Nie przesadzaj. Rozbieralne rzeczy są fajne. Można samemu przeserwisować bez problemu. W 350 możesz sobie również samodzielnie ratchet zmienić 18/36/54, nasmarować. Fajna sprawa.

Tylko po co, skoro sam bębenek jest droższy od kompletnej, nowej piasty Shimano tej samej klasy. Nie jestem już fanem dt. Całą sobotę zamiast jeździć musiałem babrać się z piastą.

Dobrze, że nie straszny mi widok łożysk, zapadek i sprężynek w smarze. gdybym był kompletnie nietechniczny, to by się skończyło na wizycie w serwisie, czekaniu 2 tygodnie i zapłaceniu pewnie ze 100zł. Nigdy więcej dt

Opublikowano

@Łza Włóczynutka

Z tym "nigdy więcej DT" to troche szaleństwo. Jeden z najlepszych systemów zapadkowych. Poza tym, w serwisie jesli to byłby ogarnięty serwiś wzieli by ci to do ręki i złozyli. Nie wiem z czym się całą sobotę męczyłeś.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 14.11.2020 o 14:47, Accent_Szaj napisał:

Hehe, w ChRL są już 60T 

Które mielą się od patrzenia na nie.

Opublikowano
11 minut temu, GrzesiekNowak napisał:

Które mielą się

60T dałem przykład jako ciekawostkę i też bym jej nie kupił,ale 54T/36/18 dlaczego nie?

Te Chinszczyzny są,często takie same, a czasem nawet lepsze od oryginału ;).Ważne aby miły własną firmę,a nie były podróbkami.Przy Stalowej zębatce nie da się spartolić roboty.

Godzinę temu, Łza Włóczynutka napisał:

Nigdy więcej dt

Strasznie duży błąd kolego robisz. Co jakiś czas powinno się do bębenka zaglądać.(teoretycznie 2x/rok) Przy Shimano musisz mieć specjalny klucz,uważać na kulki itp itd.Dlatego,co lepsze piasty tej firmy idą na serwis,a co gorsze sami babramy się pół dnia :/. Przy DT, serwis,bez urazy,ale myślę że mój 10 letni syn by sobie poradził ;) i nie zeszła by mu cała sobota,a z 30min.

Ps.Myślę, że jak teraz już wiesz z czym to się je, to tobie następnym razem też operacja piasta zajmie parę min. ;)  

Opublikowano
8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

60T dałem przykład jako ciekawostkę i też bym jej nie kupił,ale 54T/36/18 dlaczego nie?

Chodziło, mi o to, że czym więcej punktów zaczepu ma pierścień tym łatwiej i szybciej się zużyje z uwagi na coraz drobniejsze ząbki a co za tym idzie łatwiejsze ich ścianie  najbardziej wytrzymały jest 18T.

Opublikowano
1 minutę temu, GrzesiekNowak napisał:

łatwiejsze ich ścianie 

Aaa, to tak.Właśnie dlatego napisałem że bym 60T nie kupił ;). Nawet sami Chińczycy piszą,że to nie najlepsze rozwiązanie :P