Skocz do zawartości

V brake regulacja

Niedobór magnezu

Rekomendowane odpowiedzi

Niedobór magnezu
Opublikowano

Siema składam rower i mam problem z przednim hamulcem. Tylny ustawiłem bezproblemowo ale przedni po zahamowaniu i puszczeniu klamki nie oddala się od obręczy co blokuje mi koło. 

Opublikowano

sprawdź czy linka i pancerz nie mają gdzieś luzu

nie wiem co to za hamulce, ale z boku powinna być śrubka regulująca naciąg sprężyny, czyli docelowo "odbijanie" hamulca

luzujesz z jednej strony, naciągasz z drugiej,

sprężyna może być pęknięta, jeżeli wsześniej hamulec działał dobrze

dodatkowo

widelce często przy piwotach mają 3 otwory (gdzie zahaczasz ową sprężynę :P). tu też można regulować naciąg sprężyny, w zależności którego otworu użyjesz

i wcale nie musi to być ten sam otwór po obu stronach widelca

Niedobór magnezu
Opublikowano
5 minut temu, raven napisał:

sprawdź czy linka i pancerz nie mają gdzieś luzu

nie wiem co to za hamulce, ale z boku powinna być śrubka regulująca naciąg sprężyny, czyli docelowo "odbijanie" hamulca

luzujesz z jednej strony, naciągasz z drugiej,

sprężyna może być pęknięta, jeżeli wsześniej hamulec działał dobrze

dodatkowo

widelce często przy piwotach mają 3 otwory (gdzie zahaczasz ową sprężynę :P). tu też można regulować naciąg sprężyny, w zależności którego otworu użyjesz

i wcale nie musi to być ten sam otwór po obu stronach widelca

Z tyłu mam te otwory a z przodu nie.

Opublikowano
39 minut temu, Niedobór magnezu napisał:

Z tyłu mam te otwory a z przodu nie.

U mnie jest tak samo. Możesz spróbować wygiąć sprężynę tak żeby miała większą siłę naciągu. Jeżeli to pomoże to czeka Cię zakup nowego hamulca bo sprężyna z czasem osłabnie. Przód i tył w v-brejkach są takie same więc obojętnie jaki kupisz. Samej sprężyny raczej nie dostaniesz. Linka/pancerz teoretycznie też mogą być zapieczone ale stawiam raczej na sprężynę.

Niedobór magnezu
Opublikowano
1 godzinę temu, Chrismel napisał:

U mnie jest tak samo. Możesz spróbować wygiąć sprężynę tak żeby miała większą siłę naciągu. Jeżeli to pomoże to czeka Cię zakup nowego hamulca bo sprężyna z czasem osłabnie. Przód i tył w v-brejkach są takie same więc obojętnie jaki kupisz. Samej sprężyny raczej nie dostaniesz. Linka/pancerz teoretycznie też mogą być zapieczone ale stawiam raczej na sprężynę.

Rower na sprzedaż, dlatego chciałem to zrobić tak żeby działało. Przed rozebraniem działały. 

Opublikowano (edytowane)

Do ustawienia odbijania służy śrubka. Z prawej i z lewej strony. Na ogół da się wyregulować idealnie. Nie ma co siłować się ze sprężyną. 

Na bank sie Tobie uda. Nie takie rzeczy robiłeś 🤘

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, elmapeto napisał:

Do ustawienia odbijania służy śrubka.

Te śrubki służą tylko do regulacji tego aby szczęki zaciskały się równomiernie. Nie mają wpływu na odbijanie lub jest ten wpływ jest niewielki.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano
15 minut temu, Chrismel napisał:

Te śrubki służą tylko do regulacji tego aby szczęki zaciskały się równomiernie. Nie mają wpływu na odbijanie lub jest ten wpływ jest niewielki.

Jeśli są źle ustawione szczęka nie będzie odbijać od obręczy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, elmapeto napisał:

Jeśli są źle ustawione szczęka nie będzie odbijać od obręczy.

A to tego nie wiedziałem. Widocznie nigdy nie miałem aż tak źle ustawionych. Cóż, wydawało mi się że o v-brejkach wiem dużo a tu się okazuje że człowiek uczy się całe życie.

Opublikowano

Zacząłbym od ściągnięcia linki z ramion i sprawdzenia czy ze starości się nie zapieczyły ... Odkręcić ramiona, nasmarować piwoty, skręcić, wyregulować.

• Pomógł 1
Opublikowano
17 minut temu, Chrismel napisał:

A to tego nie wiedziałem. Widocznie nigdy nie miałem aż tak źle ustawionych. Cóż, wydawało mi się że o v-brejkach wiem dużo a tu się okazuje że człowiek uczy się całe życie.

Spoko kolego. Nie neguje Twojej wiedzy. Po prostu wiem ,że duża część użytkowników nie przywiązuje wagi do porządnej regulacji ,a co za tym idzie wychodzą różne buble.