Skocz do zawartości

RockShox Sektor RL Debonair 2019 - nieprawidłowa praca.

lolleszek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam pewien problem z moim amortyzatorem rock shox sektor rl debonair 2019 mianowicie po wyjęciu tłumika oraz sprężyny powietrznej wyczyściłem wszystko tak jak w poradniku szaja. Wymieniłem oleje oczywiście na dedykowane do mojego amora wszystko wlałem w odpowiedniej ilości lecz po skręceniu oraz napompowaniu amortyzator chowa się na około 1,5cm i nie odbija lecz nie wiem jaka jest tego przyczyna liczę na wasza pomoc.

Opublikowano
26 minut temu, lolleszek napisał:

i nie odbija lecz

Za dużo oleju. 

Opublikowano (edytowane)

a wiesz może gdzie jest za dużo oleju? bo jeśli się nie mylę to w tłumiku bo tam jest takie bulgotanie w czasie wstrząsu. tylko że na stronie rs pisze żeby wlać 130ml oleju 5wt tyle tez wlałem

Edytowane przez lolleszek
Opublikowano
28 minut temu, lolleszek napisał:

żeby wlać 130ml

Też za pierwszym razem wlałem dobrze,ale nie wylałem wszystkiego ;) Okazało się,że jak docisnąłem tłumik,to jeszcze wyszło że 20ml 

Jak amor zachowuje się jak na blokadzie,to musi być ta przyczyna

Opublikowano (edytowane)

No kurczę ale ja rozebrałem cały tłumik

Edytowane przez lolleszek
Opublikowano

Generalnie to polecam lać olej do tłumika metodą ma suwmiarkę czy patyczek i z przymrużeniem oka traktować objętości zapisane w manualu. 

Co do diagnozy to jeśli po napompowaniu amor się wysuwa do nominalnej długości i po pierwszym ugięciu traci 1,5cm skoku obstawiałbym problem ze sprężyną a konkretnie z zaworkiem wyrównującym ciśnienia ew. uszkodzonym oringiem na tłoku.

Opublikowano

Już tu kiedyś o dolewaniu oleju pisałem
Oleju powinno być tyle by tłumik dołem dochodził w ladze do lustra oleju
Wtedy będzie pracował poprawnie