Nifir Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 Był podobny temat z ramą cieniowaną i wydaje mi się, że odpowiedź będzie taka sama, ale mimo wszystko temat ciut inny, więc pytam. Chcę kupić pierwszą szosę. Znalazła się ciekawa używka z ramą karbonową. Niemniej dla mnie ciężko będzie jeździć samemu, musiałbym móc zabierać syna na przejażdżki. I tu pytanie, czy mogę zamontować jakąś przyczepkę, fotelik, czy też inne rozwiązanie do ramy carbonowej?
Red Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 Przyczepkę, tak. Fotelik to loteria, bo tu wszystko zależy jak się będziesz z tą ramą obchodził i ile dziecko waży. Po pierwsze, karbon nie lubi być ściskany więc fotelik musiałby być zamontowany tak samo jak sztyca czyli na paście montażowej. Po drugie, limit wagowy, więc o ile mały szkrab nie powinien robić problemu to po kiedy podrośnie i tak pomyślisz o... przyczepce.
Nifir Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Opublikowano 14 Listopada 2020 12 godzin temu, Red napisał: Przyczepkę, tak. Fotelik to loteria, bo tu wszystko zależy jak się będziesz z tą ramą obchodził i ile dziecko waży. Po pierwsze, karbon nie lubi być ściskany więc fotelik musiałby być zamontowany tak samo jak sztyca czyli na paście montażowej. Po drugie, limit wagowy, więc o ile mały szkrab nie powinien robić problemu to po kiedy podrośnie i tak pomyślisz o... przyczepce. No właśnie przyczepka dla mnie byłaby najlepsza, ale gdzieś przeczytałem, że do carbnonu się nie nadaje , stąd pytanie... A że nowy trekking mogę kupić w tej samej cenie co używaną carbonową szosę... Tylko jak mam jeździć bez dziecka, to na co mi taka szosa?
Łza Włóczynutka Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Do carbonu nie podepniesz bezpiecznie ani przyczepki, ani fotelika dla dziecka. Nie widziałem jeszcze żeby jakiś producent pozwalał na takie rzeczy. Poza tym - poruszony już temat wagi. Ramy karbonowe mogą nosić jeźdżca wraz z bagażem o określonej maksymalnej wadze - np. moja rama ma limit 80kg. Jaki limit ma tamten rower? @Red co to za rower? mógłbyś podesłać fotę/skan instrukcji w której jest podane jak to zrobić?
Nifir Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Opublikowano 14 Listopada 2020 Centurion Gigadrive tak jak już pisałem, jeszcze nie mam, zastanawiam się nad zakupem. Niemniej jednak trochę ciężko mówić tu o wadzę rowerzysta + dziecko + przyczepka, bo przecież przyczepka jest mocowana z tyłu i wektor siły działa nieco inaczej. Więc nawet jak moje dziecko waży 11kg + przyczepka 12,5kg, to nie można po prostu doliczyć 20-25 kg do mojej wagi.
Red Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 6 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał: @Red co to za rower? mógłbyś podesłać fotę/skan instrukcji w której jest podane jak to zrobić? A podałem jakiś konkretny że dopytujesz? 6 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał: Do carbonu nie podepniesz bezpiecznie ani przyczepki, ani fotelika dla dziecka. Nie widziałem jeszcze żeby jakiś producent pozwalał na takie rzeczy. W teorii tak. W praktyce znam kilka osób, które objuczonych bkarbonach jeżdżą na wyprawy i te rowery użytkują latami. Nic im nie jest. Dwa mówimy o rowerze z drugiej ręki więc bardziej od tego na co pozwala producent, warto się zainteresować jaki to karbon, bo jest ich trochę na rynku i niektóre mogą nie znieść takich obciążeń. Mam tu na myśli jakieś Hi-mod i inne lekkie wydmuszki.
Nifir Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Opublikowano 15 Listopada 2020 2 godziny temu, Red napisał: A podałem jakiś konkretny że dopytujesz? Heh, widzę, że pytanie nie było do mnie, ale dało mi do myślenia. Odszukałem na stronie producenta informacji i znalazłem manual do rowerów szosowych. Była tam informacja, która mnie zainteresowała. Nie mówi ona w zasadzie nic o rodzaju ramy, ale że generalnie wszystkie rowery mogą ciągnąć przyczepkę do 45 kg i by się sugerować maksymalną prędkością producenta... Zadałem jeszcze pytanie na serwis do Centuriona. Zobaczymy co napiszą.
Rekomendowane odpowiedzi