Skocz do zawartości

Zimowy kask MTB chroniący uszy

terenowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panie i Panowie. Od zawsze miałem problemy ze strasznym marznięciem w uszy (nawet w letnie nieco chłodniejsze dni). Niby nie problem, bo zawsze można założyć czapkę. Problem jednak w tym, że mam jeszcze strasznie dużą głowę - po obwodzie. Mój rozmiar to 63 -64 cm. Kiedy założę jeszcze grubą czapkę w części usznej, to kończą się kaski produkowane dla ludzi, bo rozmiarów XXXXXXL nie produkują. Latem cienka opaska lub czapeczka problem rozwiązuje, ale teraz, przy +2, +4 stopniach opaska to za mało, a czapka i opaska się nie mieszczą, a opaska zsuwa się na oczy. Próbowałem to przy moich dwóch normalnych kaskach letnich MTB w rozmiarze XXL i nie da rady.

Idealnym wyjściem byłby jakiś kask MTB z daszkiem, który przykrywa uszy. Kaski Downhilowe pewnie są ciepłe, ale ja jeżdżę rekreacyjnie po leśnych drogach. Taka, niemal motocyklowa konstrukcja, wydaj się czymś strasznym na rodzinne wycieczki. Kask narciarski (który rozważałem) nie ma z kolei daszka, który fajnie chroni przed niskim słońcem. Idealny byłby zwyczajny kask MTB z zakrytymi uszami. Czy coś takiego spotkaliście, czy coś takiego jest? Proszę o wszelkie rady i propozycje 

Opublikowano
5 godzin temu, terenowiec napisał:

czapka

Zrób zdjęcie tej czapki,bo grube wcale nie znaczy cieplejsze ;)

Czapki termoaktywne z inteligentnego materiału są bardzo ciepłe, a przy tym fajnie wchodzą pod kask.

Opublikowano
9 godzin temu, terenowiec napisał:

kask MTB

Ja osobiście nie spotkałem się z ocieplanymi kaskami na rower,ale jak to MTB,to może popatrz za motocyklowym?

2 godziny temu, terenowiec napisał:

taką czapkę

Jak przy takiej czapce ci zimno to faktycznie ciężko będzie coś znaleźć :(

Kaski Downhilowe pewnie są ciepłe

Nie są ;)

Kask narciarski

To będzie jedyna opcja dla Ciebie. Zawsze można dodać okulary 

Opublikowano

Semtex, ciężki temat z tymi niepolskimi stronami. Kiedy zaczyna się tam szukać, to okazuje się, że mało co z tych rzeczy dostępna jest w polskich sklepach. A że muszę mieć możliwość zwrotu, bo większość XXL jest na mnie za ciasna, to po 3 godzinach przeczesywania Internetu nadal jestem prawie w punkcie wyjścia.  

Opublikowano

Ten kask nie zakrywa uszu. Takie kaski już mam, dlatego szukam czegoś, co zakrywa uszy.

Opublikowano
47 minut temu, zenobek napisał:

(Z DASZKIEM

Nie ogrzewany :P.

@terenowiecNie dziwię się że trudno znaleźć.

Może masz problem z krążeniem?Pytałeś lekarza?Przeważnie w większości przypadków wystarcza czapka na w/w temperatury,nawet minusowe

Opublikowano

Ale masz rozmiar 66. Pod to włożysz nawet grubą czapkę. Nawet taką z nausznikami....

1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

Nie ogrzewany

Daszek?

:P

Opublikowano
15 minut temu, terenowiec napisał:

Ten kask nie zakrywa uszu.

A kominiarka? Ona ociepla całe uszy. 

4 minuty temu, zenobek napisał:

Daszek

Dobre xD

Opublikowano
7 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Ja myślę że autorowi bardziej to pomoże.

350px_hełmofon_wz_93.jpg
Opublikowano

@Red, ukradłeś mi pomysł 😉

Ale w temacie, dobra czapka/kominiarka termo powinna załatwić sprawę. 

Niezależnie jakie rozwiązanie wybierzesz, to i tak w pewnym momencie będzie ci za ciepło w głowę.

Opublikowano

CoolBreeze masz rację. Jeżdżę teraz przy 6 - 10 stopniach w krótkich spodenkach, średniej bluzie, w głowę mi ciepło a w uszy zimno. Przestrane. Chyba sobie zrobię operację plastyczną jak celebryci, ale zamiast warg, nosa czy cycek pomniejszę uszy. 
Zenobek tego rozmiaru kasku to nie wyłapałem, że jest to 66 cm. To daje możliwości...

Opublikowano
8 minut temu, terenowiec napisał:

głowę mi ciepło a w uszy zimno

Teraz na poważnie. Zapytaj lekarza. Może faktycznie jakiś problem z krążeniem 

21 minut temu, CoolBreeze napisał:

ominiarka termo

To to ja ci ukradłem xD

39 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Opublikowano
18 minut temu, terenowiec napisał:

pomniejszę uszy

Van Gogh ten problem rozwiązał za pomocą brzytwy :)

Opublikowano

Zenobek, przede wszystkim w małżowiny. Z krążeniem to raczej problemów nie mam, bo zimą w górach chodzę dość cienko ubrany, czasami trochę zimno w łapy (ale to nie problem). Natomiast jak nie mam kasku, to radzę sobie odpowiednimi opaskami, czapkami czy bufami z polarem. 
Taki kask snowboardowy może tez jest rozwiązaniem... Tylko musze szukać, bo mam kask narciarski i zanim odpowiedniej wielkości znalazłem, to się naszukałem.

Opublikowano

Dzięki Kuchar222 za propozycję. Właśnie w nocy coś takiego wypatrzyłem i przymierzam się do wyjazdu do sklepu by go przymierzyć. Wydaje się świetną propozycją. Musze tylko sprawdzić, czy Decathlony są otwarte, czy pozamykane tak jak galerie. 

Opublikowano

Decathlony są otwarte, ale tylko do odbioru zamówień internetowych. Nie ma zwiedzania sklepu.