Skocz do zawartości

Upgrade z 27,5 na 29 Czy się opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Serdecznie wszystkich użytkowników. 

Na chwilę obecną posiadam rower Lapierre raid 527 kupiony w lipcu zeszłego  roku. Dodam też że od tamtego czasu zacząłem jeździć częściej niż raz w roku nad jezioro. 
Staram się  brać udział w maratonach i trenować jak jest to tylko możliwe. 

Moje pytanie brzmi, czy warto zmieniać ramę, amor i koła by przejść na 29 ??  Może lepiej pozostać przy 27,5 ale ulepszyć go na lepsze klasy osprzętu ( co aktualnie robię ) 

Upgrade na chwilę obecną :

Koła - 820 zł
Mleko - taśmy i wentyle - 120 zł
Opony - 400 zł 
Chwyty - 100 zł
Napęd 1x11 - 1900 zł 
Siodełko - 240 zł 

Łączny koszt na chwilę obecną to : ~3580 ( Cena mojego roweru podczas zakupu to 3400  )

Następne będą hamulce, sztyca, kierownica na końcu amor foxa float 32. Taki był plan ale myślę że nie lepiej byłoby na 29 przejść choć planowałem ukończyć ten rower do stanu wymienionego wcześniej i zbierać na fulla 29 ( około 12 tyś ) 

Liczę na Wasze zdanie, rady oraz opinię na ten temat. Z jednej strony chce mieć wymarzony HT na osprzęcie który jest dostosowany pode mnie a z drugiej strony zewsząd słyszę słowa krytyki odnośnie 27,5. Pozdrawiam i Bardzo Dziękuje !!! 

Edytowane przez ByQ94
Opublikowano (edytowane)

Koło 29' jest już najpopularniejsze w prawie każdej dyscyplinie w kolarstwie górskim, i wiele testów potwierdziło jego wyższość nad mniejszym kołem nawet w trudniejszym terenie - 29' jest szybsze.

Masz fajną maszynę, w którą sporo zainwestowałeś i jeśli nadal chcesz inwestować to największą zmianę poczujesz przechodząc na 29'.

Wszystko zależy od tego, czy pogodzisz się ze stratą podczas odsprzedaży prawie nowych części lub koniecznością zakupu kolejnego roweru. 

Czy warto? 

Zależy od Ciebie :)

Edytowane przez nonz
Opublikowano (edytowane)

Właśnie czekam na zdanie innych użytkowników w sumie amortyzatora jeszcze nie kupiłem a koszt ramy to myślę 1000-1500 zł + znowu koła 900, opony 400 mleczko itd... to  koszta i to nie małe. No zobaczymy tak kwestia kupienia fulla myślę ż 2-3 lata 

Edytowane przez ByQ94
Opublikowano (edytowane)

Graty na 27.5 możesz zostawić właśnie do fulla o ile nie zostanie niedługo wyparty przez większego brata..

Dodam jeszcze, że są amortyzatory obsługujące jednocześnie koła 27.5 i 29. Możesz wymienić amor na taki, który trafi w przyszłości do 29'.

Edytowane przez nonz
  • Pomógł 1