Aliensri Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) Witam. Chciałbym przedstawić rowerek który złożyłem w ostatnich dniach(składałem dwa więc zabawy było co niemiara😊) Pomyślałem kiedyś ze fajnie by było jak ja i moja druga połówka mieli byśmy rowerki z tej samej stajni, oczywiście tak było ale po sprzedaży mojego Tranca i przesiadce na Primal-a zmieniło się co skutkowało tym pomysłem. Oczywiście moja Gwiazda nie zadowolona ze sprzedaży jej ukochanego Blissa. Co prawda rowerek nie był wystawiony a kupiec się trafił (został w rodzinie) moja Pani postawiła mi jednak warunek, "jak zmieścisz się w 2k możesz go sprzedać" Niewiele myśląc z radością krzyknąłem ''spoko'' chodź wiedziałem że sprawa jest przegrana na starcie, podjąłem wyzwanie i jest Primal 29" Red Devil mocno budżetowy (wyszło niecałe 3k) Większość części jest nowa kupiona okazjonalnie. Rama: Dratmoor Primal 29" glossy Red Devil rozmiar S Widelec: Suntour XCR Air, Boost, skok 130mm Fox Rhythm 34 Float 29” Boost, skok 140mm Stery: Accent HI-AIR Accent HI-EXE Mostek: Dartmoor Trail 50mm Top Cap: Accent Kierownica: Kalloy Uno 720mm Gripy: Dartmoor Maze Odi Rogue Sztyca: Kalloy Uno Ø30.9mm Siodełko: Accent Derry Obejma sztycy: No name Dartmoor Ø34.9mm Obręcze: Bontrager Mustang Elite TLR 29" Dartmoor Tomcat 29" Szprychy: Dartmoor Sandvik Piasta przód: Formula 110x15mm Dartmoor Reel Boost 110x15mm Piasta tył: Formula 148x12mm Dartmoor Reel Boost 148x12mm Opony: Schwalbe Rapid Rob 29x2,25" Classic Skin Dętki: Schwalbe Korba: Sram SX Eagle DUB, 170mm, 32T Boost Pedały: Dartmoor Stream Suport: Sram DUB Łańcuch: Sram NX Eagle Kaseta: Sram NX Eagle PG-1230, 11-50T Przerzutka: Sram SX Eagle Sram NX Eagle Sram X01 Eagle Manetka: Sram SX Eagle Sram GX Eagle Hamulce: Shimano BL-MT500 Sram Guide R Przewody: Shimano SM-BH59 Sram Tarcze: Shimano SM-RT54 Ø180/160mm Sram Centerline Ø180/160mm Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez Aliensri 1
elmapeto Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Fajnie wyszło. Oponki z brązowym bokiem wizualnie robią robotę. Muszę pójść w te stronę gdy na zmianę przyjdzie czas.
vdcmike Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) A mi się nie podobają te gumy w rowerze tego typu. Dodatkowo brak kół, brak amortyzatora, napęd z najniższej półki... warto było? Gotowca w tym konfigu byś kupił po taniości. Ja rozumiem zabawa ale gotowca mógłbyś rozkręcić do śrubki i potem poskładać - byłoby zabawy 2x więcej Swoją drogą pomysł na nową usługę w sklepie rowerowym - dostajesz rower w worku do samodzielnego poskładania. Można wziąć dodatkową kasę i umyć ręce od odpowiedzialności za rower jako całość Edytowane 11 Listopada 2020 przez vdcmike
Aliensri Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Opublikowano 13 Listopada 2020 Jakoś mi się nie wydaje ze bym kupił gotowca w tej cenie, może używanego. Ale dziękuje za słowa krytyki przyjmuje je z podniesioną głową😛 Co do kół i amortyzatora mam plan zmiany u siebie wiec tu z czasem wpadnie Fox i Tomcat-y. A opony? Hmm o gustach się nie dyskutuje, dziewczyna takie chciała i takie ma!!!
TOMALA72 Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 11.11.2020 o 13:52, vdcmike napisał: brak amortyzatora Tak to jest... dla siebie Foxa a dla Niej XCR-a🤪 Ale rowerek fajny, za 3 tysie nie jest tak źle:) Edytowane 15 Listopada 2020 przez TOMALA72
vdcmike Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Traktujcie moją krytykę z przymrużeniem oka Po prostu uważam, że jak coś robić to przyzwoicie. O ile ten amor i koła miałyby sens w lekkiej ramie (może być spokrewniony peak boost) to w przypadku ramy do ciężkiej rypanki dla masochistów (ht) pasuje jak kwiatek do kożucha.
TOMALA72 Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 7 godzin temu, vdcmike napisał: w przypadku ramy do ciężkiej rypanki dla masochistów No i tu pojawia się pytanie czy Piękniejsza Połowa Kolegi Aliensri uprawia masochistyczną, ciężką rypankę😉
Raptor Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 jeśli wygodnie się harata po lesie to czemu nie. Taka teraz moda i nie poradzisz. Patrząc po sobie to na dojazd do pracy musiałbym kupić szosówkę , do jazdy po lesie Xc/Trail a do wypadów jakieś Enduro. Fajnie by było ale nie każdy ma możliwość posiadać 3/4 różne rowery (rozwiązania logistyczne. nie mam gdzie trzymać rowerów) 1 mój i 1 żony wisi na haku na balkonie a 3 stoi. Ile ja musiałem się nagimnastykować aby 2 mój rower wygrał z kwiatkami na balkonie 😄. To tak patrząc po co ci SUV-Y jak śmigasz po mieście i możesz mieć np.Yarisa. Suv jest fajny bo duży , bezpieczniejszy i możesz więcej zapakować i śmigać na wakacje . Ja tam śmigam i nie przejmuje się co inni powiedzą i mam to w 4 literach. Wstawić żonie porządny amorek aby rączki nie drętwiały i śmigać 1
vdcmike Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 Tylko tu raczej chodzi o ciężkiego suva z kołami od malucha i zawieszeniem od żuka. Sama rama nie czyni z roweru ścieżkowca.
Aliensri Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Opublikowano 16 Listopada 2020 Na obecną chwile jest jak jest i nic nie poradzimy. Mam w planie zmieniać u siebie koła i amorek więc zapewne wpadnie to do Primala Co do jazdy to poprzedni rower miał trzy lata a wyglądał jak nowy więc możecie sobie wyobrazić ile było jeżdżone 🤣 A porównując ten sprzęt z tym co było to jest różnica https://www.liv-cycling.com/pl/bliss-2-2017
Aliensri Opublikowano 26 Września 2021 Autor Opublikowano 26 Września 2021 (edytowane) Jakiś czas temu zaszły pewne zmiany. Wpadły koła Dartmoor Tomcat a za zmianę przełożeń odpowiada Sram X01 sterowany manetka GX. Hamulce które teraz zatrzymują bajka to Sram Guide R oraz tarcze Centerline 203/180. Od jakiegoś czasu nierówności wybiera Fox 34 ze skokiem 140mm. Edytowane 15 Listopada 2021 przez Aliensri
Holland Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 hm... kolor sztos, amor dobry wybór chociaż nie bardzo do ht pasują.. ramy sie sa projektowane do takich skoków , przez co kaj sie cos stanie możesz mieć zonka z gwarancja nie mniej, wybór słuszny sam latam tylko na zawiasie foxa , jakoś tak jak dla mnie pracuja lepiej , lepsza charakterystyka, co do opon hmm te przejecie brazowego rantu z graveli do mnie nie przemawia mimo iż wygląda to ładnie estestycznie, ale takie sa kobiety że technicznie nie ogarniaja natomiast wizualnie czesto gęsto mają dobre trafione pomysły, obys sie spisywał.
Aliensri Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Opublikowano 6 Lutego 2022 No tak i było w tym przypadku kolor najważniejszy reszta to już szczegół. Co do amorka to miałem go w nowym Primalu Pro z 2019 roku więc nie wydaje mi się żeby nie pasował do geo tej ramy.
Rekomendowane odpowiedzi