Skocz do zawartości

Zmiana typu supportu w starym rowerze

sebarys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Jako, że ostatnimi czasy pogoda zachęca bardziej do pozostania w domach wziąłem na warsztat do odnowienia i upgrade stary rower Peugeot PH10L (http://www.cykelhobby.com/peugeotph10.html). 

Chciałbym do niego założyć starszą grupę Shimano 105 (5600).

Rower ma prawdopodobnie support typu francuskiego, stąd moje pytanie: czy jestem w stanie włożyć do niego korbę ze zintegrowaną osią?

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi :)  

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie znalazłem żadnego suportu z łożyskami zewnętrznymi na gwint francuski. Według mnie masz 3 opcje:

1) napawać obecny gwint francuski i przegwintować na gwint BSA

2) przegwintować na gwint włoski ITA + tylko wtedy pod miski musisz mieć podkłądki 1mm z obu stron (BSA i francuski mają 68mm, ITA 70mm szerokości)

3) dorobić własne miski u tokarza :)

Opublikowano (edytowane)

Dzięki @Dziaku za odpowiedź!

Czy opcja pierwsza jest możliwa - przegwintowanie na gwint BSA? Z tego co czytałem jedynie przegwintowanie na włoski wchodzi w grę bo samo przegwintowanie zabierze troche materiału u poszerzy.

Edytowane przez sebarys
Opublikowano
28 minut temu, sebarys napisał:

Dzięki @Dziaku za odpowiedź!

Czy opcja pierwsza jest możliwa - przegwintowanie na gwint BSA? Z tego co czytałem jedynie przegwintowanie na włoski wchodzi w grę bo samo przegwintowanie zabierze troche materiału u poszerzy.

Gwint BSA ma trochę mniejszą średnicę od francuskiego - dlatego napisałem, że najpierw obecny gwint francuski trzeba zaspawać, potem rozwiercić na wymiar i przegwintować na BSA

Opublikowano

Nie napawaj bo nikt tego dobrze nie zrobi za.sensowne pieniądze a powygina sie mufa na wszystkie strony.