Quadic Opublikowano 9 Listopada 2020 Opublikowano 9 Listopada 2020 Witam, Kiedyś ze strony garmin.openstreetmap.nl/ można było ściągać małe kawałki map danego kraju. W 3 linijce można było zaznaczyć ręczną selekcję i wybrać tylko ten prostokąt z mapą który nas interesuje. Teraz tego nie widzę, a mój Garmin E 530, aby skutecznie działał i zapisywał tracki ma na mapy tylko ok 90MB. Może zostało to gdzieś schowane a ja nie mogę tego znaleźć? Lub zmieniła się metoda takiej selekcji? Po zaznaczeniu wybranego kraju pojawia się wprawdzie lista map poszczególnych regionów /na dole po lewej stronie/ ale gdy nie zna się dobrze kraju z którego pochodzi region to właściwy wybór staje się problematyczny.
Rebeliant86 Opublikowano 9 Listopada 2020 Opublikowano 9 Listopada 2020 Niestety na chwile obecną jest jakaś awaria i nie można pobrać tylko fragmentu. Jedynie cały kraj, lub te fragmenty które znalazłeś na dole. Jest tam taki czerwony alert mówiący o tym.
RadS Opublikowano 9 Listopada 2020 Opublikowano 9 Listopada 2020 Owszem, nie działa, też kiedyś z tego korzystałem. Zamiast tego teraz korzystam z https://extract.bbbike.org/ Dla Garmina trzeba wybrać konfigurację Garmin Openfietsmap Lite latin-1 (nie UTF-8, bo wywala błąd). U mnie działa na Garmin Edge 520.
kaido2 Opublikowano 9 Listopada 2020 Opublikowano 9 Listopada 2020 Dzięki, bo stałem przed podobnym problemem jakieś pół roku temu.
Quadic Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Opublikowano 10 Listopada 2020 22 godziny temu, Rebeliant86 napisał: Jest tam taki czerwony alert mówiący o tym. Czytać jeszcze potrafię, a i daltonistą nie jestem. Nie ma tam daty rozpoczęcia tego alertu, stąd moje pytanie! 22 godziny temu, RadS napisał: Zamiast tego teraz korzystam z https://extract.bbbike.org/ Dla Garmina trzeba wybrać konfigurację Garmin Openfietsmap Lite latin-1 (nie UTF-8, bo wywala błąd). U mnie działa na Garmin Edge 520. Dziękuję, zaraz postaram się coś ściągnąć.
char Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Cześć. Ja na forum openstreetmap natrafiłem na ten link https://drive.google.com/drive/folders/191J2jizSYd26XIvsGGh6Mdc-0I3bDt_B i z niego pobieram aktualne wersje openfietsmap. Jak dotąd najbardziej pasuje mi na rower.
DreamT Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Witam, zakupiłem Garmina 520 Edge. Za poradą kolegi spróbowałem skorzystać z porady Szajbajka na Youtube i zainstalować mapy OSM z garmin.openstreetmap.nl. Nie można wybrać regionów, więc zadałem mapę całego kraju. Wszystko przyjęło elegancko, ale zaskoczenie wyszło na mailu, gdzie link do pobrania mapy poinformował, że jestem 45550 w kolejce i otrzymam mapę za 179,3 dni☹️. Lipa wyszła, bo licznikiem chciałem się jeszcze nacieszyć w tym roku. Czy ktoś posiada aktualny plik do pobrania, lub podpowie jak inaczej to rozwiązać? Przeczytałem w temacie dostępne wiadomości, ale jako nowicjusz nie za bardzo wiem jak ugryźć udostepnione linki. Z dostępnego linku od RadSa wynika, że limit pliku to 512 MB, więc nie bardzo wiem w jaki sposób podzielić kraj.
RadS Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 W dniu 14.08.2021 o 22:49, DreamT napisał: Witam, zakupiłem Garmina 520 Edge. Za poradą kolegi spróbowałem skorzystać z porady Szajbajka na Youtube i zainstalować mapy OSM z garmin.openstreetmap.nl. Nie można wybrać regionów, więc zadałem mapę całego kraju. Wszystko przyjęło elegancko, ale zaskoczenie wyszło na mailu, gdzie link do pobrania mapy poinformował, że jestem 45550 w kolejce i otrzymam mapę za 179,3 dni☹️. Lipa wyszła, bo licznikiem chciałem się jeszcze nacieszyć w tym roku. Czy ktoś posiada aktualny plik do pobrania, lub podpowie jak inaczej to rozwiązać? Przeczytałem w temacie dostępne wiadomości, ale jako nowicjusz nie za bardzo wiem jak ugryźć udostepnione linki. Z dostępnego linku od RadSa wynika, że limit pliku to 512 MB, więc nie bardzo wiem w jaki sposób podzielić kraj. Trochę nie bardzo wiem o czym mówisz z tymi 512MB. Wejdź na stronę z mojego posta wyżej w tym wątku i zaznacz interesujący Cię region. Jeśli masz "klasycznego" Edge 520, to i tak nie zmieścisz całego kraju, bo on ma jakieś 50MB wolnej pamięci dla użytkownika(nie pamiętam już ile dokładnie). Mieści się region wielkości mniej więcej województwa.
abw Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 16.08.2021 o 17:18, RadS napisał: Trochę nie bardzo wiem o czym mówisz z tymi 512MB. Wejdź na stronę z mojego posta wyżej w tym wątku i zaznacz interesujący Cię region. Jeśli masz "klasycznego" Edge 520, to i tak nie zmieścisz całego kraju, bo on ma jakieś 50MB wolnej pamięci dla użytkownika(nie pamiętam już ile dokładnie). Mieści się region wielkości mniej więcej województwa. Podany przez Ciebie link prowadzi tylko do udostępnionego zasoby na Dropbox, z czego tylko pierwszy plik można byłoby wgrać do Garmina z powodu wielkości. Nie wiem kto to aktualizuje i czy plik jest poprawny bo mój skaner wypisuje, że plik jest uszkodzony. Osobiście posiadam woj. łódzkie i Dalmację w Chorwacji. Natomiast problem jest inny: skąd ściągnąć mapy wybranych regionów bo link podany przez SzajBajka niestety nie pozwala na generację map poszczególnych kawałków tylko całych krajów. Z oczywistych względów wielkość plików nie pozwala na wgranie do Garmina. Czy jest jakiś pomysł w tym temacie? Pozdrawiam Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez abw
RadS Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 W dniu 31.08.2021 o 19:07, abw napisał: Podany przez Ciebie link prowadzi tylko do udostępnionego zasoby na Dropbox, z czego tylko pierwszy plik można byłoby wgrać do Garmina z powodu wielkości. Nie wiem kto to aktualizuje i czy plik jest poprawny bo mój skaner wypisuje, że plik jest uszkodzony. Osobiście posiadam woj. łódzkie i Dalmację w Chorwacji. Natomiast problem jest inny: skąd ściągnąć mapy wybranych regionów bo link podany przez SzajBajka niestety nie pozwala na generację map poszczególnych kawałków tylko całych krajów. Z oczywistych względów wielkość plików nie pozwala na wgranie do Garmina. Czy jest jakiś pomysł w tym temacie? Pozdrawiam Nie no, jaki Dropbox. Mówię o tym linku z mojego posta: https://extract.bbbike.org/ Nie o linku z Google Drive podanego przez @char Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem. Na tej stronie możesz zaznaczyć co potrzebujesz, nie cały kraj.
Rekomendowane odpowiedzi