Skocz do zawartości

Triban Easy D jako pierwsza szosa. Jaki rozmiar?

KateLuv

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Po wielu latach jazdy na zwykłym „góralu” podjęłam decyzje o rozpoczęciu przygody z rowerem szosowym. Na pierwszy taki rower wybrałam Triban Easy D. Jedyny problem jaki mam, to wybór rozmiaru.

Rozmiarówka wg Decathlonu wyglada tak:

Kobiety od 150 do 164 cm: rozmiar XS;

Kobiety od 160 do 171 cm: rozmiar S;

Kobiety od 168 do 176 cm: rozmiar M.

Mostki:

XS: 60mm

S: 90mm

M: 90mm

Mam 159cm wzrostu, więc jestem trochę na pograniczu. Jeśli to ma jakieś znaczenie, to długość nogi około 73cm. Byłam w Decathlonie i przymierzałam się do S i XS (jakiegoś innego Tribana, męskiego) i to właśnie sprawiło, ze mam jeszcze większy dylemat. XS wydawał mi się bardzo malutki, ale dotąd jeździłam tylko na MTB, wiec może to tylko moje wrażenie? 
Nie chcę popełnić błędu jak przy MTB, który jest za duży, przez co od jazdy boli mnie kark i głowa...

Bardzo proszę o porady, może ktoś miał podobny dylemat lub ma szerszą wiedzę w temacie i będzie umiał coś doradzić.

Dzięki i pozdrawiam!

11.jpg Edytowane przez KateLuv
Opublikowano

Na góralu masz inną pozycję niż na szosie, też się przesiadałam z mtb i wydawało mi się dziwnie, ale pierwsza jazda poszła bez problemów. Wprawdzie kupiłam inny rower, bo mam Triban RC 520 w wersji damskiej, przy wzroście 168 cm i noga 81 cm mam S (komfortowa jazda, zero problemów bólowych nawet przy dłuższej jeździe, a przejechałam już 4000 km). 

Ze względu na budowę kobiet, gdzie w większości mają dłuższe nogi i krótsze ręce niż panowie, na S możesz być za bardzo rozciągnięta, co spowoduje większe problemy bólowe (może pomógłby krótszy mostek). Ale co ważniejsze musisz sprawdzić czy dosięgasz klamek w górnym i dolnym chwycie. I wydaje mi się, że S będzie mniej zwrotna przy tym wzroście, skoro zakres jest na 160-171. Teraz to będzie ciężko, ale na Twoim miejscu przymierzyłabym dokładnie XS i ten rozmiar brała pod uwagę, tu w razie czego wymienisz mostek na dłuższy. 

Jak porównałam geometrię mojego roweru z tribanem easy, to mam praktycznie to samo w rozmiarze S, więc tym bardziej sugeruję XS. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za obszerną odpowiedź! Dodatkowo skierowałam pytanie do konsultantów Decathlonu i również dostałam odpowiedź, że lepiej wziąć XS. Właśnie go zamawiam. Mam nadzieję, że będzie komfortowy. :)