wastek Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 Dobry, Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna gravela i ostatecznie zawężyłem poszukiwania do roweru ALU w napędzie GRX RX 2x11. W ten sposób doszedłem od wyboru pomiędzy Cannondal Topstone 1, Canyon Grail 7.0 oraz wymienionym w temacie Rose Backroad AL GRX810, do którego najbardziej się skłaniam. https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-al-grx-rx810-2693164?product_shape=fog+grey&article_size=53cm-28 Czy ktoś z forumowiczów miał styczność z tym rowerem bądź posiada jakieś opinie ? Dodatkowo, czy można wg podanych przez producenta danych ocenić czy geometria jest bardziej komfortowa/wyprostowana czy bardziej pochylona/sportowa ? Patrząc na fotki, mam wrażenie że różnica wysokości pomiędzy siodełkiem/mostkiem jest dosyć mała co bardziej pasowałoby do odp nr.1, ale że jestem laikiem w temacie geometrii, to zapytam się ekspertów.
bartlomiej.sz Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Cześć udało Ci się zebrać jakieś informacje o Rose?Sent from my iPhone using Tapatalk
wastek Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 Nothing Oprócz tego że producent nie jest w stanie stwierdzić kiedy rower byłby dostępny (odpowiedzieli "maybe between April and July")
bartlomiej.sz Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Nad jakim rozmiarem się zastanawiasz, przy jakim wzroście i przekroku? Mi doradzili 55 cm przy 179,5 cm wzrostu i ok. 80 cm przekroku, nie wiem czy nie lepszą opcją byłaby rama 53 cm. Ale i tak brak jakikolwiek info o dostępności rozmiarówki.Sent from my iPhone using Tapatalk
Gość Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 ciekawe z tym rozmiarem, wg. zaleceń z ich strony wychodzi raczej 53. Podobają mi się te gravele, szczególnie prowadzenie linek, chociaż nie wiem jak takie rozwiązanie sprawdza się od strony praktycznej. Niestety w moim rozmiarze niedostępny więc zastanawiam się nad canyonem
bartlomiej.sz Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Info z dzisiaj pełna rozmiarówka ma być dostępna od stycznia, ale czy tak będzie to przekonamy się w styczniu:-)Sent from my iPhone using Tapatalk
wastek Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Opublikowano 24 Listopada 2020 właśnie wrzucili na stronę możliwość zamówienia. Termin dostawy do 33tyg Wg tabeli rozmiarów: Cytat Szosa/Gravel --> Długość wewnętrznej strony nogi x 0,66 = wielkość ramy w cm Ja mam też mam 179 cm / 80 w przekroku Wg tego wzoru wychodzi ~53
bartlomiej.sz Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Wersja RX400 ciągle niedostępna. Ja będę decydował się jednak na rozmiar 53.Sent from my iPhone using Tapatalk
KamilP88 Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 Również mam 80 cm przekroku, ale przy 173 cm wzrostu i mnie sugerowali rozmiar 53. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
wastek Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Opublikowano 25 Listopada 2020 Po małej lekcji od papcia szajbajka oraz lekturze internetów Wczytując się w geometrie ram, oraz wg. tabeli rozmiarów Stack/Reach/Stack-to-Reach-Ratio ROSE Backroad AL RX600, 53cm: : 566.5/368.5 ==> 1,54 Cannondale Topstone 1 : 579.5/385 ==> 1.50 Canyon Grail AL 7.0 M: 579/405 ==> 1.43 Widać, że ROSE ma najbardziej "zrelaksowaną" pozycję, aczkolwiek w którymś numerze "TOUR", skomentowali, że w przypadku Canyona "z powodu szczególnej geometrii konstrukcji ramy Graila, STR nie pozwala wnioskować o pozycji za kierownicą" 🤔 Nie wiem na czym ta szczególna konstrukcja polega. Niestety dwóch pozostałych rowerów nie porównywali w tym samym numerze, więc w sumie dalej ciężko stwierdzić czy ROSE i cannondale są bardziej sportowe czy komfortowe 🤨
Slaw100 Opublikowano 15 Listopada 2021 Opublikowano 15 Listopada 2021 Hej, no i jak ktoś kupił rose backroad? Miałem szosę Rose Pro SL 105 świetny rower. Teraz sprzedałem i chciałem coś z bardziej terenowym charakterem. Prośba o opinie jak ktoś posiada backroada i czy może ktoś wie kiedy pojawi się kolekcja 2022 Interesuje mnie tylko 1 blat z przodu. Taka fanaberia. Ciekawe jaka prędkość maksymalna na równym wychodzi z RX400. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi