Skocz do zawartości

Zimowanie roweru.

leefty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

słuchajcie powoli szykuje się do zimowania roweru i mam pytanie odnośnie jego przetrzymywania. W tym sezonie rower chciałbym trzymać na zabudowanym balkonie, ale mam małe wątpliwości dotyczące warunków tam panujących. O co dokładnie chodzi? otóż posiadam rower Kross Esker 4.0 (stalowa rama - łatwo o złapanie rdzy). Na balkonie po zimnej nocy - rano pojawia się różnica temperatur - występuje efekt rosy - skraplania się wody - na szybach, w okolicach listew i zapewne w powietrzu też jest wilgotno. Nie są to jakieś wielo-litrowe ilości natomiast każdy z was wie o co chodzi. 

Czy zakupienie pokrowca (powinien zatrzymać zbierającą się rosę) i zimowanie tam roweru będzie bezpieczne dla stalowej ramy ? Staram się dbać o sprzęt i dręczy mnie ta sytuacja 😵

Pozdrawiam i czekam na poradę 😉

Edytowane przez leefty
Opublikowano

ja rowery od kilku lat przechowuje na otwartym balkonie i to cały sezon.

1. umyj porządnie

2. nasmaruj łańcuch 

3. nasmaruj wszystkie śrubki ( wazelina techniczna jest ok)

4. nawoskuj ramę

5. napompuj opony

6. zakryj pokrowcem.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli rower ma stać, to oprócz tego co powyżej proponuję jeszcze styropian pod opony, izoluje od podłoża.

Edytowane przez monry
Opublikowano
9 godzin temu, monry napisał:

Jeśli rower ma stać, to oprócz tego co powyżej proponuję jeszcze styropian pod opony, izoluje od podłoża.

Jak będą napompowane to oponom nic się nie stanie, co najwyżej można raz na jakiś czas obrócić kołem.