Skocz do zawartości

Czy to sie dopasuje - montaz

StaraBaba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Moze glupie i proste: czy do tej ramy da sie przykrecic (i jak) przerzutke Shimano Claris (RD 2400)? Albo odkrecic z niej srube, zeby ja potem przykrecic?

stara.thumb.jpg.a7cbd956f2203de2eb4ae45dec26d1a7.jpgrama.thumb.jpg.bd855ebb741fc140ee7151b44a13fe73.jpgnowa.thumb.jpg.c52fc06d3319020eab0cd435410e72f6.jpg

Przerzutka po lewej stronie pasuje do ramy ze swoja sruba. Przykrecanie i odkrecanie jest oczywiste.

Rama ma w sobie gwint, ktory _na_oko_ pasuje do sruby z przerzutki Claris (po prawej lub na dole).

1. Czy to bedzie pasowac jedno z drugim (rama i Claris)?

2. Czy potrzebuje jakis hak/adapter lub cos?

3. Czy z Claris mozna wykrecic te srube? Z drugiej strony jest 3/4 podkladki i jakas blaszka. Czesc nagwintowana sruby jest szersza od tej blaszki.

Jest jakies rozwiazanie?

Edytowane przez StaraBaba
wiecej info
Opublikowano

Dzieki za odzew, ale ten konkretnie hak chyba nie pasuje, bo moja rama nie ma dziury na te srube ktora jest z hakiem.

Ja raczej potrzebuje hak, ktory ma:

1. jeden nagwintowany otwor zeby przykrecic hak do ramy gruba sruba od starej przerzutki,

2. drugi nagwintowany otwor zeby nakrecic hak na przerzutke.

Dzieki, przynajmniej wiem ze potrzebny jest hak i to jest pomocne.

Opublikowano

Rama jest ze zintegrowanym hakiem, a wiec każda przerzutka do niej podejdzie i ta na hak i ta na ośkę.

Wracając do przerzutek ze zdjęcia- tak podejdą.

Opublikowano

Dzieki, ale zeby wkrecic nowa przerzutke (ta na dole), to musze wykrecic gruba srube, tylko nie wiem jak, niestety. Imbusem probuje, ale ona sie nie wykreca, tylko sie kreci w kolko. Tam z tylu jest zalozona blaszka i 3/4 podkladki. Czy to mam jakos wywalic mlotkiem? Nie da sie krecic cala przerzutka, bo ona haczy o rame. Chyba ze wykrece polowe wozka (?) i te dwa male koleczka. Ale to chyba nie tak powinno byc.

DSCF0496[1].JPG
Opublikowano

Tą śrubę z przerzutką wkręcasz w hak gdzie jest gwint. Nie wyciągasz żadnej śruby. Ona się będzie obracać w przerzutce jak będziesz kręcić imbusem.

• Pomógł 1
Opublikowano

prosto, po chlopsku, jak dla baby. Dzieki.

Moze jest za wysoko wkrecona, ale wykreca sie pewnie tak samo, to bede kombinowac ustawienia.

IMG_20201106_113510.jpg