Skocz do zawartości

Problem z bębenkiem Piasta Joytech luzy

kamils182

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam założone w sumie nowe koło na piaście Joytech za jakieś 200 zł. Zaobserwowałem dzisiaj że ja dość spore luzy na bębenku zdałem obręcz ośka chodzi cicho jakieś 4 miesiące temu wszystko było smarowane smaru nie szczedzilem (łożyska kulkowe). Pytanie jakich narzędzi potrzebuje żeby to dokręcić? nie będę tego rozbierał na części pierwsze myślę że nie trzeba. Wiem w necie jest sporo turtoriali ale do piast Shimano. Proszę o pomoc :/

Opublikowano

Luz bębenków w tanich piastach jest normą. W piastach JoyTecha bębenek odkręca się od wewnątrz, czyli imbus trzeba wzadzić w piaste od strony przeciwnapedowej.

Opublikowano
13 minut temu, piter614 napisał:

Z reguły by dokręcić bębenek.
Potrzebny jest taki klucz
https://www.sbike.pl/klucz-super-b-tb-1018-do-bebenka-shimano-o_8529.html

To jest taki uniwersalny klucz do tańszych piast? 

Aaa i czy dostanę tez gdzieś taka pokrywkę(miseczkę??) na kuleczki w tym bębenku oryginalny był plastikowy połamał mi się włożyłem wbiłem ze starej piasty Shimano i jakoś się trzyma 

2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Luz bębenków w tanich piastach jest normą. W piastach JoyTecha bębenek odkręca się od wewnątrz, czyli imbus trzeba wzadzić w piaste od strony przeciwnapedowej.

Od strony przeciwnapedowej czyli od strony kasety tak? I jaki to będzie imbus 13-14? Pytam bo nie mam takiego i wolę nie kupować czegoś to potem mi się wgl nie przyda

Opublikowano

Klucz jest uniwersalny do wszystkich bębenków które są dokręcane
Nowe piasty mają bębenku nakładane na os i tyle niektóre są skręcane a niektóre zwyczajnie wsadzone

Opublikowano

Przeciwnapędowa to ta przeciwlegla do kasety. Do korpuau trzeba wsadzić imbus bodajże 12. Na wysokości bębenka wewnatrz korpuau piasty jest śruba trzymająca cały bębenek.

A tak właściwie to co to za model piasty?

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Przeciwnapędowa to ta przeciwlegla do kasety. Do korpuau trzeba wsadzić imbus bodajże 12. Na wysokości bębenka jest śruba trzymająca cały bębenek.

Okej teraz jest wszystko jasne i dokręcam w prawo jak zegar chodzi tak? A co z kapselkiem miseczka co nakładam na kuleczki w bębenku? Takie coś dostanę ?

Opublikowano

Imbus po to by odkręcić cały bębenek a kolega pisał że ma luz więc sądzę że wystarczy tylko dokręcić i będzie w porządku
Ale to już tym kluczem co ja podesłałem

Opublikowano

Ale po co chcesz ten bębenek odkręcać od piasty jeśli na 99% luz jest na łożyskowaniu bębenka? Trzeba rozebrać bębenek (nie trzeba w tym celu odkręcać go od piasty) i wyregulować luz usuwając 1 lub 2 podkładki regulacyjne.

Opublikowano
10 minut temu, vdcmike napisał:

Ogarnę to jak zakupie te klucze. Dodam tylko że niepokojące dźwięki nasilają się jak koło się kręci i nacisne na największą koronkę kasety 

Opublikowano

Ja się nie bawiłem w regulacje luzu czy serwis. Kompletnie się nie kalkuluje. Wymienialem po prostu bębenek na nowy z akceptowalnym luzem roboczym.

Opublikowano

To fakt. U mnie w firmie koszt serwisu tej piasty przewyższyłby ze 3x jej wartość ;)

Opublikowano
2 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Do korpuau trzeba wsadzić imbus bodajże 12.

Dawno tego nie robiłem, ale wydaje mi si, że to 11. Poprawcie mnie w razie czego.

Opublikowano

12 choć nadal nie wiemy co to za model piasty.

Tak to powinno wygladać.

Bebenek-Joy-Tech-CB-JY-SMN-D142DSE-F192DSE-JOYTECH-Dedykowany-a-do-4x-bmx-cross-country-dirt-downhill-enduro-kolarstwo-gorskie-kolarstwo-przelajowe-kolarstwo-szosowe-kolarstwo-torowe-street-ulica-.jpg

Śruba jest wewnątrz korpusu piasty.

Opublikowano
10 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Ja się nie bawiłem w regulacje luzu czy serwis. Kompletnie się nie kalkuluje. Wymienialem po prostu bębenek na nowy z akceptowalnym luzem roboczym.

Teraz wróciłem z pracy i bujnalem koło i patrzę na kasetę jak się kręci koło to ona faluje jak docisne słychać regularny zgrzyt. Może ośka jest krzywa?

Opublikowano

Jak masz czym i czas to weź ja zwyczajnie rozbierz wyczyść, daj nowy smar i skasuj luzy jak kolega wyżej napisał
Jak rozkręcisz bębenek w środku będziesz miał podkładki takie cieniutkie, poprzez zabranie jednej luz powinnien się zmniejszyć

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dobra dzisiaj postanowiłem nagrać krótki filmik. Zróbcie sobie na głośno. Wszystko słychać. 

Nie rozbierałem tego jeszcze tak jeżdżę chce tylko wiedzieć gdzie może leżeć przyczyną luzu. Koło ma pół roku. Kaseta dobrze dokręcona :)

pozdro

Ps. Syf straszny dopiero z pracy wrocilem padało jutro będzie wyczyszczone :D :D

Edytowane przez kamils182
Opublikowano

Jak pragne zdrowia... Pisałem że piasty JoyTech to taniocha. Po co w ogóle drążysz temat skoro nie czytasz tego co piszemy i nie wyciągasz wniosków? Wymień albo piaste albo bębenek.

Opublikowano
18 minut temu, PrzeLuka napisał:

Jak pragne zdrowia... Pisałem że piasty JoyTech to taniocha. Po co w ogóle drążysz temat skoro nie czytasz tego co piszemy i nie wyciągasz wniosków? Wymień albo piaste albo bębenek.

Chłopie grzecznie pytam. Nie każdego stać na dobry sprzęt. Kto pyta nie błądzi. Wymienie jak coś bębenek. Chyba że będę w stanie go dokrecic

Opublikowano
Dobra dzisiaj postanowiłem nagrać krótki filmik. Zróbcie sobie na głośno. Wszystko słychać. 
Nie rozbierałem tego jeszcze tak jeżdżę chce tylko wiedzieć gdzie może leżeć przyczyną luzu. Koło ma pół roku. Kaseta dobrze dokręcona

pozdro
Ps. Syf straszny dopiero z pracy wrocilem padało jutro będzie wyczyszczone
Spróbować musisz wyjąć jedną podkładkę z pod bębenka jak go rozbierzesz będziesz wiedział którą
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 18.11.2020 o 05:00, piter614 napisał:
W dniu 17.11.2020 o 23:41, kamils182 napisał:
Nie rozbierałem tego jeszcze tak jeżdżę chce tylko wiedzieć gdzie może leżeć przyczyną luzu. Koło ma pół roku. Kaseta dobrze dokręcona emoji4.png

pozdro
Ps. Syf straszny dopiero z pracy wrocilem padało jutro będzie wyczyszczone emoji3.png emoji3.png

Spróbować musisz wyjąć jedną podkładkę z pod bębenka jak go rozbierzesz będziesz wiedział którą

Zrobiłem tak wczoraj i luzu nie ma. Robilem dopiero teraz bo zakupiłem odpowiedni klucz :) troche za dużo smaru dałem na kuleczki i teraz mi nie cyka bębenek ale to nie robi problemu działa wszystko o wiele lepiej i ciszej. Bębenek Shimano odkręca się imbusem 11 a joytecha? 12 tak? Dzięki za pomoc :)