Melon Opublikowano 21 Lipca 2017 Opublikowano 21 Lipca 2017 Siemka szajbajki, mam problem. Mianowicie: skończyły mi się klocki w moich hamulcach (bodajże br-m375) i je wymieniłem, przeczyściłem tarczę wodą z mydłem i opłukałem złożyłem wszystko do kupy i ledwo to zwalnia żeby nie mówić hamuje Gdy już się zatrzymuje to heble wydają taki dziwny dźwięk (większość z nas wie o co chodzi). I tu rodzi się pytanie, po prostu muszę je dotrzeć czy co. W internetach wyczytałem że wystarczy zjechać kilka razy z większej górki i powinno zacząć działać. Robić tak? Pozdro mordki
specialized34 Opublikowano 21 Lipca 2017 Opublikowano 21 Lipca 2017 Pierwsze jakie posiadasz klocki żywiczne półmetaliki może metaliczne drugą sprawą jest w jakim stanie są tarcze po zmianie klocków nigdy nie będzie idealnego hamowania to nie auto klocki muszą się dotrzeć i może to potrwać nawet parę dni zanim klocki przytula się do tarczy i czy może tarcza nie była zbytnio zatluszczona bo czasami to wymiana tarczy rozwiąże problem Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Melon Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Opublikowano 21 Lipca 2017 A więc tak. To są półmetaliki, tarcze raczej dobre bo przejechane mają może ze 1,5kkm a tarczę wyczyściłem nitrem także odtłuszczona raczej jest. Czyli muszę je po prostu dotrzeć. Dzięki za pomoc, siemandero
nonz Opublikowano 22 Lipca 2017 Opublikowano 22 Lipca 2017 Jeśli hamulce po wymianie klocków nie zaczną hamować dobrze po kilkunastu minutach docierania (jazda z lekko zaciśniętym hamulcem, ostre hamowanie bez blokowania koła) to wyjmij klocki i zobacz czy nie zmieniły barwy na ciemną. Jeśli tak, to przetrzyj klocki papierem ściernym a tarcze weź pod kran i wyczyść porządnie szczotką. Tłuszcz często zalega w otworach tarczy.
Rekomendowane odpowiedzi