Ares Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Nie wiem czy mają błąd na stronie ale ponad 15 kilo kapusty za tego Dagera czy jak mu tam jest na alu ramie i Revelu to chyba komuś tam się coś pomerdało w główkach. Jakie to są bałwany to aż żal. Mieli naprawdę świetny zawias i ramę od Astro to kombinują z jakimś 1 zawiasem...
TOMALA72 Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) Polskie amelinium dwa razy droższe niż te z Taiwanu Jak bym znowu chciał dosiąść fulla to i tak bym wybrał francuskie😁... AM500S za 8999 zeta:) Edytowane 3 Listopada 2020 przez TOMALA72
Accent_Szaj Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 12 godzin temu, TOMALA72 napisał: Znowu coś znalazłem Ktoś siedzi na kwarantannie ?
mareq Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Wystarczy, że sama produkcja jest w kraju i już koszty idą mocno w górę. Wyposażenie fabryki też kosztowało swoje i musi się zacząć zwracać. Może i drogo ale będą niezależni od zagranicznych dostaw chociaż w tym zakresie. Z czasem cena pójdzie w dół jak produkcja zacznie być rentowna.
TOMALA72 Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 8 minut temu, Accent_Szaj napisał: Ktoś siedzi na kwarantannie ? Po nocach siedzę:) i zaraz lecę do pracy na 10😁
Ares Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 W dniu 3.11.2020 o 08:59, mareq napisał: Wystarczy, że sama produkcja jest w kraju i już koszty idą mocno w górę. Wyposażenie fabryki też kosztowało swoje i musi się zacząć zwracać. Może i drogo ale będą niezależni od zagranicznych dostaw chociaż w tym zakresie. Z czasem cena pójdzie w dół jak produkcja zacznie być rentowna. Ciekawy punkt widzenia... Obawiam się jednak, że produkcja tego enduraka nigdy się nie zwróci z wielu powodów. Jednym z nich jest choćby fakt, że trzeba naprawdę upaść na głowę by rozglądając się za czymś w okolicach katalogu 16K kupować aluminium, tą markę z takim zawiasem. No chyba, że sprytnie zakładają, że rowery będą powoli na kartki i ludzie z rozpaczy to będą kupować.
mareq Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Nieziemska kasa poszła na maszyny. 16k to faktycznie za wiele. Może to cena dla tych, którzy nie chcą czekać a produkcja może być niska zanim się nie rozkręci. Jak zwykle to rynek zweryfikuje czy nie porwali się z motyką na księżyc. Jako marka to dla mnie Romet jest jak każda inna marka nie aspirująca do klasy premium. Może liczą na eksport. Za granicą takie ceny nie są tak dotkliwe dla kieszeni jak u nas. Ja to na razie potraktowałem jako ciekawostkę. Z przyjemnością obejrzałem film z produkcji, bo robi wrażenie z klasy podejścia do tematu.
Pavvlo Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Swoją drogą, znacie może jakieś zaufane sklepy wysyłkowe sprzedające rowery Rometa?
Red Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 1 godzinę temu, mareq napisał: Nieziemska kasa poszła na maszyny. 16k to faktycznie za wiele. Może to cena dla tych, którzy nie chcą czekać a produkcja może być niska zanim się nie rozkręci. Uwierzę raczej w skok cenowy 12-15% jak u każdego producenta. Giant za swojego Trance X'a na podobnej konfiguracji wola sobie 17 699pln więc IMHO o ile napis "Romet" może kogoś razić to nie jest to jakoś specjalnie drogi rower.
DarekH Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Podniecamy się tymi katalogowymi cenami, a sami wiecie jak to potem bywa. Ssanie 2020 wywołane Covidem, też myślę, że już się nie powtórzy ... z tym, że jednak pewnie na razie, producenci zrobią sondowanie rynku, a potem zobaczą na ile cena jest akceptowalna. Też myślę, ROmet to taka marka, gdzie zawsze mieli pole do polityki rabatowej... to że w tym roku nie było czym handlować to nie jest tak, że już wszyscy czekają żeby wydać te 15k. Co do Gianta, to jednak przynajmniej zawieszeniowo to inna liga... zgodzę się, że napis Romet może się kojarzyć.. ale to jest zawsze, z Deca też ludzie psioczyli, ale powoli powoli ... kibicujmy naszym producentom, a przede wszystkim kibicujmy konkurencji.
mareq Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Ja mam i Rometa i Tribana i nie psioczę na żadnego. Zresztą wychowałem się na Rometach: Reksio a potem Wigry .
Ares Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 5 godzin temu, DarekH napisał: Co do Gianta, to jednak przynajmniej zawieszeniowo to inna liga... zgodzę się, że napis Romet może się kojarzyć.. ale to jest zawsze, z Deca też ludzie psioczyli, ale powoli powoli ... kibicujmy naszym producentom, a przede wszystkim kibicujmy konkurencji. Deca ma sukces nie tyle dlatego, że ma dobry produkt tylko ten produkt realnie można kupić. No i gwarancja. Romet miał kilka lat temu Toola na ramie od Tajwańskiego producenta. Między innymi na tej ramie był Swag Kellysa. Bardzo dobra rama, zawias ale dostępność praktycznie żadna. Sporo ludzi się kręciło za tym rowerem. Kwestia serwisowania tej ramy też tragedia. Już byłem na kupnie tego Toola jako 2-go roweru ale zniechęciło mnie partactwo logistyczne Rometa a nie sam produkt, który wyposażony był jak na owe czasy i cenę rewelacyjnie. Tam byli tacy geniusze, że wyklepali najwięcej ram w rozmiarze "S" zamiast M- czy L-ki. Kellys Swag obecnie to dla mnie szczyt brzydoty a rama z Astro była naprawdę ładna. Niestety fulle AM/enduro kupuje się oczami i bardzo zwraca uwagę na zawieszenie wiec nie zawsze "swoje" musi być dobre. Giant to owszem nie marka premium ale swoim uporem w doskonaleniu jednego zawiasu doszli z nim do premium jakości.
Red Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 5 godzin temu, DarekH napisał: Też myślę, ROmet to taka marka, gdzie zawsze mieli pole do polityki rabatowej... to że w tym roku nie było czym handlować to nie jest tak, że już wszyscy czekają żeby wydać te 15k. Przy obecnej sytuacji pandemicznej zobaczysz rabat jak świnia niebo. Przynajmniej ja tego nie widzę. Przed pandemią kupowałem szosę i jak spytałem o rabat od ręki dostałem 20%. W tym roku u tego samego gościa przy kupnie gravela nie było tematu (nie to że nie pytałem). 5 godzin temu, DarekH napisał: Co do Gianta, to jednak przynajmniej zawieszeniowo to inna liga... To znaczy jaka liga? Ile lat trzeba męczyć produkcję rowerów FS żeby robić dobre zawieszenia? Bo z tego co kojarzę to inna polska firma zyskała doświadczenie (fakt były wpadki okresu dziecięcego) pod tym względem w dwa lata a Romet też nie robi FS'ów od wczoraj.
DarekH Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 4 minuty temu, Red napisał: Przy obecnej sytuacji pandemicznej zobaczysz rabat jak świnia niebo. Przynajmniej ja tego nie widzę. Przed pandemią kupowałem szosę i jak spytałem o rabat od ręki dostałem 20%. W tym roku u tego samego gościa przy kupnie gravela nie było tematu (nie to że nie pytałem). To znaczy jaka liga? Ile lat trzeba męczyć produkcję rowerów FS żeby robić dobre zawieszenia? Bo z tego co kojarzę to inna polska firma zyskała doświadczenie (fakt były wpadki okresu dziecięcego) pod tym względem w dwa lata a Romet też nie robi FS'ów od wczoraj. Eee, myślę, że jednak zobaczymy te Romety taniej ... ale to życie pokaże. Prognozowanie w tej chwili sytuacji na rynku rowerowym jest jak rosyjska ruletka. Patrząc na wiele wskaźników ekonomicznych i mając na uwadze, że może nas uderzyć kryzys, to kupno roweru może być jednak gdzieś na n-tym miejscu na liście potrzeb Kowalskiego. Wtedy może się okazać, że to jednak karta się obróci i to firmy/sklepy będą zachęcały do kupna... nie wiem jak będzie, generalnie nikt chyba na dzień dzisiejszy nie wie. Jestem skłonny jednak zaryzykować, że skala popytu z 2020 nie powtórzy się już długo. Apropo Gravela, to ssanie na te rowery było takie, że nawet jakbyś do szosy wpasował koła szersze niż 30mm i nazwał na OLX gravelem to byś sprzedał w 2h ... i żeby nie było nic nie mam do tego typu rowerków, ale szał na nie nie był(jest) niczym racjonalnym w 2020. Co do zawiasu, to trzeba jednak przyznać, że Maestro trochę na rynku jest, i gdyby było shit-em to dawno by to porzucili. Zawieszeniowo też mam na myśłi, że w cenie podobnej masz już Fox-a który nawet w wersji Rythm jest jednak już na prawdę bardzo fajnym widelcem, damper też daje radę. W mojej opinii, w Daggerze wolałbym grupę osprzętu o działkę niżej czyli SLX (nawet z kasetą Deore), heble SLX 7120 robiłyby taką samą robotę i dać lepszy amor RS-a i rower byłby duuużo atrakcyjnejszy wg. mnie.
Red Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 14 minut temu, DarekH napisał: W mojej opinii, w Daggerze wolałbym grupę osprzętu o działkę niżej czyli SLX (nawet z kasetą Deore), heble SLX 7120 robiłyby taką samą robotę i dać lepszy amor RS-a i rower byłby duuużo atrakcyjnejszy wg. mnie. Też tak uważam ale cóż, magia napędu wiecznie żywa.
Ares Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 29 minut temu, Red napisał: Przy obecnej sytuacji pandemicznej zobaczysz rabat jak świnia niebo. Przynajmniej ja tego nie widzę. Przed pandemią kupowałem szosę i jak spytałem o rabat od ręki dostałem 20%. W tym roku u tego samego gościa przy kupnie gravela nie było tematu (nie to że nie pytałem). Idą takie czasy, że o upustach mowy nie będzie w przypadku wielu firm. Sytuacja z tego roku się nie powtórzy bo w przyszłym nie będzie po prostu czym handlować. Popyt przewyższa podaż na tą chwilę. Wiele marek już teraz wysprzedało wszystko na pniu a jak ktoś będzie chciał coś kupić to może w 2022.
johankalvatn Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 15 minut temu, Ares napisał: Idą takie czasy, że o upustach mowy nie będzie w przypadku wielu firm. Sytuacja z tego roku się nie powtórzy bo w przyszłym nie będzie po prostu czym handlować. Popyt przewyższa podaż na tą chwilę. Wiele marek już teraz wysprzedało wszystko na pniu a jak ktoś będzie chciał coś kupić to może w 2022. Chyba raczej nie będzie za co kupować. I ciężko cokolwiek będzie sprzedać.
Ares Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 @johankalvatnwczoraj byłem u kumpla a on ma świetne kontakty w Shimano i dał mi info, że sprzedali na 2021 prawie 4x tyle co w tym roku. Trek sprzedał już w tej chwili na 2021 2x tyle. Dlatego windują ceny i dlatego jak tutaj kilku kolegów pisało rowery będą przychodzić im dopiero koło lata. Takie jaja nie są u wszystkich choć to dopiero wyjdzie w trakcie sezonu. 1
Raptor Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Coś nosem czuję że rowery używane będą schodzić na pniu bo sklepy będą świeciły pustkami. Sąsiad ma salon Treka i często z nim gadam i stwierdził że takiego obrotu nie miał nigdy jak w tym roku. Wszystko mu schodzi. nawet elektryki mu zeszły bo nic innego nie miał.
Red Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Godzinę temu, johankalvatn napisał: Chyba raczej nie będzie za co kupować. I ciężko cokolwiek będzie sprzedać. Jeśli w sklepach zostaną tylko drogie rowery to pewnie tak. W Niderlandach w zasadzie już to jest. Od wiosny w sklepach stoją już tylko rowery od 3,5€ w zwyż. Kolarzy jest sporo ale rowerów za takie pieniądze zwykli ludzie nie kupują.
Rekomendowane odpowiedzi