Skocz do zawartości

Problem w wyborze trenażera dla początkującej. POMOCY

Marcelina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 
Mam rower Rockrider ST 100 (https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-100-275-d-id_8405317.html) - kupiłam go latem po przeprowadzce tak do pojeżdżenia. Teraz z powodu całej otoczki z COVID i tego, że jak kończę pracę to jest już ciemno szukam trenażera, który do tego oto roweru będzie pasował. Mam niestety problem bo nie wiem jaką to ma oś ani jak to zmierzyć czy sprawdzić :/ celuję w trenażer typu smart żeby rozpocząć przygodę ze zwiftem (Tacx Flow albo Vortex). Czy możecie mi podpowiedzieć co będzie odpowiednie do mojego roweru? Czy powinnam dodatkowo kupić jakieś adaptery? Może powinnam wybrać inny trenażer?

Opublikowano
10 godzin temu, Marcelina napisał:

Mam niestety problem bo nie wiem jaką to ma oś ani jak to zmierzyć czy sprawdzić :/ celuję w trenażer typu smart żeby rozpocząć przygodę ze zwiftem (Tacx Flow albo Vortex). Czy możecie mi podpowiedzieć co będzie odpowiednie do mojego roweru? Czy powinnam dodatkowo kupić jakieś adaptery? Może powinnam wybrać inny trenażer?

Oś masz normalną, skręcaną na śrubę. Jeśli chciałbyś mieć jak najmniej kłopotów to najlepiej byłoby wymienić tylną piastę na szybkozamykacz. Ewentualnie samą oś (popytaj w lokalnym serwisie) Zarówno Tacx Flow jak i Vortex mają swój szybkozamykacz który pasuje do ich trenażerów. 

22 minuty temu, Łukasz Tkacz napisał:

Nie wiem jaki masz budżet, ale najlepszym wyborem są trenażery typu direct np. Elite Suito

Direct Drive nie pozwala na instalację wolnobiegu a próby instalacji kasety 7s mogą przysporzyć więcej problemów niż wspomniana przeze mnie wymiana tylnej piasty lub osi.

Opublikowano

Nie jestem jednak pewien, czy zaproponowane trenażery obsłużą koło 27.5. Elite qubo Smart b+ obsłuży (to odpowiednik zaproponowanych)

Opublikowano

Obsłużą. Koło 27,5 ma niemal te same wymiary co koło szosowe a z nim nie ma problemu. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziękuję za Wasze odpowiedzi :) Sprawdzę też te Elite qubo. Poszukam też w directach. 
Mam jeszcze jedno pytanie bo wszędzie piszą że trenażery są na szerokość osi 135mm jeśli dobrze czytam natomiast u mnie to jest z racji MTB szeroki rozstaw tylnych widełek jakoś ponad 140mm. Od czego do czego powinnam mierzyć oś? odstęp pomiędzy ramionami widełek?  

tyl.jpg
Opublikowano

Większość trenażerów typu DD jest zarówno na klasyczną ośkę 135 jak i na 142. Przy małej kombinacji wejdzie 148.

Opublikowano
18 godzin temu, Marcelina napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie bo wszędzie piszą że trenażery są na szerokość osi 135mm jeśli dobrze czytam natomiast u mnie to jest z racji MTB szeroki rozstaw tylnych widełek jakoś ponad 140mm. Od czego do czego powinnam mierzyć oś? odstęp pomiędzy ramionami widełek?

W zasadzie to mierzysz rozstaw wewnątrz widełek. Tu może zadziałać złośliwość rzeczy martwych bo widełki potrafią uciec te 5mm po odkręceniu koła.