Skocz do zawartości

Cube Cross Racer prośba o podpowiedz w rozmiarze.

horche666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Upatrzyłem sobie rower Cube Cross Racer (https://www.cube.eu/en/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-pro-blacknsharpgreen-2020/); mam jednak wątpliwości co do wyboru rozmiaru.

Wzrost: 173cm  Przekrok:  80cm (bez butów)

Przemierzałem w sklepie rozmiar  56 i było raczej wygodnie tylko w sytuacji awaryjnej raczej bym zawisł(prawie).  Przesiadam się z za dużego MTB(22.5) 57 cm rura pod siodłowa i tyle samo górna pozioma. Mam trochę zaburzoną ocenę sytuacji, przyzwyczajenia do za dużej ramy.

Według wyliczeń ze strony producenta 53 powinno być ok. Jeździ może ktoś takim rowerkiem i może powiedzieć że podpowiedzi producenta sprawdzają się w rzeczywistości.

Może ktoś ma inne rozmiary ramy ale pokrywają się one z zalecaniami Cuba, rozmiarówka jest uczciwa ?

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, horche666 napisał:

Cześć!

Upatrzyłem sobie rower Cube Cross Racer (https://www.cube.eu/en/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-pro-blacknsharpgreen-2020/); mam jednak wątpliwości co do wyboru rozmiaru.

Wzrost: 173cm  Przekrok:  80cm (bez butów)

Przemierzałem w sklepie rozmiar  56 i było raczej wygodnie tylko w sytuacji awaryjnej raczej bym zawisł(prawie).  Przesiadam się z za dużego MTB(22.5) 57 cm rura pod siodłowa i tyle samo górna pozioma. Mam trochę zaburzoną ocenę sytuacji, przyzwyczajenia do za dużej ramy.

Według wyliczeń ze strony producenta 53 powinno być ok. Jeździ może ktoś takim rowerkiem i może powiedzieć że podpowiedzi producenta sprawdzają się w rzeczywistości.

Może ktoś ma inne rozmiary ramy ale pokrywają się one z zalecaniami Cuba, rozmiarówka jest uczciwa ?

Mam Nuroada rama 56 przy 178 cm wzrostu i przekrok 82  jest ok, choc na początku wydawał mi się mały . Jesteś trochę niższy może rama o oczko niżej czyli rama 53?  Na stronie Cube pod modelami powinieneś znaleźć kalkulator ramy.

Edytowane przez Strek
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz.

Według stronki Cuba właściwy rozmiar to 53 niestety przymierzałem sie tylko do 56 i gdyby nie przekrok to było całkiem wygodnie na ile można powiedzieć po rundce w sklepie... Chwilę później jechałem na Giant Contend AR tyle że "M" fajnie tylko jakby ciut krótka ramai jakby jakaś ciut mała. Tylko że przesiadałem się z  ramy 56 i mam też za duże MTB do którego się przyzwyczaiłem.

Porównując C. Cross Racer  do Nuroda geometrie wydają się całkiem zbliżone...tak jak piszesz Jednak pierwszy to przełaj a o drugim krąży opinia że wygodny. Różnice są nieznaczne czy nie ogarniam czytania geometrii ? Czy zmieniając mostek o ile Cross byłby za sportowy zrobi się całkiem miło? Myślę jeszcze o tym Giancie AR... Rower ma być do miasta i sporadycznie twarda dróżka. Żadnych wypraw i tobołków.

Opublikowano (edytowane)

Przy rozmiarze 53 z przekrokiem nie powinno być problemu, w przypadku innych moich rowerów(zakupiony Cube okazał się zgodny i pasujący pod moje wymiary z tabelą) kombinowałem z długością mostka i ustawieniami siodła...ale jeśli chcesz perfekcyjnie dopasować rower pod siebie to bez bike fittingu się pewnie nie obejdzie chociaż sprzedający który bezpośrednio widzi Cię na rowerze a zna się na rzeczy też mógłby ci wiele pomóc....prawdę mówiąc to czysto subiektywne sprawy na odległość  nikt nie odpowie w 100 procentach bierz tego czy tamtego. 

Edytowane przez Strek
Opublikowano
W dniu 31.10.2020 o 20:53, Strek napisał:

Mam Nuroada rama 56 przy 178 cm wzrostu i przekrok 82  jest ok

Szybkie obliczenie na kalkulatorze w domu 82x0,66=5,412 więc rama 56 jest dla ciebie za duża a nie okej. Problem z Cube jest taki że ten producent robi krótkie ramy a co za tym idzie większość użytkowników wybiera rozmiar większe i mówią że jest okej. No na pewno nie przekrok. Tylko długość ramy. Jeśli więc @horche666 mówi że kalkulator twierdzi że 53 będzie ok to jest ok. Ja bym jednak kupił rower innego producenta (ze względu na długość ramy).

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Red napisał:

Szybkie obliczenie na kalkulatorze w domu 82x0,66=5,412 więc rama 56 jest dla ciebie za duża a nie okej. Problem z Cube jest taki że ten producent robi krótkie ramy a co za tym idzie większość użytkowników wybiera rozmiar większe i mówią że jest okej. No na pewno nie przekrok. Tylko długość ramy. Jeśli więc @horche666 mówi że kalkulator twierdzi że 53 będzie ok to jest ok. Ja bym jednak kupił rower innego producenta (ze względu na długość ramy).

Nie wiem jak Twoje obliczenia ale kalkulator ten ze strony Cube dla modelu Nuroad Pro  podaje dla podanych moich wymiarów rozmiar ramy M czyli 56 a i moje odczucia są takie że mi pasuje i po 1000 km zrobionych na nim nie mam żadnych problemów. Zresztą poleciłem naszemu koledze fachowe doradztwo by rozwiać jego wątpliwości.

Edytowane przez Strek
Opublikowano
35 minut temu, Strek napisał:

Nie wiem jak Twoje obliczenia ale kalkulator ten ze strony Cube dla modelu Nuroad Pro  podaje dla podanych moich wymiarów rozmiar ramy M czyli 56 a i moje odczucia są takie że mi pasuje

To proste. Cube nie ma roweru z bardziej pasującym rozmiarze. Ten rozmiar mniejszy czyli 53 byłby dla ciebie za mały.

Opublikowano
5 minut temu, Red napisał:

To proste. Cube nie ma roweru z bardziej pasującym rozmiarze. Ten rozmiar mniejszy czyli 53 byłby dla ciebie za mały.

Zdecydowanie 53 byłby nie dla mnie.Czyli w obrębie modelu o którym piszemy nasz kolega ma do wyboru tylko 53.

Opublikowano
12 minut temu, Strek napisał:

Czyli w obrębie modelu o którym piszemy nasz kolega ma do wyboru tylko 53.

Dokładnie. Swoją drogą dziwią mnie tak duże przeskoki między rozmiarami. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.11.2020 o 11:21, Red napisał:

Dokładnie. Swoją drogą dziwią mnie tak duże przeskoki między rozmiarami. 

Na moje to ekonomia.Pomierzyli jakąś grupę ludzi wyszło im że przeskok się opłaca bardziej niż produkcja jakiegoś rozmiaru pomiędzy i pewnie tyle. Prawda jest taka że Cube idą jak świeże bułki nawet tu w niemczech.

Edytowane przez Strek