Publius Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Cześć! Miło mi dołączyć do forum kanału, który często śledzę :) To mój pierwszy post więc witam wszystkich Forumowiczów. Mam leciwy rower, który chcę odświeżyć, bo jest zaniedbany w każdym możliwym miejscu ;) Największą zagwozdką jest tylne koło - nie jest w osi i niestety za cienki jestem, aby dojść do tego co tam jest nie tak. Jak widać na zdjęciach poniżej, nie jest ustawione centralnie do osi roweru, jest przesunięte w stronę przeciwną do strony z przerzutką. I teraz nie wiem czy: - piasta jest do wymiany - a może trzeba tam dołożyć jakichś nakrętek dystansujących - rama jest krzywa Będę wdzięczny za sugestie. :) Wiem, że można oddać do serwisu, ale robię to głównie dla własnej satysfakcji i relaksu, a nie dla naprawy samej w sobie.
elmapeto Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Może trzeba przeciągnąć koło na drugą stronę?
Publius Opublikowano 30 Października 2020 Autor Opublikowano 30 Października 2020 Dziękuję za potwierdzenie. Wczoraj po nocy czytałem i jak się (co za zaskoczenie!) okazało, to nie tylko mój problem Zatem przeciągam koło. Dzięki!
mareq Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Weź daj lepsze zdjęcia z okolic połączenia tylnej osi z ramą. Nie masz tam coś nakombinowane z jakimiś dodatkowymi tulejkami dystansowymi?
Publius Opublikowano 30 Października 2020 Autor Opublikowano 30 Października 2020 Witam! A proszę - wydaje mi się, że sama piasta jest ok i nie było kombinowane z podkładkami: Sprawdziłem prostą metodą obrócenia koła i jak się okazało, po zamontowaniu na odwrót koło było w osi Zatem plan mam taki, że: - rozmontuję całe koło, poczyszczę łożyska - na zdjętej dętce i oponie przeciągnę koło i je wycentruję Plan prawidłowy?
Accent_Szaj Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 1 godzinę temu, Publius napisał: Plan prawidłowy? Nie bardzo. Rozbierz oczyść i sprawdź,może zmieniłeś miejscami dystanse
Publius Opublikowano 31 Października 2020 Autor Opublikowano 31 Października 2020 21 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Nie bardzo. Rozbierz oczyść i sprawdź,może zmieniłeś miejscami dystanse Generalnie diagnoza była słuszna. Trzeba było przeciągnąć koło. Teraz zdjęcie z obecnego stanu. Jak widać mniej więcej, koło jest już w osi z ramą, szprychy odstają z prawej, z lewej są schowane. Porównałem do mojego Krossa (nowy, sprawny rower) i jest tak samo. Także dzięki za potwierdzenie Niestety naciąg szprych jest kiepski, więc pewnie poluzuję wszystko, wyczyszczę i na spokojnie sobie to poskładam wedle wskazówek. Dystanse też raczej są OK. Jakby były na odwrót, to kaseta by o hak widelca zawadzała.
majster88 Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Witam wszystkich. Jestem początkującym mechanikiem to dużo powiedziane rowerowym ale coś tam sobie dłubie i jest to mój pierwszy post na tej grupie. Potrzebuję wskazówki jak ustawić niesymetryczne tylne koło w centrownicy(Uniora) z symetrycznie rozstawionymi szczękami. Zaznaczam, że koło w ramie ustawione jest symetrycznie, a asymetria wynika z tego, że ośka z jednej strony wystaje więcej ze względu na bębenek.
vdcmike Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Modeli rowerów z asymetrycznymi hakami jest poniżej promila. Na pewno masz rower z niesymetrycznymi hakami? We wszystkich innych przypadkach obręcz jest usytuowana symetrycznie względem osi (bez względu na bębenek, tarczę hamulcową itp.).
Rekomendowane odpowiedzi