makos Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Witam wszystkich! Jestem szczęśliwym posiadaczem Gianta Trance 3 z 2015 roku. Ostatnim sezonem był malowany proszkowo, po malowaniu musiałem wyczyścić gniazda łożysk, do których dostała się farba. Niestety czyszcząc gniazda zdjąłem za dużo materiału i w jednym z gniazda jest luz nawet do 0,2 mm, co skutkowało paskudnym strzelaniem podczas jazdy... Wkleiłem do łożysko Loctite 638, co poprawiło sytuację ale jednak jak pedałowałem na stojące stuki nadal się pojawiały, chociaż znacznie lżejsze. Dzisiaj gdy chciałem zerknąć do zawieszenia to łożysko wyleciało niemal, że samoistnie... Jak można naprawić tego typu usterkę? Materiału nie ma tam zbyt wiele i np toczenie otworu pod większe łożysko odpada...
Accent_Szaj Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 44 minuty temu, makos napisał: Jak można naprawić tego typu usterkę? Stoczyc minimalnie i wprasować razem z blaszką
vdcmike Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 W przemyśle naprawia się takie rzeczy tak, że rozfrezowuje się gniazdo, wtłacza tulejkę z tego samego materiału i obrabia w niej nowe gniazdo. W przypadku rowerów niestety wymienia się wahacz albo ramę. Loctite 638 powinien dać też radę.
Gość Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Lub zamiast loctite spróbować dać na taki klej z którego robi się masa metalowa
Rekomendowane odpowiedzi