aenwu Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 (edytowane) Witam Mam pytanie kalkulator długości szprych Sapima uwzględnia długość nypla 12mm czy od długości szprychy 269mm i 268mm od strony napędu. To powinienem te 12mm długości nypla odjąć? Chce zapleść swoje pierwsze koło i właśnie ten temat mnie interesuje. Na kalkulatorze nie ma w ogóle wartości jakie nyple będą zastosowane. Czy tym nie należy się kompletnie przejmować? Edytowane 29 Października 2020 przez aenwu
vdcmike Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Użyj kalkulatora DT, który uwzględnia dł. nypli
remigiusz Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Długość szprychy jest mierzona od otworu w piaście do wewnętrznej strony obręczy. Długość nypla nie ma znaczenia, chyba że szprychy masz milimetr półtora za krótkie, wtedy można dać dłuższe nyple, by schować cały gwint szprychy.
aenwu Opublikowano 30 Października 2020 Autor Opublikowano 30 Października 2020 Dziękuje za odpowiedzi i sugestie. Poprzednio wziąłem za długie szprychy aż o 1-2cm bo wpisałem zły wymiar ścianki obręczy tam gdzie jest wkręcany nypel. Chodzi mi o to żeby teraz nie przesadzić w drugą stronę. Nyple 12mm długości będą schowane ten 1mm w ściankę obręczy. Jak wezmę odejmę długość nypla o te 11mm to będą za krótkie.
vdcmike Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Do kalkulatorów podstawiasz warość ERD podaną przez producenta obręczy. Nic nie trzeba mierzyć/przeliczać. Edytowane 1 Listopada 2020 przez vdcmike
Kruk Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 W dniu 1.11.2020 o 21:29, vdcmike napisał: Do kalkulatorów podstawiasz warość ERD podaną przez producenta obręczy. Nic nie trzeba mierzyć/przeliczać. W Sapim'owskim kalkulatorze trzeba mierzyć odległość wewnętrzną obręczy, od ścianki do ścianki obręczy lub od kapslowania do kapslowania.
vdcmike Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 To tylko do oszacowania dł nypli potrzebne.
Rekomendowane odpowiedzi