skakacz Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Witam, otóż mam problem z hamulcem tarczowym mechanicznym tylnim. Gdy złapie za manetkę i pociągnę dochodzi do połowy, linka naciągnięta hamulce około 0.5mm od tarczy lecz po wciśnięciu manetki okładziny nie reagują tzn nie ściskają się i koło nie hamuje. Dodam że wcześniej gdy ściskałem manetke okładziny się ściskały lecz po mocniejszym zaciśnięciu manetki ,,strzelały" i odbijaly tym samym nie zaciskając tarczy. Edytowane 27 Października 2020 przez skakacz
elmapeto Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Po pierwsze nie manetka tylko klamka hamulca. Manetką zmieniasz biegi. Po drugie sprawdź dobrze całą linkę. Może zacina się w pancerzy. Kiedy wymieniałeś linki i pancerze?
Accent_Szaj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 8 godzin temu, skakacz napisał: problem z hamulcem tarczowym Otóż zadałeś pytanie w złym dziale,to raz. Tu masz odpowiedni https://forum.szajbajk.pl/forum/26-tarczowe/ 8 godzin temu, skakacz napisał: linka naciągnięta Linka nie jest naciągnięta. Kto zakładał ten zacisk? Masz po złej stronie podkładki(srebrne). Powinny być pod śrubą nie zaciskiem.
PiotrekGT Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Skoro wcześniej hamował a jak mocniej docisnales to coś sptrzelilo i nie hamuje, to linka się popuscila, moze sriba slabo dokrecona.
skakacz Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 Godzinę temu, elmapeto napisał: Po pierwsze nie manetka tylko klamka hamulca. Manetką zmieniasz biegi. Po drugie sprawdź dobrze całą linkę. Może zacina się w pancerzy. Kiedy wymieniałeś linki i pancerze? Jestem swiezakiem w tych sprawach i przepraszam za słownictwo, jeszcze się uczę, co do linki to POWINNA być zupełnie nowa, ponieważ rower przyszedł mi w poniedziałek. Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Kto zakładał ten zacisk? Tak było od początku, czyli od momentu rozpakowania roweru z kartonu. Dodam że żeby wymienić klocki/okładziny hamulcowe trzeba rozkręcać prawie caly hamulec. Te ruchowe ramię co przymocowana jest do niej linka, naciskając klamkę powinno te ruchome ramię wypychać ,,blaszkę" i klocka/okładzinę hamulcową lecz po zaciśnięciu klamki nic kompletnie się nie dzieje z tymi okładzinami hamulcowymi, wogole nie ruszają się. Linka wypada ze śruby barylkowej w klamce nie wiem czego to przyczyna. Godzinę temu, PiotrekGT napisał: Skoro wcześniej hamował a jak mocniej docisnales to coś sptrzelilo i nie hamuje, to linka się popuscila, moze sriba slabo dokrecona. Jak naciskałem klamkę, w sensie zaciskałem i puszczałem to ten ruchomy element wypychał okładzinę lekko lecz po mocniejszym wciśnięciu klamki okładzina się cofała wydając przy tym dźwięk strzelenia.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 20 minut temu, skakacz napisał: wogole nie ruszają się. Wygląda na to że masz urwaną linkę
skakacz Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) 7 minut temu, Accent_Szaj napisał: Wygląda na to że masz urwaną linkę Znaczy ruchomy element ( zdjęcie wyżej z napisem duoder ) który trzyma linke po zaciśnięciu klamki się rusza lecz klocki nie, więc to raczej nie linki wina bo by się zupełnie nic nie ruszało Edytowane 28 Października 2020 przez skakacz
Accent_Szaj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 15 minut temu, skakacz napisał: bo by się zupełnie nic nie ruszało To po co piszesz to? 45 minut temu, skakacz napisał: hamulcową lecz po zaciśnięciu klamki nic kompletnie się nie dzieje Ok,nie istotne. To jest bardzo prosta konstrukcja. Wyjmij klocki i zobacz czy tłoczki się ruszają. Jak tak,to wymień klocki i załóż poprawnie srebrne podkładki. Jak nie to wymień zacisk
ahaja Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Te podkładki są raczej dobrze - takie ich umiejscowienie daje (w założeniu producenta) ustawić zacisk poprawnie. Od strony klamki musiałbyś wkręcić śrubę baryłkową do końca, podobnie w zacisku. Wtedy poluzować śrubę blokująca linkę w zacisku, lekko naciągnąć i przykręcić. Tym samym zlikwidujesz nadmiar luzu. Potem regulacja (wykręcanie) śrubami baryłkowymi, tak by klamka zaciśnięta dochodziła na odległość +- palca od gripa - powinno hamować. Jeśli nie to ... rozbiórka zacisku. To jest na 3 kulkach zapewne i tam też może przeskakiwać. Naprawiałem to u kuzyna w nowym rowerze również. Popatrz sobie na YT na filmy gdzie rozbierają mechaniczne hamulce np Zoom'a.
skakacz Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 6 minut temu, Accent_Szaj napisał: Wyjmij klocki i zobacz czy tłoczki się ruszają. 22 minuty temu, ahaja napisał: Te podkładki są raczej dobrze - takie ich umiejscowienie daje (w założeniu producenta) ustawić zacisk poprawnie. Od strony klamki musiałbyś wkręcić śrubę baryłkową do końca, podobnie w zacisku. Wtedy poluzować śrubę blokująca linkę w zacisku, lekko naciągnąć i przykręcić. Tym samym zlikwidujesz nadmiar luzu. Potem regulacja (wykręcanie) śrubami baryłkowymi, tak by klamka zaciśnięta dochodziła na odległość +- palca od gripa - powinno hamować. Jeśli nie to ... rozbiórka zacisku. To jest na 3 kulkach zapewne i tam też może przeskakiwać. Naprawiałem to u kuzyna w nowym rowerze również. Popatrz sobie na YT na filmy gdzie rozbierają mechaniczne hamulce np Zoom'a. Rozbierałem cały ten zacisk i rzeczywiście są tam kulki, spróbuję sam bo do sklepu motoryzacyjnego chcą za same wyregulowanie 6 dych nie mówiąc już o wymianie zacisku https://youtu.be/t6ctOWTtQNw Filmik który bardziej opisuje co sie dzieje.
ahaja Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 No dokładnie tak to wyglądało, też przeskakiwał i nie było jakby zasięgu. Rozkręciłem cały zacisk, jest tam taka sprężyna, która ma zagięte końcówki i trza to było wsadzić w otwory. Od tego czasu śmiga u juniora.
skakacz Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 sprężyna jest wsadzona, no cuż przygotuje sie na wydatek 200+.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 59 minut temu, skakacz napisał: przygotuje sie na wydatek 200+. Za 200- kupisz już hydrauliczne
zenobek Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 2 godziny temu, skakacz napisał: przygotuje sie na wydatek 200+ 5 godzin temu, skakacz napisał: rower przyszedł mi w poniedziałek. 3 godziny temu, skakacz napisał: https://youtu.be/t6ctOWTtQNw Kupiłeś rower używany? Bo to wszystko wygląda jak nowe. Jeśli nowy, to czemu nie chcesz reklamować?
Accent_Szaj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 6 minut temu, zenobek napisał: czemu nie chcesz reklamować? Teraz to już po ptokach
Rekomendowane odpowiedzi