terenowiec Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 Witam Was w tym dziale. Mam prośbę o pomoc z znalezieniu koszyka na bidon, który miałby wysoko położone otwory do mocowania, czyli byłby obniżony w stosunku do większości koszyków. Powód jest taki, że otwory w ramie mam dość wysoko i bidon - termos, się nie mieści (jest za długi). Jednocześnie poniżej obecnie koszyka mam jeszcze przynajmniej 5 - 6 cm luzu. Wystarczyłoby mi obniżenie koszyka o dosłownie 2 - 3 cm, w stosunku do typowych koszyków, a baniaczek z piciem by się już zmieścił. Próbowałem znaleźć koszyki z regulacją góra dół, ale ani jeden nie wpadł mi w ręce, w zamian jest 1000 produktów z regulacją średnicy. Byłbym wdzięczny za jakieś linki do jakichś znalezionych koszyków.
Yan Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 Miałem podobny problem że większy bidon mi się nie mieścił ale nie ratowałem się obniżaniem koszyka ale znalazłem model z możliwością wyciągania bokiem. Problem blokowania bidonu przy wyciąganiu nie występuje tylko kwestia czy po założeniu takiego koszyka bidon się zmieści.
terenowiec Opublikowano 27 Października 2020 Autor Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) U mnie termos po włożeniu do koszyka mocno dociska do góry ramy trąc ją. Wyjątkowo wysoko są umieszczone oryginalne otwory montażowe w ramie i przez to jest ten problem. Termos mam taki jak w linku i nie chciałbym go zmieniać na innyi: https://allegro.pl/oferta/bidon-termiczny-elite-deboyo-500ml-12h-stal-termos-7186356932?snapshot=MjAyMC0xMC0yMFQyMzoyMzozMi4yMzdaO2J1eWVyOzc3NmIwZDk2NTM4YmVkOGE4YjRhMDQzZDUxYzVmZGZjN2ZlNGJhNTAwNzMzOWFhODkwNmYyMjY2M2Q0NDkwYTM%3D Edytowane 27 Października 2020 przez terenowiec
Motke Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 https://www.topeak.com/us/en/products/ninja-series/1094-alt-position-cage-mounts 1 1
craroce Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 @terenowiec a nie myślałeś aby w koszyku na bidon wywiercić nowe dziurki na śruby montażowe?
terenowiec Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 Myślałem, ale o ile jedną jest gdzie wywiercić, to druga wychodzi już poza koszykiem. Tak jest w większości koszyków, jeżeli nie we wszystkich.
Yarooo Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Tak jak napisał @Motke adapter Topeak załatwia sprawę. U mnie koszyk zamontowany niżej na rurze podsiodłowej. Edytowane 28 Października 2020 przez Yarooo
RadS Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Te adaptery można też zamontować jeden w drugi, obniżając koszyk o 6cm. U mnie dzięki temu oraz dzięki koszykom z wyjmowaniem bocznym (na zdjęciu zwykłe) pod torbą pod rurę górną mieści się bidon 0,7 Camelbaka (izolowany, więc wyższy niż zwykłe bidony). Rama 58cm. Mocowanie pewne i stabilne, na razie przetestowane na 4-dniowej wyprawie i 2-dniowym maratonie. Edytowane 28 Października 2020 przez RadS
terenowiec Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Opublikowano 13 Listopada 2020 Problem rozwiązałem. Przepatrzyłem multum koszyków na Allegro i szukałem takich, na których otworzy montażowe są wyżej. Wybrałem taki z wyraźnym zdjęciem i okazał się dobrym rozwiązaniem. Bidon poszedł około 2 - 3 cm w dół, co wystarcza by zmieścić termos. Dziękuję Wam za propozycje różnych rozwiązań. Koszyk o którym mówię to zwykły plastikowiec za 13 zł: https://allegro.pl/oferta/koszyk-bidonu-nylon-zag-bc-216-czarny-9675398464
Rekomendowane odpowiedzi