KonZi Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Cześć, Przerobiłem swojego tribana 100 na budżetową przełajówkę. W tej chwili mam zębatkę narrow wide 38t i kasetę 11-34 obsługiwaną przez tylną przerzutkę alivio. Sterują tym manetki sora r3000. Korba w tej chwili jest na kwadrat 104 BCD. Chcę dokonać przeróbki żeby móc przekładać pomiar mocy z górala który będzie w lewym ramieniu korby SLX-M7000 lub M71000. Tylną przerzutkę chcę zmienić na deorkę 9rz. żeby poprawić napinanie łańcucha, z przodu będę chciał zostawić zębatkę owalną 38T lub jeżeli się uda znaleźć to 40-42T żeby dalej mieć przyzwoity zakres biegów. To co mnie niepokoi to czy będzię się dało dobrać suport i korbę tak żeby linia łańcucha się zgadzała i czy taki zestaw będzie działać? Rower ma służyć głównie jako przełaj więc krótkie sztywne podjazdy i treningi po pagórkach przy złej pogodzie, czasami lekkie jazdy gravelowe, więc zakres przełożeń przy takim zestawie raczej mi wystarcza, przy 38x11 kadencja przy prędkości przelotowej jest dość wysoka dlatego myślę o większej zębatce z przodu Edytowane 27 Października 2020 przez KonZi
Accent_Szaj Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 13 minut temu, KonZi napisał: czy będzię się dało dobrać suport i korbę tak żeby linia łańcucha się zgadzała i czy taki zestaw będzie działać. Po pytaniu daje się znak zapytania. Jak ten twój trybik ma szeroką mufe? Raczej będziesz musiał zmienić wkład supportu na MTB. Kolejną sprawą są koła. Przecież na takich cienkich kołach będziesz się zkopywał,bądź je uszkodzisz na bezdrożach
KonZi Opublikowano 27 Października 2020 Autor Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) 21 minut temu, Accent_Szaj napisał: Po pytaniu daje się znak zapytania. Jak ten twój trybik ma szeroką mufe? Raczej będziesz musiał zmienić wkład supportu na MTB. Kolejną sprawą są koła. Przecież na takich cienkich kołach będziesz się zkopywał,bądź je uszkodzisz na bezdrożach Mea culpa, dodałem. Akurat teraz nie mam roweru pod ręką ale google mówią że 68mm I tak musze zmienić na hollowtech 2 żeby był kompatybilny z korbą SLX Oryginalne koła są dość pancerne, tylne zmienilem na coś budżetowego ale mocnego bo potrzebowałem kasety a nie wolnobiegu. Koła do przełaju są cienkie i nic im sie nie dzieje raczej, to nie jest teren mtb a cała zabawa jest właśnie w tej cienkości przecież i wąskiej oponie. Edytowane 27 Października 2020 przez KonZi
Accent_Szaj Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 54 minuty temu, KonZi napisał: Mea culpa, dodałem. Hehe,spoko,bo musiałem dwa razy przeczytać żeby doszukać się pytania Zwróć jeszcze uwagę,czy tak duży blat 1x wejdzie do twojego MTB. Może ocierać. Żeby sprawdzić czy to wszystko zagra i w MTB masz support BSA,to przełóż do trybika i masz odpowiedź Sprawdź linię na 5 biegu
KonZi Opublikowano 27 Października 2020 Autor Opublikowano 27 Października 2020 21 minut temu, Accent_Szaj napisał: Zwróć jeszcze uwagę,czy tak duży blat 1x wejdzie do twojego MTB. Może ocierać. Plan jest taki że kupię drugą korbę i będę przekładał tylko lewe ramię żeby mieć pomiar mocy. Także MTB i przełaj będą miały swoje zębatki sprawdziłbym ale jeszcze nie mam tej korby, w goralu teraz siedzi SLX 2x 26/36T konsultuję pomysł przed kupowaniem części, żeby nie umoczyć pieniędzy za dużo
Rekomendowane odpowiedzi