Skocz do zawartości

Klocki hamulcowe Kross Esker 2.0 2020

lozo55

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

jako, iż jest to mój pierwszy post, mam nadzieję, że nie robię czegoś źle 😜

Jestem w posiadaniu roweru takiego jak w tytule. Jest to mój pierwszy "poważny rower". Nadszedł ten moment, kiedy muszę wymienić klocki hamulcowe z tyłu (klocek od wewnątrz jest już praktycznie cały spiłowany). No i tu pojawia się moja niewiedza. Szukając po necie nie jestem w stanie określić, jakie klocki muszę nabyć. Moje hamulce to TEKTRO MD C550. Jakie mam kupić okładziny? Mam patrzeć na rozmiar tylko i włącznie? Widzę, że jest dużo rodzajów okładzin, ja nie do końca to wszystko rozumiem. Obecne (fabryczne) spisywały się fajnie, cicho, nie narzekałem. 

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Zasadniczą różnicę możesz poczuć, jeżeli nabędziesz te o większej powierzchni trącej. No i zwróć uwagę na typ mocowania okładzin do zacisku. Najlepiej po prostu wyjąć klocki i wg ich mocowania wybrać klocki. Później tylko wybierasz spośród metalików, żywicznych,... 

Edytowane przez baobab
Opublikowano

Ciężko coś znaleźć jakie klocki trzeba kupić do tych hamulców. Jak ktoś nie powie które kupić to wyjmij zmierz i poszukaj w necie - pewnie jedno z tych https://www.tektro.com/upload/Product/F_20170613131999DtkdK8.PDF

Poza odpowiednim rozmiarem ważny jest materiał - żywica, metalik czy ceramik. Zobacz co wytrzyma tarcza. Jak kupisz np metaliki do żywicznej tarczy to szybko ją zniszczysz. Żywiczne klocki są cichsze od metalicznych ale też słabiej hamują. Dobór okładzin zależy od tego jak jeździsz, gdzie i ile ważysz albo z jakim obciążeniem podróżujesz. Masz jeszcze do wyboru ceramiki, pół metaliki i spiekane.

Można kombinować i zakładać różne klocki do przodu a inny materiał do tyłu ;)

Opublikowano
20 godzin temu, lozo55 napisał:

TEKTRO MD C550.

Te hamulce są montowane na sztukę. Zmień na jakieś hydrauliczne.

Niebo,a ziemia.

Opublikowano
8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Zmień na jakieś hydrauliczne.

I dołoży ponad połowę ceny roweru, bo będzie musiał zmienić klamkomanetki, zaciski, przerzutkę tył i kasetę na minimum tiagrę.

Chyba że masz na myśli zaciski hydrauliczne na linkę, typu TRP HY-RD.

Opublikowano
1 minutę temu, nctrns napisał:

musiał zmienić klamkomanetki, zaciski, przerzutkę tył i kasetę na minimum tiagrę.

Prrrr,szalony xD

Chodziło mi o to, że do tych hebli nie ma klocków, jak wymieni na pospolite(jak widać koledze wystarczają przeciętne),to ma klocki do wyboru,do koloru

Opublikowano

My się chyba nie rozumiemy. Ma tarcze na linkę. Żeby mieć coś lepszego, to albo klasyka gatunku - TRP Spyre albo Avid BB7 Road.
Albo hydraulika. Ale wtedy trzeba wymienić jak napisałem wyżej, bo Tiagra to jest najniższa grupa z hydraulicznymi klamkami.

Opublikowano
W dniu 27.10.2020 o 11:17, Accent_Szaj napisał:

Prrrr,szalony xD

Chodziło mi o to, że do tych hebli nie ma klocków, jak wymieni na pospolite(jak widać koledze wystarczają przeciętne),to ma klocki do wyboru,do koloru

Jeszcze nie ogarniam tematu, kupie jakieś szersze, ale to jak ściągnę i pójdę z nimi do sklepu