PowerB Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Cześć, kupiłem nowy gravel Kellys SOOT 50 z matową ramą. Lakier na niej jest tak cienki, że przy każdym lekkim przetarciu się ściera. Chciałbym zabezpieczyć ramę i karbonowy widelec. Myślałem o pomalowaniu lakierem bezbarwnym i szukam specjalisty w tym temacie, który rozbierze sobie rower, pomaluje ramę i skręci go do kupy. Moim zdaniem to najlepsza opcja. Przez myśl przeszło mi również oklejenie folią bezbarwną, lecz nie wiem czy to ma sens, wolałbym pomalować. Jakie macie zdanie na ten temat? Jak zabezpieczacie swoje rowery?
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 2 godziny temu, PowerB napisał: szukam specjalisty Gdzie mieszkasz?
PowerB Opublikowano 24 Października 2020 Autor Opublikowano 24 Października 2020 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Gdzie mieszkasz? Na pograniczu Małopolski i Śląska
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 34 minuty temu, PowerB napisał: Małopolski i Śląska Kurczę lipa. No chyba że dowieziesz,lub wyślesz do Bierutowa,to @Krukby ci zrobił nówkę
Kruk Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Skoro już zostałem wywolany z zaświatów... jak idzie o malowanie ramy karbonowej to jeśli chcesz to oddać komuś ( nie firmie) to może być efekt średni, gdyż nawet położenie samego clearu z utwardzaczem nie zatuszuje wgniotem czy odprysków, jeśli Ci to pasuje to mogę Ci to wylakierowac ale sam lakier będzie z 200 zl kosztował. Sama rama pozre 500 ml puszke. https://allegro.pl/oferta/motip-lakier-bezbarwny-utwardzacz-2k-clear-coat-6949614994 Jeśli chcesz oklejac to odradzam wszystkie folie na allegro, serio. Miałem klientów a ostatnio klientkę ktora kupila folie na samochód za 70 zl...odradzałem ale klient nasz pan. Efekt był taki ze folia cienka jak prezerwatywa , klej słaby, nie była termoaktywna. Jak chcesz oklejach folia to gorąco polecam ze sklepi folia-samochodowa. https://folia-samochodowa.pl/3m-scotchgard-proseries-paint-protection-film-4-0.html Folia gruba , termoaktywna, klej mocny a co ważne folia jest samoregeneracyjna. Droga wiem ale warto. Mam ja od lat , tępym nożem nie przetniesz. Jesli zaś chcesz mieć rame pro odmalowana, to licz się z kwotami 4 cyfrowymi.
zenobek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Patrzcie jak gościu wymiata: cz. 1 cz. 2 Samo lakierowanie pod koniec 2cz. @PowerB! Polakieruj sam w garażu
Kruk Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Wymiata?.... taaa na pewno : To jest prawdziwy wirtuoz lakierowania ram i nie tylko. Ceny zaczynają się od 1000... euro
PowerB Opublikowano 25 Października 2020 Autor Opublikowano 25 Października 2020 Może źle wytłumaczyłem. Nie chcę tuszować wgniotek, rys, lecz chciałbym pokryć oryginalny lakier lakierem bezbarwnym dla ochrony. Rama jest aluminiowa, a widelec karbonowych. @Kruk a czy nakładasz folię? Sam nie mam czasu na takie zabawy.
Accent_Szaj Opublikowano 25 Października 2020 Opublikowano 25 Października 2020 9 minut temu, PowerB napisał: a czy nakładasz folię? Sam nie mam czasu na takie zabawy. Robi wszystko i to wręcz artystycznie,ale tak jak wcześniej Piałem jest z Bierutowa Naklejanie folii pkt 4
Kruk Opublikowano 25 Października 2020 Opublikowano 25 Października 2020 Godzinę temu, PowerB napisał: Może źle wytłumaczyłem. Nie chcę tuszować wgniotek, rys, lecz chciałbym pokryć oryginalny lakier lakierem bezbarwnym dla ochrony. Rama jest aluminiowa, a widelec karbonowych. @Kruk a czy nakładasz folię? Sam nie mam czasu na takie zabawy. Jak idzie o folie zmieniające kolor ramy to po prostu się je nakłada, oczywiście małe rakle i coś do podgrzania foli jest niezbędne tak jak ostry skalpel. Jak idzie o folie ochronne czyli bezbarwne daje się je na specjalny środek do nakładania folii.
Zigfir Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Podepnę się pod wątek. Dorobiłem się dziś rysy szerokiej na 0,75 mm na matowej ramie mtb do samego karbonu. Czym to zabezpieczyć? Wykombinowałem sobie zaprawkę akrylowym matowym lakierem bezbarwnym np RANAL i aplikację wykałaczką, ale nie wiem, czy to się sprawdzi. Do kompletu myślę nad jakąś folią na górną ramę, bo zbiera płytsze ryski jak szalona. A miałem nadzieję ze Spec robi trwalsze powłoki niż Kross... Wspomniana Scotchgard Pro Series 4.0 niby w macie występuje, ale też jako śnie mogę trafić w ilościach niehurtowych, a i coś tam oprócz samej folii chyba trzeba mieć... Może jednak coś gotowego? ClearProtect MAT? NOSO? Czy jeszcze coś innego... ? Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Zigfir
Rekomendowane odpowiedzi