Skocz do zawartości

Krzywe koło z tyłu - pomocy!

Rejman43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wsadziłem moje tylnie koło, chyba wycentrowane bo nie buja się na boki, lecz sam centrowalem na poprzedniej ramie, włożyłem tutaj, niby kreci sie prosto ale te odległości mi się nie zgadzają, z lewej mam 0.5 centymetra a z drugiej strony 3 razy tyle, co jest nie tak?

Tak to wygląda

20201024_101926.jpg 20201024_101929.jpg
Opublikowano
17 minut temu, Rejman43 napisał:

Masz odpowiedź. Pewnie nie dysponujesz centrownicą,a ustawiając koło na ramie,która nigdy nie jest idealna masz efekt.

Musisz albo,wycentrować na tej ramie,albo najlepiej oddać na serwis 

Opublikowano

Dobra to odkrece wsyztskie nyple i po kolei zakręcać będę pod tą rame zobaczymy co wyjdzie

Opublikowano

Bez centrownicy możesz sprawdzić centryczność kładąc koło na podłodze najpierw z jednej pozniej z drugiej strony i mierzyc odleglosc od podłogi do obreczy z obu stron - powinny byc takie same. To taki chałpniczy sposób. 

2 minuty temu, Rejman43 napisał:

Dobra to odkrece wsyztskie nyple i po kolei zakręcać będę pod tą rame zobaczymy co wyjdzie

najpierw sprawdź to o czym ja pisze, bo może rama jest krzywa a koło proste (choć raczej krzywe koło jest bardziej prawdopodobne)

Opublikowano

Rama raczej prosta kupilem od gościa który w rowerze mial proste kolo z tyłu

Opublikowano

Mogłeś też krzywo włożyć w ramę
Sprawdź zanim zaczniesz poprawiać.
Jak będziesz poprawiał to nie rozkręcaj wszystkich nypli tylko z lewej wszystkie odkręć o obrót, a z prawej o tyle samo dokręć.
Itd.

Opublikowano

Zamotuj odwrotnie koło, kasetą po lewej stronie. Będziesz wiedział co jest problemem.

Opublikowano

Po prostu oddaj koło fachowcom.  Ta usługa nie kosztuje majątku. 

Wycentrują, przeciągną jak trzeba i już. 

Opublikowano

Czy ja wiem... skoro sam zaplutł i wycentrował do poprzedniej ramy, pora szkolić się dalej i centrować. To koło dla niego więc sam jest kowalem swego losu i nirch się uczy centrowania, ja popieram takie podejście. Najważniejsze jest ustalenie czy obręcz jest centryczna względem piasty.

• Lubię to! 3
Opublikowano
20 godzin temu, piter614 napisał:

Efekt ten jest dlatego że nie masz centrycznie obręczy do piasty

Tu był problem

Rozkręciłem wszystkie  nyple i po kolei każdy nypel obracałem 1 raz, aż każdy był napięty, widać już ze obrecz jest w miare na środku piasty i ramy, muszę zredukować lekkie bicie lewo prawo, gora dół niema bicia i podokręcam wszystkie nyple powinno być dobrze.

15 godzin temu, elmapeto napisał:

Po prostu oddaj koło fachowcom.  Ta usługa nie kosztuje majątku. 

Wycentrują, przeciągną jak trzeba i już. 

Dałem sobie wyzwanie, że nie będę płacił "fachowcom" za zrobienie serwisu, bo często są to osoby tak naprawdę bez doświadczenia, które w cale się na rzeczy nie znają, oczywiście nie w każdym przypadku, ale w moim okolicznym rowerowym tak jest, wiec od A do Z składam rower samemu, zaoszczedze w ten sposób z 500zł, za serwis zawieszenia biorą za dużo o wiele i centrowanie z zaplotem kół wcale tanie nie jest.

Tak wygląda rower na etapie składania :)

16036081087172018681079232990125.jpg
  • Lubię to! 1