Skocz do zawartości

Giant Talon 3 - Problem z napędem

mkvtec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomocy bo już ręce opadają. Po konwersji 1x9 przy silnym nacisku na pedał przeskakuje łańcuch. Zostało wymienione już dosłownie wszystko z oryginalnego osprzętu. Przerzutka i manetka z kasetą (11x42T) MicroShift Advent (ze sprzęgłem). Tylnia piasta z wolnobiegiem (Shimano OEM) Przednia zębadka N/W Praxis 32T. Oczywiście wszystkie linki i pancerze. Do tego link do tylniej przerzutki WolfTooth. Łańcuch Shimano/Sram i inne (testowałem wiele). Wszystko nowe a łańcuch nadal przeskakuje, pomocy

Opublikowano (edytowane)

Zasadniczo jeśli kaseta , łańcuch i zebatka z przodu są nowe to nic nie powinno przeskakiwać. Wszystkie elementy w tym samym czasie były wymienione?

Piszesz ,że zostało wymienione wszystko. Tylko jeśli nie równolegle to już łańcuch z kasetą może się gryźć.  

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano

Ja bym się skupił na tylnej przerzutce - może ona jest źle wyregulowana po prostu i za słabo łańcuch oplata kasetę?

Opublikowano
4 godziny temu, elmapeto napisał:

to nic nie powinno przeskakiwać.

Haha ,przy takiej zlepie, to cud że pedały się kręcą xD

Piszesz,że:

5 godzin temu, mkvtec napisał:

Zostało wymienione już dosłownie wszystko

To po cholerę zostałeś przy 9??? Przecież te przerzutki nie mają sprzęgła,a to co jest tak nazwane,to tak jak byś na XCT mówił amortyzator ;)

Tu bym się jeszcze dopatrywał przyczyny.

5 godzin temu, mkvtec napisał:

do tylniej przerzutki WolfTooth.

Podziękuj komuś, kto Ci poradził zrobić taki napęd i powiedział że będzie OK.

Moja rada. Sprzedaj to wszystko póki nowe i przejdź na co najmniej 10s. Tam masz już przerzutki Shimano 

Opublikowano

Dzeki wszystkim z szybki odzew.

7 godzin temu, elmapeto napisał:

Zasadniczo jeśli kaseta , łańcuch i zebatka z przodu są nowe to nic nie powinno przeskakiwać. Wszystkie elementy w tym samym czasie były wymienione?

Piszesz ,że zostało wymienione wszystko. Tylko jeśli nie równolegle to już łańcuch z kasetą może się gryźć.  

Tak wszystko było wymieniane na raz. 

3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Haha ,przy takiej zlepie, to cud że pedały się kręcą xD

Piszesz,że:

To po cholerę zostałeś przy 9??? Przecież te przerzutki nie mają sprzęgła,a to co jest tak nazwane,to tak jak byś na XCT mówił amortyzator ;)

Podziękuj komuś, kto Ci poradził zrobić taki napęd i powiedział że będzie OK.

Moja rada. Sprzedaj to wszystko póki nowe i przejdź na co najmniej 10s. Tam masz już przerzutki Shimano 

Nie mam pojęcia co tu nazywsz zlepą bo zestaw jest jednolity! i jednego producenta! 

Zostałem przy 9, BO tak chciałem. Lubie prostotę i nie potrzebuje 12 stopniowej kasety. 

Tak! Advent od MicroShift jest 9sp i ma sprzęgło. 

Podziękować mogę tylko sobie.

Nie jestem zainteresowany osprzętem Shimano gdyż musiał bym wsadzić tam coś z o wiele wyższej półki co moim zdaniem jest nie opłacalne dla tej bazy. 

2 godziny temu, nocnyfilm napisał:

Regulacja owszem, ale przedtem sprawdzamy czy hak przerzutki jest prosty i łańcuch odpowiedni, także na długość. Może hak był delikatnie krzywy już wcześniej, a dołączenie linka tylko spotęgowało problem.

Tak, wszystko sprawdzone i lekko trzeba było prostować (sprawdzane specjalnym urządzeniem choć nie wiem jak to sie nazywa) 

Łańcuch nowy (9sp). Obecnie na KMC bo do Shimano podchodziłem 2x i zrywałem. 

Znajomy z serwisu też już rozłożył ręce i nie ma pojęcia. 

Opublikowano

A przeskakuje na niskich (wolnych) biegach czy wysokich (szybkich)?

Łańcuch nie jest za długi czasem?

Linia łańcucha - jak zapniesz na manetce 5tkę to patrząc od tyłu jest w linii z tarczą na korbie?

• Lubię to! 1
Opublikowano
7 godzin temu, ahaja napisał:

A przeskakuje na niskich (wolnych) biegach czy wysokich (szybkich)?

Łańcuch nie jest za długi czasem?

Linia łańcucha - jak zapniesz na manetce 5tkę to patrząc od tyłu jest w linii z tarczą na korbie?

Tak, przeskakuje na 7,8,9. Łańcuch jest ustawiony na środku kasety (5sp) względem przedniej zębatki. Kaseta nowa MicroShift 11-42T.

Jest potencjał aby pozbyć się jeszcze jednego linku. 

Jutro podeślę zdjęcie łańcucha na najwyższym i najniższym biegu. 

Opublikowano
22 godziny temu, mkvtec napisał:

Tak! Advent od MicroShift jest 9sp i ma sprzęgło. 

Zamiast się oburzać,to lepiej przeczytaj co napisałem.

W dniu 24.10.2020 o 09:13, Accent_Szaj napisał:

W dniu 24.10.2020 o 03:36, mkvtec napisał:

do tylniej przerzutki WolfTooth.

Czemu dałeś ten WolfTooth?

Nie jest on potrzebny, bo twoja przerzutka obsługuje 42T. Dając go zmniejszajsz kąt opasania,oddalając przerzutke od kasety.

Poniżej specyfikacja.

WŁAŚCIWOŚCI TECHNICZNE

Maksymalna zębatka: 42 zębów,
min. zębatka: 11 zębów.
Pojemność: 41.
Kółko: 11 zębów;
Ilość biegów: 9.
Kompatybilne manetki: wyłącznie Microshift

Zdemontuj WolfTooth i powinno to jako tako działać

Ps. Na przyszłość, jak robisz temat o napędzie,to daj go w odpowiednim dziale.

Wejdzie tam więcej osób znających problem

Opublikowano
10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Zamiast się oburzać,to lepiej przeczytaj co napisałem.

Czemu dałeś ten WolfTooth?

Nie jest on potrzebny, bo twoja przerzutka obsługuje 42T. Dając go zmniejszajsz kąt opasania,oddalając przerzutke od kasety.

Poniżej specyfikacja.

WŁAŚCIWOŚCI TECHNICZNE

Maksymalna zębatka: 42 zębów,
min. zębatka: 11 zębów.
Pojemność: 41.
Kółko: 11 zębów;
Ilość biegów: 9.
Kompatybilne manetki: wyłącznie Microshift

Zdemontuj WolfTooth i powinno to jako tako działać

Musze Ci podziękować za podpowiedz. Link nie był potrzebny i założyłem przerzutkę bezpośrednio do ramiona w ramie, Dziękuje.  Instalując, posłuchałem złej rady. 

Dziś także wymieniłem freehub (wolnobieg?) i byłem 99% że to będzie to, ale niestety nie

Następnie przedłużyłem pancerz linki wpinający się w samą przerzutkę. Co spowodowało że łańcuch troche więcej oplatał kasetę.

Przeskakiwanie łańcucha nie ustąpiło ale muszę przyznać że jakość zmiany przełożeń się poprawiła bardzo zauważająco. 

Accent_Szaj Dziękuje jeszcze raz, 

Wracając to tematu nie oburzam się kolego. Po prostu zakupiłem i wsadziłem tam to na co mnie było stać w danym momencie. 

Przerzutki są ustawione idealnie i naprawdę nie mogę się do niczego tu przyczepić. 

Moim zdaniem, albo ten wolno bieg który zamieniłem dziś też był wadliwy albo jest jakaś wada w połączeniu wolno biegu z piastą.  

Albo mam tyle pary w nodze.... i to nie rower dla mnie.

Skończyły mi się opcje.... 

10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Wybacz, to mój pierwszy post tutaj i wydawało mi się że to odpowiedni dział. 

Opublikowano
17 minut temu, mkvtec napisał:

Wybacz

Nie czepiam się, tylko jak byś dał post do napędu,to więcej osób by odpowiedziało,a wiadomo co 2 głowy, to nie jedna.

17 minut temu, mkvtec napisał:

Przeskakiwanie łańcucha nie ustąpiło

Spróbuj jeszcze 2 rzeczy.

1. Czyszczenie i smarowanie łańcucha oliwką. Przy okazji sprawdź go ogniwo po ogniwie,czy ładnie i bez oporu się wygina. 

2.Regulacja przerzutki śrubką B. Aby górne kółko przerzutki było oddalone od największej koronki o około 2mm. U mnie jest tak.

20200827_142007.thumb.jpg.7de9e6f28cd043325505c2612b2c2eb7.jpg

20200827_142050.thumb.jpg.ef7af435d55ec49c2eca187e4cd176f4.jpg

20200827_142138.thumb.jpg.27e2e54d300d551c6a8479ed0aec134b.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Nie czepiam się, tylko jak byś dał post do napędu,to więcej osób by odpowiedziało,a wiadomo co 2 głowy, to nie jedna.

Masz racje. Przeniosę temat do OSPRZĘT i CZĘŚCI - serwis, kompendium wiedzy,/Napęd

Opiszę jeszcze raz i dodam zdjęcia jak to teraz wygląda. 

Można zamknąć? 

Edytowane przez mkvtec
Opublikowano
W dniu 24.10.2020 o 08:28, m1strzunio napisał:

Ja bym się skupił na tylnej przerzutce - może ona jest źle wyregulowana po prostu i za słabo łańcuch oplata kasetę?

I co? Było się od razu posłuchać a nie kombinować!

Opublikowano
2 godziny temu, m1strzunio napisał:

I co? Było się od razu posłuchać a nie kombinować!

O co Ci chodzi? Przerzutka jest wyregulowana. Z resztą, obojętnie jak mechanizm jest ustawiany to i tak jest przeskok pod silnym obciążeniem. 

Dyskusja została przeniesiona tutaj: