gizmo48 Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Witam wszystkich .Jestem szczęśliwym posiadaczem hamulców hydraulicznych XOD E300. Zestaw kupiony do e-bike ze względu na klamkę zintegrowaną z przewodem odcinającym napęd do silnika.Zestaw hamulcowy kompatybilny z komponentami Shimano,chyba M 355. Problem polega na tym że w klamce jest zaślepka do wkręcenia lejka,natomiast na zacisku nie ma zaworka odpowietrzającego. Nie mam pojęcia jak to zalać i odpowietrzyć.Zapytany chińczyk wskazał zaślepkę na klamce i tyle. Pytanie dodatkowe, czy taki chiński zestaw na bazie shimano da się usprawnić przez połączenie klamki z zaciskiem Deore? Pozdrawiam Marek
gizmo48 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 Zdjęcie dostępne na Aliexpress . Nie potrafię zamieścić zdjęcia /mam 72 lata i nie jestem geniuszem komputerowym/.Pisać potrafię. Mimo zaawansowanego wieku jeżdżę na wyprawy właśnie przy pomocy e-bika. We wrześniu pojechałem z młodym z Wrocławia do Pragi. Okazało się że hamulce typu V-brake nie najlepiej się sprawdzają, i dla tego postanowiłem zmienić je na hydrauliczne. Są dwie szkoły 1-do klasycznego zestawu przykleić na klamkę czujnik z kablem do sterownika ,jednak albo to odpada albo przyklejone klejem na gorąco wygląda jak nasmarkane i też odpada 2-kupić gotowy zestaw z czujnikiem zintegrowanym w klamce,tylko że to oparte jest na Shimano M355 albo autorska konstrukcja chińska której komponenty są kompatybilne z Shimano. Nazywa się to XOD E 300, i niestety nie posiada odpowietrznika na zacisku,co potwierdził chiński sprzedawca,przy czym nie podał sposobu na odpowietrzanie tego układu. Przesłał jedynie zdjęcie klamki z zaślepką korka do wkręcenia lejka.Na wielokrotne prośby o instrukcję nie odpowiada.Ale może jest sposób na odpowietrzenie bez zaworka? Przewód hydrauliczny wchodzi w zacisk na wprost. Oj tam ,oj tam,najbardziej zależało mi na klamkach zintegrowanych z kablem elektrycznym.Mam nadzieję że w najgorszym wypadku da się do nich podłączyć jakiś sensowny zacisk,kupiony w kraju.
Gość Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Zdjecie można zrobić i po prostu to wrzucić.
Accent_Szaj Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 1 godzinę temu, gizmo48 napisał: Zdjęcie dostępne na Aliexpress Że zdjęć wygląda jak Shimano. Tu w pkt 4 jest wszystko opisane,razem z filmikiem. W tych XOD do odpiwietrznika podłącza się rurkę tak jak zaznaczył @PrzeLuka, natomiast odkreca się go imbusem tu
gizmo48 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 Problem w tym że na zdjęciu zacisk nosi oznaczenie XOD E300, i faktycznie posiada odpowietrznik .Ten który kupiłem nie posiada tych napisów krzaczkami chińskimi ,tylko samo oznaczenie,i nie ma odpowietrznika.TO BYŁA INNA AUKCJA . Ale nie ważne,co mogę zrobić, jeżeli to co kupiłem wygląda tak jak napisałem? Zresztą sprzedający chińczyk potwierdził brak tego zaworka,ale przestał się odzywać,i zostałem z ręką w nocniku. Teraz, gizmo48 napisał: Accent_Szaj problem nie leży w umiejętności odpowietrzenia, to umiem, mam samochody od 50 lat/ od 1970 r/,tylko w tym że nie ma standardowych urządzeń. Da się ,czy nie, oto jest pytanie
zenobek Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Może i mało widziałem, ale nie kojarzę układu hydraulicznego, którego nie można odpowietrzyć. Czy z heblami nie przyszedł jakiś user manuall lub jakaś skrócona instrukcja obsługi? Choćby w postaci obrazkowej? Jesli nie było w paczce spróbuj napisać do majnfrenda! Nie potrafię znaleźć nawet strony internetowej producenta. Spróbuj się dowiedzieć! Może jakiś mail do producenta będzie ci w stanie podać. Gdybyś jednak zrobił detailed photo to może byśmy na co wpadli.....
Gość Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Musi coś być, bo samo zalanie ukladu bez odpowietrznnika teoretycznie bylo by nie wykonalne. Bez zdjęć będzie nam naprawdę ciężko cokolwiek pomóc, bo to będzie zgadywanie z czym mamy do czynienia.
zenobek Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 15 minut temu, PrzeLuka napisał: Musi coś być Chyba, że chińczycy wpadli na pomysł taki pomysł: po co rurka odpowietrzająca? Odpowietrzać będziemy śrubą ściskającą zacisk.
gizmo48 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 1 godzinę temu, gizmo48 napisał: Accent_Szaj problem nie leży w umiejętności odpowietrzenia, to umiem, mam samochody od 50 lat/ od 1970 r/,tylko w tym że nie ma standardowych urządzeń. Da się ,czy nie, oto jest pytanie Przez covida wszyscy jesteśmy uziemieni,młody gdy przyjedzie na pewno będzie umiał wrzucić odpowiedni obrazek.Na razie powiedzcie czy klamki od takiego zestawu dadzą się połączyć z jakimś przyzwoitym zaciskiem kupionym w Polsce? Oto winowajca Jakoś mi się udało. Wprawdzie potrójnie ,ale sam nie wiem jak to zrobiłem Klamki od tego zestawu Mnoży mi się jak w Kanie Galilejskiej
Gość Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 A może chińczyk wpadł na tak genialny pomysł aby klamki odpowietrzać tylko grawitacyjnke... Luzujesz zawór, olej cieknie i to wszyatko? Oszczedność na maksa ale nie widzę innego sposobu. Czy zaciski Shimano będą z tym kompatybilne? Zgaduje, że pewnie tak ale ręki za to nie dam. Tak czy inaczej w lepsze zaciski nie ma sensu się pchać, bo klamka raczej z tych "podstawowych" więc i z najlepszgo zacisku zrobi miernote.
Accent_Szaj Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 35 minut temu, PrzeLuka napisał: odpowietrzać tylko grawitacyjnke... Też mi się tak wydaje. Pewnie w miejscu odpiwietrznika jest jakaś zaślepka. Godzinę temu, gizmo48 napisał: połączyć z jakimś przyzwoitym zaciskiem kupionym w Polsce? Raczej się da. Zmierz średnicę przewodu hamulcowego
zenobek Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 1 godzinę temu, gizmo48 napisał: Jakoś mi się udało. Wprawdzie potrójnie ,ale sam nie wiem jak to zrobiłem A mógłbyś fotnąć sam zacisk zwłaszcza od strony, którą wskazał strzałką @PrzeLuka? Czym więcej szczegółów tym lepiej.
gizmo48 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 To są fotki ze strony sprzedającego ps. jak wy to robicie że na zdjęciu rysujecie strzałki?Niepojęte. A na poważnie ,chyba rozjaśniliście temat i faktycznie rurkę odpowietrzającą wkręca się po wykręceniu zaślepki. Dzięki za pomoc,za to że się wam chciało. Serdeczne dzięki. Normalnie to jeździłbym od drzwi do klamki,a tak korzystając ze wspomagania mogę się pokusić o kolejną wyprawę gdzieś dalej. Oczywiście gdy ta zaraza minie.Chyba można na tym zakończyć i zamknąć temat .Tylko nie wiem jak to zrobić. Może Moderator mi w tym pomoże?
zenobek Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 No własnie. Chcielibyśmy widzieć z czym mamy faktycznie do czynienia. Potrzebne są zdjęcia zacisku, który masz na stole (albo w garażu). To co pisał i fotografował sprzedający nie gra żadnej roli.
gizmo48 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 W jaki sposób mogę zamknąć temat?
Accent_Szaj Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 22 minuty temu, gizmo48 napisał: zamknąć temat? Jest tu Moderator @PrzeLuka który ma takie uprawnienia
gizmo48 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Opublikowano 24 Października 2020 Sorry ,zanim zniknę czy ktoś podpowie z jakimi zaciskami lepszymi od tych XOD E300/ podobno jedno tłoczkowe spowalniacze/ dało by się połączyć klamki od tego zestawu?
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 30 minut temu, gizmo48 napisał: z jakimi zaciskami Praktycznie każde podejdą.Zmierz tylko średnice przewodu hamulcowego,ale tak jak napisał kolega W dniu 23.10.2020 o 22:25, PrzeLuka napisał: Tak czy inaczej w lepsze zaciski nie ma sensu się pchać, bo klamka raczej z tych "podstawowych" więc i z najlepszgo zacisku zrobi miernote.
gizmo48 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Opublikowano 24 Października 2020 3 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Praktycznie każde podejdą.Zmierz tylko średnice przewodu hamulcowego,ale tak jak napisał kolega Czy grupa 6000 to za dużo?
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Teraz, gizmo48 napisał: za dużo? Nie.Jest OK.Ma zwykły przewód(nie bonjo)
gizmo48 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Opublikowano 24 Października 2020 OK, taki zacisk można kupić za 95-109 zł. Ważę 90 kg,rower 25, sakwy ok 15-20. Jest co wyhamować. W drodze do Pragi jest taki elegancki długi zjazd gdzie lekkomyślnie rozpędziliśmy się do ok 65km/godz i Vbrejki z trudem wyhamowały. Muszę coś zmienić, ale ten chiński zestaw nie do końca się nadaje. Trudno, kupiłem to kupiłem ,wykorzystam chociaż klamki. Gdybym dłużej i uważniej szukał,to znalazłbym na Ali Tektro HD-E 500 za ok 580 zł,z dwu tłoczkowym zaciskiem i klamką wyposażoną w kontaktron. Jeszcze raz dziekuje za pomoc i zrozumienie. Pozdrawiam forumowiczów
Rekomendowane odpowiedzi