Metalowamasakra Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Dzień dobry wszystkim. Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie roweru triban 120 RC. Problem jest jedynie z suportem a właściwie z jego wydobyciem. Mianowicie od strony napędu zerwane są wszystkie zęby w które powinien wejść klucz. Możecie poratować jakąś radą na naprawę w domowych warunkach czy już jedynie serwis. Poniżej zdjęcie poglądowe. https://ibb.co/CVWT5mN Pozdrawiam
Kkaaeell Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Śrubokręt +młotek i ogień.
Accent_Szaj Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 2 godziny temu, Metalowamasakra napisał: Problem jest jedynie z suportem a właściwie z jego wydobyciem. Tu masz idealny filmik z twoim problemem
zenobek Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 3 godziny temu, Metalowamasakra napisał: czy już jedynie serwis. Serwisy się bardzo często wypinają się na takie zapieczone suporty. A te ząbki już wcale nie trzymają? Klucz ślizga się dokumentnie? Jeśli łapią choć troszeczkę proponuję spróbować z kluczem udarowym. Może spróbować lekko pod kątem włożyć klucz do wnętrza suportu tak żeby chociaż trochę zęby klucza zaskoczyły za szczątki "złechtanego" wielowypustu suportu. Klucz udarowy potrafi zdziałać cuda. Jeśli ta metoda zawiedzie to jeśli korpus suportu jest stalowy spróbować: https://forum.szajbajk.pl/topic/14688-identyfikacja-suportu-problem-z-odkręceniem/?do=findComment&comment=169040 Przy spawaniu uważać, żeby nie zespawać kołnierza z ramą...
Metalowamasakra Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 Dzięki za odpowiedzi wieczorem będę działał. @zenobek niestety klucz lata jak karuzela w wesołym miasteczku. Jeszcze jedno pytanie techniczne bo takich rzeczy jeszcze nie robiłem. Jak już pozbędę się starego suportu to chciałbym go wymienić wraz z korbą, obecna jest w naprawdę kiepskim stanie. Z chęcią zamieniłbym kwadrat na ht2, pytanie czy zmiana systemu suportu wpłynie na pracę przedniej przerzutki? Z tego co udało mi się wyczytać obecnie jest to system 2x8 od microshift. Za dużo inwestować w ten rower nie chcę ale jak już miałbym coś robić to nie na odpierdziel.
Rekomendowane odpowiedzi