Skocz do zawartości

Miejsce ustawienia trenażera zimą

Marti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, chciałbym zakupić trenażer, ale mam pytanie do już używających trenażera. Mam taki problem, że w mieszkaniu nie mam miejsca do trenowania. W grę wchodzi zabudowany balkon ( temp na nim jest 5 stopni wyższa niż na zewnątrz) albo piwnica w bloku (mała bo 2m na 3m i niestety bez okien). Czy kupno trenażera ma w takim przypadku dla mnie sens? Ktoś trenuje w takich warunkach?  

Opublikowano

Ma. Wbrew pozorom na trenażerze robi się naprawdę gorąco. Szaj swoje treningi nagrywa w pełnym stroju ale przykładowo ja trenuję w samych spodniach.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam trenażer w piwnicy, temperatura 17-18st. Podczas lekkiego treningu gdzie wiatrak wieje na 2 (z 3) biegu człowiek się poci (trenuję w samych gaciach rowerowych).

Jak przestaję jechać to zaczyna być chłodno. Także warto nawet na balkonie. Ubierzesz się i lepsze to niż nic nie robienie :) 

Edytowane przez wgi
Opublikowano (edytowane)

Boje się że na balkonie może mi być za zimno w zimie kiedy temp na nim będzie ok 5 st, dlatego wolałbym w piwnicy ale tam boje się o to że będzie duszno po jakimś czasie i będzie śmierdziało po treningach, ponieważ nie ma tam okna. Jak myślicie? 

Jeszcze mam pytanie, czy niskie temp (ok 5st) mają zły wpływ na trenażer typu direct drive np suito, turbo misuro? 

Edytowane przez Marti
Opublikowano

Jeżeli nie planujesz mocnych interwałów to moim zdaniem 5 stopni bez czynnika wiatru będzie ok. Problematyczna może być intensywna jazda - bo załatwisz gardło.

Opublikowano

Nie polecam. Smród to jedno a musisz sobie zdać sprawę że pot będzie osiadał wszędzie czego niezbyt ładne efekty zobaczysz po czasie na ścianach. Lepiej więc nie dawać grzybom dodatkowej pożywki.

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie kręcenia w pomieszczeniu bez dobrej wentylacji. Bez dopływu świeżego powietrza zwyczajnie można by paść na pysk.

Było, nie było trening na trenażerze to jednak jest spory wysiłek dla organizmu. Wentylacja i odpowiednie nawadnianie organizmu to podstawa.

Ja kręcę w małym pokoju i zawsze mam otwarte okno, a i tak mam wrażenie, że pomieszczenie zmienia się w saunę.

Opublikowano

Jedynie zabudowany balkon ma sens w takim wypadku. Tym czy trenażer wytrzyma czy nie... Po to masz gwarancję by z niej skorzystać w razie potrzeby.

Wyposaż się w dobry wiatrak bo bez niego można się ugotować podczas jazdy